Batman’da işkence ile öldürülen Agit ve İbrahim’in failleri soruldu

Batman’da işkence ile öldürülen Agit ve İbrahim’in failleri soruldu
Yayınlama: 16.07.2022

BATMAN – Batman’da kayıp yakınları, bu haftaki eylemlerinde 13 Aralık 1991 tarihinde girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada cenazeleri işkence edilmiş, elleri ve gözleri bağlı şekilde bulunan İbrahim Demir ile Agit Akipa’nın faillerini sordu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ile kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” şiarıyla düzenlediği eylem,  537’inci haftasında devam etti. Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları burada bir kez daha kayıpların akıbetlerinin açıklanması ve faillerin yargılanmasını istedi. 

“Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” pankartının açıldığı bu haftaki eylemde, 12 Aralık 1991 tarihinde Şırnak’ın İdil ilçesinde yaşadıkları Çukurlu Köyü’ne döndükleri sırada Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra; 13 Aralık 1991 tarihinde cenazeleri işkence edilmiş halde bir mağarada bulunan İbrahim Demir ile  Agit Akipa’nın failleri sorularak hikâyeleri okundu. 

‘KÖY OKULU KARAKOLA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜ’

İHD Şube Yöneticisi Abdurrezak Katmaz, Demir ile Agit’in hikayesini şöyle anlattı: “36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa, Şırnak’ın İdil İlçesi’ne bağlı Çukurlu Köyü’nde yaşıyordu. Agit Akipa aynı zamanda köyün muhtarıydı. Köylüler üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı vardı. Köye giriş ve çıkışlar asker kontrolü altındaydı. Köy okulu karakol haline getirilmiş, bazı köylülerin evlerine el konularak askerler yerleştirilmişti.

İbrahim Demir ve Agit Akipa, askerlerin okulu ve evleri boşaltmaları için önce Kaymakamlığa ardından İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Başvurudan sonra, üzerlerindeki baskı daha da arttı. 12 Aralık 1991 tarihinde İbrahim Demir ve Agit Akipa İdil’deki bir taziyeden evlerine dönmek için köylülerle birlikte traktöre bindiler. Traktör yolda askerler tarafından durduruldu. İbrahim Demir ve Agit Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındılar. 

CENAZELERİ İŞKENCE EDİLMİŞ HALDE BULUNDU 

Jandarma karakoluna giden ailelere, Karakol Komutanı ‘Onları hiç görmedik’ dedi. Bir asker gizlice aileleri ‘mağaralara gidin’ diye yönlendirdi. Aileler, köylülerle birlikte askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradı. 13 Aralık 1991 tarihinde girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı. Olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların ‘adam öldürme’ suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi. Bunun üzerine 18 Aralık 1991 tarihinde soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu’na gönderdi. Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu 20 Mayıs 1992 tarihinde ‘men’i muhakeme’ kararı verdi.

‘DOSYA KAPATILDI’

2011 yılında aileler avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar başvuruda bulundu. Yeni bir soruşturma başlatan Savcılık, dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında ‘Görevi kötüye kullanmak” gerekçesiyle soruşturma başlattı. Ancak yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı. Sonuçta dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı.”

Bu haftaki açıklama, eylemcilerin bir dakikalık oturma eylemi ile son buldu.   (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.