Batman’da KHK ile ihraç edilen 35 kişi hakkında ret kararı

Batman’da KHK ile ihraç edilen 35 kişi hakkında ret kararı
Yayınlama: 21.12.2021

Batman’da 104 kişinin KHK ile ihraç edildiğini kaydeden İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Rumeyda Deniz Kaya, “47 kişi görevlerine iade edilmiş, 35 kişi hakkında ret kararı verilmiş, 22 kişi hakkında henüz bir karar verilmemiştir” diye konuştu.

İnsan Hakları Batman Şubesi, KHK ile ihraç edildikten sonra başvuru yaptığı Ohal İşlemleri İnceleme Komisyonunun ret kararları ile ihraç edilen İHD Batman Şubesi yöneticisi Ercan Başar ve Diğer Tüm Kamu Emekçilerinin durumuna ilişkin basın açıklaması yaptı.Açıklamaya derneğin eşbaşkan ve yöneticileri katıldı. Burada konuşan derneğin Eş başkanı Rumeyda Deniz Kaya, KHK ile ihraç edildikten sonra başvuru yaptığı Ohal İşlemleri İnceleme Komisyonunun ret kararı ile karşı karşıya kalan İHD Batman Şubesi yöneticisi Ercan Başar kamu emekçilerinin durumuna dikkat çekmek için bir araya geldiklerini söyledi. 20 Temmuz 2016’da ilan edilen  OHAL ile birlikte hukuka aykırı bir şekilde birçok kamu görevlisinin görevinden ihraç edildiğini hatırlatan Kaya, “OHAL’in sona erdiği 25 Temmuz 2018 tarihinden sonra 7145 sayılı torba kanun metni içerisinde OHAL dönemine özgü olan bu yaptırımların OHAL’in ardından gelen üç yıllık uzatma sürecinde de devam ettiği görülmüştür. Daha sonra AKP milletvekillerince 9 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan torba kanun teklifi 18 Temmuz 2021 tarihi itibariyle TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edildi. TBMM Genel Kurul görüşmeleri sonucunda, 7145 sayılı torba yasa ile son üç yıldır uygulanan OHAL tedbirlerinin uzatılma süresi 3 yıldan bir yıla indirilmiş oldu” dedi. 

OHAL VERİLERİ

OHAL ile birlikte 150 bine yakın kamu emekçisi ihraç edildiğini kaydeden Kaya, “ OHAL ilanından bugüne beş yıl geçmiş olmasına rağmen, 20.10.2021 tarihi itibariyle Komisyona başvuru sayısı tüm Türkiye’de 126.758’dir. Komisyon tarafından 118.415 kişi hakkında karar verilmiştir. Bu kararların 103.365 tanesi RET, 10.050 tanesi de kabul şeklinde sonuçlanmıştır. Hala Komisyon başvurusunun sonucunu bekleyen 8.343 yurttaş bulunmaktadır” diye konuştu.

BATMAN’DA 109 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Batman özelinde bakıldığında ise KESK’e bağlı olan sendikalardan yüksek disiplin ile 5 kişi, KHK ile 104 kişinin ihraç edildiğini belirten Kaya, “47 kişi görevlerine iade edilmiş, 35 kişi hakkında ret kararı verilmiş, 22 kişi hakkında henüz bir karar verilmemiştir. Hiçbir hukuki dayanağı olmayan OHAL Komisyonu yargı kararlarını dikkate almaksızın vermiş olduğu kararları kabul etmiyoruz. Yine geçen hafta OHAL Komisyonu tarafından yöneticimiz Ercan Başar’ın başvurusuna ret yanıtı verilmiştir. Hakkında hiçbir mahkeme kararı olmaksızın 5 yıldır ihraç bir şekilde görevini yapamayan Ercan Başar’ın yanındayız. Onunla kol kola, omuz omuza insan hakları ve emek mücadelesi vereceğimizi buradan bir kez daha yineliyoruz. Emeğin ve adaletin iktidarı için mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘KOMİSYON LAĞVEDİLSİN’

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun  derhal lağvedilmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, “Savcılık ve mahkeme kararlarına rağmen; göstermelik soruşturma ve ‘kurum kanaatleri’ ile ihraç edilen; belirsiz hukuki süreçlere maruz bırakılan binlerce emekçinin hakları iade edilmeli ve ihraç işlemleri geri alınmalıdır” dedi.  Açıklamanın ardından konuşan KHK’lı ihraç edilen  Ercan Başar, hukuksuz bir şekilde ihraç edilmesinin üzerinden 5 yıl geçtiğini belirterek, 5 yıllın ardından kararını açıklayan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun hakkında ret kararı verdiğini söyledi. Hukuk girişimlerinin devam edeceğini kaydeden Başar, “Hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu ihraçları kabul etmiyor. Sadece kendim için değil ihraç edilen tüm arkadaşlarımız için mücadelemiz sürüyor, sürecek” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.