Batman’da Kimyasal silah kullanımına tepki

Batman’da Kimyasal silah kullanımına tepki
Yayınlama: 20.10.2022

Türkiye’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 17 HPG’linin yaşamını yitirmesine kitlesel basın açıklaması ile tepki gösterildi.

Batman’da Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde gerçekleşen kitlesel basın açıklamasıyla Türkiye’nin Güney Kürdistan’da kimyasal silah kullanılmasına tepki gösterildi. Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilen açıklamaya HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, TUAY-DER, HDP, DBP Batman İl Örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Katılımın yoğun olduğu açıklamada “Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur” yazılı pankart açılırken, MEBYA-DER Batman Eşbaşkanı Medeni Onar konuştu.


ULUSLAR ARASI GÖÇLER SESSİZ
Onar, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere rağmen Güney Kürdistan’a yönelik birçok defa kullanıldığı ispatlanmasına rağmen uluslar arası göçler yani bu sözleşmeyi uygulayan kurumların sürekli sessiz kaldığını belirterek, “Türk Devletinin insanlık suçu işlemesine teşvik edici rolü oynamışlardır. Uluslararası bu kurumların sessizliğinden cesaret alarak Güney Kürdistan işgalinde aleni bir şekilde kimyasal silah kullanmaktadır.Özellikle 2021 yılında Güney Kürdistan’ın topraklarına yönelik Türk devletinin başlatmış olduğu ve halen devam etmekte olan işgal operasyonlarında uluslar arası hukukta ve Cenevre Sözleşmesinde yasaklı olarak tespit edilen kimyasal silahları kullanarak savaş suçu işlemektedir. Nisan 2021 yılından bu yana sistematik bir şekilde kimyasal gaz, Taktik Nükleer silah, termobarik bombalar, hardal gazı gibi öldürücü, boğucu kimyasal silahların kullanıldığı yayınlanan bazı görüntülerde açık bir şekilde görülmektedir” dedi.

KİMYASAL SİLAH GÖRÜNTÜLERİ
Kimyasal silah kullanımına ilişkin paylaşılan görüntülere değinen Onar, “ Yine kimyasal silahlara karşı olan örgütün göndermiş olduğu heyetin incelemelerinden sonra yaptığı ilk açıklamada kimyasal silahların kullanıldığını belirttiler. Kimyasal silah kullanıldığına en bariz örnek ise yaşamını yitiren 17 insanın görüntülerinin paylaşılmasındaki bulgular ve olayın yaşandığı alandaki coğrafi tahribatın bulguları kullanılan kimyasal silahların önemli bir kanıtıdır. Buna rağmen kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesinin taraf ülkeleri sessiz kalarak işlenen insanlık suçuna ortak olmaktalar” ifadelerini kullandı.
‘BM GEREĞİNİ YERİNE GETİRSİN’
Kimyasal silahların kullanımı sonucu 2 yeğenini kaybeden Xoşnav Ata’nın yaklaşık 80 gündür OPCW (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) önünde adalet nöbeti tutuğunu hatırlatan Onar, “Güney Kürdistan halkı ve çatışma bölgelerine yakın yerlerde oturan insanlar yaşam güvenceleri olmadığı için tedirgin. Kullanılan kimyasal silahlarla sadece insanlığa karşı suç işlenmiyor, doğada yaşayan canlılar ve doğanın ekosistemi tahrip ediliyor. Yaşanan bu insanlık dışı suçlara karşı tüm dünya kamuoyu başta olmak üzere BM’yi kendisinin hazırladığı ve onayladığı Cenevre Sözleşmesinin gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz. Yine OPCW derhal bölgeye bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yapıp işlenen insanlık suçuna ortak olmadığını gösteren adımları ivedilikle atmasını bekliyoruz” dedi.