Batman’da Newroz programı açıklandı

Batman’da Newroz programı açıklandı
Yayınlama: 14.03.2023

Batman’da Newroz ateşi 19 Mart Pazar günü yakılacak. Batman Newroz Tertip Komitesi üyesi Narin Erol, “Meydanlar, öfkenin umuda dönüştüğü alanlar olacak” diyerek herkesi Newroz’a katılmaya davet etti. 

Batman Newroz Tertip Komitesi, 19 Mart Pazar günü kutlanacak Newroz Bayramı’nın programına ilişkin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. “Newroz ateşiyle özgürlüğe” pankartının açıldığı toplantıda konuşan Tertip Komitesi üyesi Narin Erol, Newroz’un başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının yeniden doğuşunun sembolü olduğunu belirterek, “Newroz, halkların diriliş bayramıdır. Newroz; yaşamdır, özgürlüktür. Newroz, zalim Dehak’a karşı Demirci Kawa’nın zaferidir. Halklarımız binlerce yıldır Newroz’u bu bilinçle kutluyor. Newroz; halkların zalimlere, diktatörlere ve tek adamlara karşı isyan bayrağını yükselttiği mücadele günüdür. Her sene olduğu gibi bu seneki Newroz da halklarımız için umudun müjdecisi, özgürlüğün ateşidir. Bununla birlikte 2023 Newrozu’nu farklı koşullarda karşılıyoruz” dedi. 

Deprem nedeniyle kentlerde ortaya çıkan yıkıma değinen Erol, “Kentlerimiz, köylerimiz, yaşam alanlarımız yıkıldı. On binlerce canımızı yitirdik. On binlerce yurttaşımız yaralandı. Acımız ve öfkemiz çok büyük. Bu vesileyle bir kez daha kayıplarımıza rahmet, yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu yıl ki Newroz’u depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza adıyoruz” diye belirtti. 

‘YIKIMIN SORUMLUSU AKP-MHP İKTİDARI’ 

Yıkımın sorumlusunun AKP ve MHP iktidarı olduğunu vurgulayan Erol, “Yıkımın ve kaybımızın devasa boyutta olmasının nedeni AKP-MHP iktidarıdır. Bu zorba iktidar 20 yılı aşkın bir süredir hayata geçirilen talancı ve rantçı düzen nedeniyle bu yıkımın sorumlusudur. Kurmuş olduğu inşaat rejimiyle, seçimler öncesi çıkardığı imar aflarıyla, afetlere müdahale için kurulan kurumları arpalığa dönüştürmüş olması nedeniyle bu iktidar suçludur. Depremden sonra halklarımızı kaderine terk eden, günlerce bir tane bile görevliyi gönderemeyen, yurttaşlarımızın enkaz altında donarak hayatını kaybetmesine neden olan bu zorba iktidardan hesap soracağız. Yaptıkları yanlarına asla kar kalmayacak” diye konuştu. 

‘İKTİDARA MEYDAN OKUYCAĞIZ’ 

2023 Newroz alanlarını mücadele alanlarına dönüştüreceklerini belirten Erol, “Amed’ten İstanbul’a, Aydın’dan Kars’a, İzmir’den Antalya’ya, Ankara’dan Hakkari’ye kadar her yerde bu iktidara meydan okuyacağız. Newroz meydanları öfkenin umuda dönüştüğü alanlar olacak. Bu yıl ki Newroz, günümüzün zalim Dehak’larını tarihin çöp sepetine atma Newroz’u olacak. Demirci Kawa’lar AKP-MHP faşist iktidarını yıkacak. 2023 seçimlerinde emek, özgürlük ve demokrasi güçleri bu tekçi iktidarı yenecek. 2023 Newroz’u umudun adresine işaret edecek. Hep birlikte mücadele edeceğiz, hep birlikte kazanacağız” diye belirtti. 

Yeniden doğuşu simgeleyen Newroz’un yeniden inşa iradesini de ortaya koyacağını vurgulayan Erol, 2023 Newrozu’na tüm halkları davet etti. 

Newroz, Êlih’te Pazaryeri Mahallesi’nde bulunan Newroz alanından saat 10.00’da başlayacak. Newroz’a HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran konuşmacı olarak katılacak, sanatçılar Nuray Balık ve Avazên Azad da sahne alacak.