Batman’da onbinler Newroz’da: Gün hesap sorma günüdür

Batman’da onbinler Newroz’da: Gün hesap sorma günüdür
Yayınlama: 19.03.2023

BATMAN – Newroz alanını tıka basa dolduran Batman halkı, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırırken, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Bu Newroz faşist sistemin yaratığı tahribatın sonu olacak” dedi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının adreslerinden biri olan Êlih’te soğuk ve yağmurlu havaya rağmen onbinler alana aktı. 

Alanda sık sık “Bijî serok Apo” ve “Bê serok jiyan nabe” sloganları atılırken, alana kitlenin akışı devam ediyor. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün haykıran kitle, depremde yaşamını yitiren on binlerce insanı anıldı. Coşku, slogan, alkış, zılgıt ve zafer işaretinin eksik olmadığı Newroz alanı, soğuk ve yağmurlu havaya rağmen yeni katılımlarla sürüyor. 

‘NEWROZ ULUSAL BİRLİĞİN SİMGESİDİR’

Saygı duruşu ile başlayan Newroz’da konuşan Newroz Tertip Komitesi Eş Sözcüsü Hüseyin Sarik, Newroz’un Kürt halkının birliği için önemli bir yer tutuğunu söyledi. Daha sonra, HDP, DBP, Yeşil Sol il örgütlerinin eşbaşkanları ile görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir sahneye çıkarak alandakileri selamladı.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Sarı, kırmızı, yeşil renklerinin ağırlıkta olduğu alanın dolmasıyla birlikte ateş etrafından “Bijî serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları yükseldi. Sinevizyon gösterimi sonrası PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajı okundu. Kitle bunun üzerine hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” sloganını attı. 

‘DİRENİŞ NEWROZ’UDUR’

Kutlamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, bu Newroz’un direniş Newroz’u olduğunu söyledi. Depremlerde yaşamını yitirenleri anan Başaran, “Depremin üzerinden 42 gün geçmesine rağmen halen su, alt yapı barınma, gıda ve hastalık sorunu devam ediyor. İktidarın yanlış politikalarından kaynaklı depremde binlerce kişi yaşamını yitirdi. Bu Newroz iktidardan hesap sorma Newroz’udur. O kadar kişi yaşamını yitirdi tek bir kişi dahi istifa etmedi. Devletin kurumlarından kimse tutuklanmadı. Hesap veren olmadı. İşte bu yüzden bu alanda yaşanan katliamlara hesap soracağız. Bu halkın direnişi karşısında istifa etmeyenler kaçmak zorunda kaçacaklar. Hesap verecekler. Deprem alanından gösterdiğimizi dayanışmayı bugün Newroz alanında gösteriyoruz. Ve hesap soruyoruz” dedi.

‘BİNLERCE KEZ SELAM OLSUN’

AKP-MHP iktidarın yaratığı tahribatın büyük olduğunu vurgulayan Başaran, “Kayımlar, gözaltılar, tutuklama ve katliamlar ile iktidarını sürdürme uğraşında olan bu iktidar yaşanan ölümleri doğal afet gibi gösterirken, sorumluluk almaktan kaçınıyor. Bu Newroz faşist sistemin yaratığı tahribatın sonu olacak. Bugün bu alanı dolduran herkesi binlerce kez selamlıyorum. Depremde yaşamını yitirenleri anıyoruz. Bu yıl ki Newroz özgürlük Newroz’u olacak. Herkesin Newroz bayramını şimdiden kutluyorum. Bu yağmurda alanı terk etmeyen halkımıza binlerce kez selam olsun. Newroz pîroz be” diye konuştu.

‘NEWROZ’UN İÇİNİ BOŞALTMAK İSTEDİLER’

HDP Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki de, halkın Newrozunu kutlayarak, “Jin, jiyan, azadî sloganını dünyanın her yerinde direniş sloganı haline getiren kadınlar, direnen gençler Newrozunuz kutlu olsun. 3 bin yıldır bu topraklarda kutlanan Newrozu engellemek istediler. Her geçen gün hem Newroz ateşi hem de kitle artarak bugüne geldi. Cizre, Nusaybin ve Silopi de saldırdılar. Daha sonra içini boşaltmak istediler. Kürt yoktur diye bakanlar, kaymakam ve valiler küçük ateşler yakıp Newrozu kendilerine mal etmek istediler. İçini boşaltmak için birçok saldırı gerçekleştirdiler. Ancak bu halk her saldırıya kitlesel cevap verip, milyonlarca kişi ile alana aktı” ifadelerinde bulundu. 

‘SON SÖZÜ DİRENENLER SÖYLEYECEK’

Depremlerde iktidarın yıkım politikasından kaynaklı yaşamını yitirenleri anan Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gün hesap sorma günüdür. Kader diyenlerden hesap soracağız, barışa karşı savaş diyenlerden hesap soracağız. Son sözü her zaman direnenler söyleyecek. Bu sözü söyleme zamanı iktidarı gönderme zamanı. Direniş Newrozunuz kutlu olsun. Newroz pîroz be.”

Konuşmalarının ardında sanatçılar Nuray Balık ve Avazên Azad sahne aldı.