Batman’da Tiyatroculardan destek çağrısı

Batman’da Tiyatroculardan destek çağrısı
Yayınlama: 11.07.2020

Batman Yeni Sahne Tiyatrosu, tiyatro salonlarının tasfiye olmaması ve tiyatro emekçilerinin asgari ihtiyaçlarının karşılanması için destek çağrısında bulundu.

Halka, tiyatro emekçileriyle dayanışma çağrısı yapan Tiyatrocular açıklamasında “ Kültür ve Turizm Bakanlığının, Maliye Bakanlığının, Aile ve Sosya Politikalar Bakanlığının ve yerel yönetimlerin tiyatro emekçilerinin yanında durmaya ve sorunlarımıza çözüm bulmaya davet ediyoruz ” ifadeleri yer aldı.

“Faturalar dondurulmalı”

Tiyatrocuların taleplerden bazıları ise şöyle:  

  • Kamusal Tiyatrolar KDV, gelir vergisi, stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. 
  • Elektrik, doğal gaz, su gibi faturalar 2021 ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır.
  • 2021 ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Kamusal tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmelidir, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. 
  • Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, bildirinin başında unvanlarıyla andığımız tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır. 
  • Zaman kaybetmeden tiyatro yasası çıkarılmalıdır. Kamusal tiyatrolar ticarethane kimliğinden kurtarılıp kamusal hizmet üreten sanat kurumu statüsüne geçirilmelidir. 
  • Kültür Bakanlığı tarafından Özel Tiyatrolara Devlet Desteği olarak tanımlanan yönetmeliğin hüküm ve şartları günün ihtiyaçlarına uygun olarak acilen yeniden düzenlenmelidir.
    İdris Yayla

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.