Batman’da, Kürt ulusal birliğinin sağlanması talebiyle yapılmak istenen açıklama izin verilmeyince binlerce insan üç koldan yürüyüşe geçti. Polis müdahalesine rağmen kararlılık sergileyen kitle, attıkları sloganlarla ulusal birliğin sağlanması taleplerini haykırdı.

Kürt ulusal birliğinin sağlanması konusunda çalışma başlatıp, bir süredir bölge kentlerinde halkla bir araya gelen Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Batman ayağındaki temaslarını gerçekleştirilen kitlesel yürüyüşle tamamladı.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekillerinden Sezai Temelli, Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, Hasan Özgüneş, Ayşe Sürücü, Gülistan Koçyiğit, Semra Güzel, Remziye Tosun, Sıddık Taş, İmam Taşçıer, Necdet İpekyüz, Şevin Coşkun ve TJA aktivistleri, kentte 25 Ocak’tan bu yana yürüttükleri çalışmalara dair Atatürk Parkı’nda açıklama yapmak istedi.
Fakat yapılmak istenen açıklama öncesinde parkın çevresi polislerce yerleştirilen bariyerlerle kapatıldı. Siyasetçiler ve açıklamaya katılmak isteyen kent halkının parka girmesine engel izin verilmedi.

3 KOLDAN YÜRÜYÜŞ

Polis amirleri ile yapılan görüşmelere rağmen parka girişe izin verilmemesi üzerine siyasetçiler ve yurttaşlar kol kola girerek 3 koldan HDP İl Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçmeye balladı. Yol boyunca kitleden “Bimre xiyanet (Kahrolsun ihanet)”, “Bijî berxedana zindana (Yaşasın zindan direnişi)”, “PKK halktır, halk burada” ve “Bijî serok Apo” sloganları yükseldi.

Polisin müdahale uyarılarına rağmen kararlılıkla yürüyüşlerini sürdüren kitle attıkları sloganlarla polis araçlarından yapılan anonsları bastırdı.

SİYASETÇİLER DARP EDİLDİ

Yüzlerce polis, bir süre sonra yürümelerine engel olamadıkları kitleye TOMA araçlarından sıkılan tazyikli su, atılan biber gazı ve coplarla müdahalede bulundu. Müdahale sırasında DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz ile HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Dersim Dağ’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi polislerce darp edildi.

Müdahale sırasında araların Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu 20’ye yakın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis otobüsüne bindirilerek götürüldü.

POLİS HAKARET ETTİ

Polisin giriştiği sert müdahaleyi yurttaşlar attıkları sloganlarla protesto etti. O anlarda polisler çevreye hakaretler yağdırdı.

Yapılan müdahaleye rağmen kitle parti binasının önüne ulaştı. Burada yine polis ablukası altında açıklama yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, beş gündür Batman’da ulusal birlik çalışmaları kapsamında halk ile bir araya geldiklerini dile getirdi.

‘ULUSAL BİRLİK TALEBİNE KARŞI OHAL İLAN EDİLDİ’

Çalışmaları sırasında karşılaştıkları coşkunun bugün zirve yaptığını söyleyen Öztürk, “Halkın bu ulusal birlik talebine tahammül edemeyenlerin bugün Batman’da adeta OHAL ilan ettiğini” ifade etti. Öztürk, polislerin açıklama yapmak istedikleri Atatürk Partkı ile HDP İl Örgütü binası çevresindeki cadde ve sokakları kapatıldığını belirtti.

Öztürk’ün Batman halkının ulusal birliğe ilişkin sergiledikleri direnişi kutlayarak sözlerini noktalamasının ardından kitle alkışlar eşliğinde parti binasının önünden ayrıldı. (Mezopotamya Ajansı)