Batman’daki ‘ulusal birlik’ açıklaması yarın yapılacak

Batman’daki ‘ulusal birlik’ açıklaması yarın yapılacak
Yayınlama: 28.01.2021

DTK, DBP Eş Genel Başkanları ve HDP milletvekillerinin bulunduğu heyet, Batman’da yürüttükleri ulusal birlik çalışmalarını kendilerini engellemeye çalışan polisin kurduğu barikatı aşarak sürdürdü. Heyet, yarın kentte kitlesel basın açıklaması düzenleyecek.

Kürt ulusal birliğine dair yarın Batman’da yapılması planlanan kitlesel açıklama öncesi Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eş genel başkanları ve yöneticileri kentteki çalışmalarını bugün de sürdürdü.

Yürütülen çalışmalarda DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, TJA aktivistleri, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Mehmet Rüştü Tiryaki, İmam Taşçıer, Dersim Dağ, Ayşe Acar Başaran, Necdet İpekyüz ve partinin Gençlik Meclisleri üyeleri yer aldı.

MÜCADELE İLE OYUNLAR BOŞA ÇIKARILACAK

Siyasetçiler bugünkü temaslarına sabah saatlerinde Barış Anneleri Meclisi ve Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) üyelerini ziyaret ederek başladı.
Yapılan bu ziyarette konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Barış Annelerinin bu zamana dek verdikleri mücadele ile tarihi bir rol oynadıklarını dile getirdi.

Barış Anneleri’nden ulusal birlik çalışmalarına destek vermelerini isteyen Aydeniz, annelerin hem birlik çalışmaları hem de tüm Türkiye cezaevlerinde siyasi tutsakların PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlanması talebiyle başlattıkları süresiz-dönüşümlü açlık grevlerine destek vermeleri halinde Kürt halkı üzerinde yürütülen oyunların daha kolay boşa çıkarılacağını ifade etti.

Barış Anneleri Meclisi üyeleri de yaptıkları konuşmalarda bu mücadele çağrısına destek vereceklerini dile getirdi.

ULUSAL BİRLİK VURGUSU

HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Rüştü Tiryaki, İmam Taşçıer ve Necdet İpekyüz ise Kürt ittifakı içerisinde yer alan partilerin Batman temsilcileri ile bir araya geldi. HDP İl Örgütü binasını gerçekleşen buluşmada konuşan HDP’li Taşçıer, Kürt ulusal birliğinin bugün hiç kadar elzem olduğunu vurguladı. 2013 yılında KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ulusal birlik çağrılarını hatırlatan Taşçıer, birliğin her alanda kalıcılaşması için ortak çalışma yürütmeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Diğer siyasi parti temsilcileri de ulusal birliğe dair başlatılan bu çalışmaya destek vereceklerini belirtti.

ABLUKA KIRILDI

Heyet üyeleri bulundukları bu temasların akabinde HDP Merkez İlçe Örgütü binasına geldi. Kent halkının gösterdiği yoğun ilgi üzerine parti binasının bulunduğu iş hanının çevresi polisler tarafından ablukaya alınıp, içeriye giriş ve çıkışlar engellenmek istedi.

Kert merkezinde esnaf ziyareti yapmak binadan dışarı çıkacakları sırada heyet üyeleri ve partililer, polislerin kalkanlarıyla kurduğu barikatla engellenmek istendi. Emniyet yetkilileri ile yapılan görüşmeye rağmen ablukanın kaldırılmaması üzerine heyet üyeleri ve partililer, kurulan barikatı aşmaya çalıştı, o anlarda arbede yaşandı. Heyet üyeleri ve partililer, buna rağmen kurulan barikatı aşıp, ana caddeye vardı.

Onlarca kişiyle caddeye çıkan heyet, esnaf ziyaretlerine başladı. Polisin megafonla yaptığı uyarıları dikkate almayan heyet üyeleri, Gülistan ve Diyarbakır caddeleri ile Elma Sokağı’nda bulunan esnafları ziyaret edip, yarın Atatürk Parkı’ndaki yapacakları açıklamaya davet etti. Esnaflar ziyaretleri sırasında heyet üyelerine alkışlarla destek verdi.

TEHDİTLER SONUÇSUZ KALDI

Heyetin cadde ve sokaklarda yürüyüşünü sürdürdüğü sırada polisler müdahalede bulunup, gözaltına alma tehditlerinde bulundu. Bu tehditlere rağmen yürüyüşünü sürdüren Heyet, ulaştıkları HDP İl Örgütü binasında yürüyüşlerini sonlandırdı.

AÇIKLAMA YARIN

Heyet, kentteki çalışmalarını yarın Atatürk Parkı’nda yapılacak kitlesel basın açıklaması ile noktalayacak. (MEZOPOTAMYA AJANSI)