Konuşmasında HDP’yi suçlayan MHP’li Kamil Aydın’a yanıt veren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Ne demişler? ‘Zihin fukara olunca akıl da ukala olurmuş” sözleriyle yanıt verdi.

Meclis Genel Kurulu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı 2022 bütçeleri ve 2020 Kesin Hesapları’nın görüşmeleri devam ediyor.

MHP Milletvekili Kamil Aydın’ın konuşması sırasında HDP’ye sataştı. Sataşmadan söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Açıkçası bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür” sözleriyle yanıt verdi.

‘ZİHİN FUKARA OLUNCA AKILDA UKALA OLURMUŞ’

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve kararlarını, Avrupa Konseyi protokollerini, sözleşmelerini bilmeyerek ancak bu kadar konuşulabilir” diyen Beştaş, “ Ne demişler? ‘Zihin fukara olunca akıl da ukala olurmuş’ Şimdi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 18’inci maddesi, bu sözleşmenin hükümleri gereğince sözü edilen hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için kullanılabilir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye aleyhine 18’inci maddeden bu kadar yıl boyunca verdiği 2 ihlal vardır. Biri Demirtaş ihlali, biri Kavala ihlali. Bu ne anlama geliyor? ‘Siz -Demirtaş üzerinden söyleyeyim- Selahattin Demirtaş’ı ve HDP’yi, HDP’lileri sadece iktidarın siyasi amaçları uğruna tutukluyorsunuz. Bunun hukukla bir ilgisi yoktur” diye konuştu.

‘ORTAKLAR KARAR VERSİN’

AKP’li Ahmet Yıldız’ın konuşmasını hatırlatan Beştaş, ekledi: “Ya ortaklar karar versin; Avrupa Konseyi ilkelerine bağlı mısınız, sözleşme altında imzanız var mı, Bakanlar Komitesi kararı bağlayıcı mı, değil mi? Tamamı evet, Sayın Dışişleri Bakanı burada. Türkiye Avrupa Konseyinin kurucu üyesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tarafı, 18’inci madde ihlali verilmiş. Türkiye buna -2 seçenek var- ya ‘Ben uyuyorum, uymak zorundayım zaten’ diyecek ya da Konsey’den çıkacak; bunun başka bir izahı yok. Tabii, bu arada akıl hocası ortaya çıktı, akıl hocası 2 ortaktan biriymiş. ‘AİHM kararlarını uygulamayın’ diyor. Karar sizin, takdir sizin.”

‘ÖĞRENEMEMİŞSİN’

Söz alan Kamil Aydın, “Avrupa Konseyi toplantılarına mütemadiyen beş yıldır aralıksız gidiyorum, eğitimimi de Avrupa’nın merkezinde çok iyi bir okulda aldım” demesine HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Öğrenememişsin, öğrenememişsin” diye yanıt verdi.

ÜSTÜ ÖRTÜLÜ TEHDİT

Aydın, Kavala kararı uygulanmamasını davanın devam ediyor olması üzerinden savundu. Aydın, “Bu iddianameler daha devam ediyor, davalar devam ediyor; dur bakalım, daha ne çapanoğulları çıkacak altından, hangi birliktelikler çıkacak, hanginize dokunacak, kimlere ne yapacak, daha henüz bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TAHSİLLE OLMUŞ CEHALETİNİZ’

Bir kez daha söz alan Beştaş, şöyle devam etti: “Değerli halkımız; bu yalanlara inanmayın, gerçekleri biz söylüyoruz. Evet, sözümü düzeltiyorum, revize ediyorum: Tahsille olmuş cehaletiniz, hem de iyi bir tahsile, tebrik ediyorum sizi gerçekten. Şimdi, ‘Yeni davalar var’ dedi ya neymiş o davalar biliyor musunuz arkadaşlar? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 18’inci maddeyle derhâl serbest bırakma, beraat kararını verince burada etekler tutuştu.

KOBANÊ DAVASI

Erdoğan başta olmak üzere, ortağıyla beraber talimat verdi savcıya, savcının adı da Ahmet Altun yeni bir Kobanê davası açtılar. Nasıl? Aynı iddialarla. Devam eden bir davayı tekrar iddianamedeki sevk maddelerini değiştirerek açıtlar. Peki, AİHM ne dedi buna? Büyük daire dedi ki: ‘Biz sizin kurnazlığınızı gördük, oyununuzu gördük; bu tahliye kararı buna da şamildir.’ Ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin tarihinde yapmadığı bir şeydir bu, daha devam eden bir davayla ilgili diyor ki: ‘Sizin siyasi amacınız yeni açtığınız davayla da ilgilidir, Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakın, bütün HDP’lilere yönelik davalarınız kumpastır, siyasi amaçlıdır.’

Şimdi, burada Dışişleri Bakanı umarım akşam bütün Türkiye’yi, aynı zamanda gittiği uluslararası toplantılar da dâhil olmak üzere bir aydınlatır bizi. Türkiye hukuka bağlı mı değil mi? Bizim derdimiz o. Biz, Halkların Demokratik Partisi olarak uluslararası hukukun ve uluslararası evrensel değerlerin talimatlarını, emirlerini, düzenlemelerini aynen kabul ediyoruz. İnsan hakları evrensel standartlarının altına imza atıyoruz, hukuk devletini, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz.”

Genel Kurul devam ediyor.