Binler HDP’nin Kongresine akın etti

Binler HDP’nin Kongresine akın etti
Yayınlama: 16.01.2022

Partisinin Batman kongresinde tecride tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kendinize güveniyorsanız kurun sandıkları. Biz her yönüyle hazırız. HDP ülkeyi yönetmeye hazır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, Mezopotamya Caddesi üzerinden bulunan bir düğün salonunda 4’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

“Şimdi HDP Zamanı” şiarıyla gerçekleşen kongre salonuna, “HDP’liyiz her yerdeyiz, şimdi HDP zamanı”, “Örgütlenelim, faşizmi yenelim, tecridi kıralım” ve “Genç başladık, genç başaracağız” pankartları asıldı. Salon, Garibe Gezer, Aysel Tuğluk ve Sakine Cansız posterleriyle donatıldı. 

Kongreye katılım oldukça yoğun oldu. Binlerce kişi kongreye saatler kala salon önünde toplanmaya başlayarak, davul ve zurna eşliğinde halaya durdu. Kadınlar yöresel kıyafetlerle kongreye katılırken, kitle sık sık “Bijî berxwedana HDP’ê” sloganı attı.

HDP’li milletvekillerin yanı sıra, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi, CHP, Gelecek Parti ve Demokrat Parti yöneticileri de kongreye katıldı. Divan üyelerinin seçilmesinin ardından kongre, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. HDP Batman İl Eşbaşkanları Fatma Ablay ve Ömer Kulpu, katılımcılara teşekkür ederek, konuşmalarında mücadele vurgusu yaptı.

Konuşmalar, sık sık “Bîjî serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganlarıyla kesildi.

‘BİZİ KENDİLERİYLE KARIŞTIRIYORLAR’

Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Mücadeleden asla vazgeçmeyen, direngen Batman halkı, umudun güçlü sesi sevgili kadınlar ve gençler hepinizi ayrı ayrı selamlıyorum” dedi. 29 yıl önce katledilen Mehmet Sincar’ı anan Buldan, “Yine mücadele arkadaşımız Salih Özdemir’i de saygıyla anıyorum. Bu kentte yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımı faili meçhullerin kenti olan Batman’da yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızı sevgi ve saygıyla anıyorum, ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum” diye kaydetti.

“Bizler için mecalleri kalmamış diyenler gelsinler bu salona baksınlar, mecalimiz kalmış mı kalmamış mı görsünler” diyen Buldan, şunları söyledi: “Bizi kendileriyle karıştırıyorlar. HDP’yi, AKP ve MHP ile karıştırıyorlar, kendi mecalleri kalmadığı için halkın karşısına çıkacak yüzleri kalmadığı için HDP’yi karalamaya ve her gün HDP’yi kriminalize etmeye çalışanlar gelsin Batman’a baksın. Bu halka, bu salona baksınlar. Bizler sizlerle güçlüyüz. Gücümüzü, irademizi, kararlılığımızı, dik duruşumuzu Batman halkından alıyoruz.

BOYUN EĞMİYORUZ

Gerçekleştirdiğimiz bütün kongre ve etkinliklerde aynı manzara ile karşı karşıya kalıyoruz. O kadar güçlü ve büyüğüz ki bize saldırmaktan, hakaret etmekten birgün bile vazgeçmiyorlar. Saldırmalarının tek amacı gittikçe büyüyen, güçlenen HDP’dir, halkımızdır. Bu kadar büyüdüğümüz ve güçlendiğimiz için bu kadar saldırdıklarının farkındayız. Ne yapıyorlar? HDP’ye kumpas davaları açıyorlar. Şu an karşımızda iki tane kumpas davası var. Kapatma ve Kobanê Davası. Sadece kumpas davaları da değil, saldırılar da gerçekleştiriyorlar. İzmir İl Örgütümüzde sevgili Deniz Poyraz’ı alçakça katlettiler ve sadece İzmir’de değil Roboski’nin yıldönümünde Deniz Poyraz davası öncesi Bahçelievler
İlçe Örgütümüze bir saldırı yaptılar. Bu saldırıların amacı, HDP’yi korkutmak, çalışmalarını önlemektir. Ama korkmuyoruz, yılmıyoruz, diz çökmüyoruz, boyun eğmiyoruz.

MÜCADELEMİZ YERE DÜŞMEYECEK

Ne yaparlarsa yapsınlar, bu saldırıları da kumpas davalarını da boşa çıkarmasını biliyoruz. İçi boş iddianamelerle hazırladıkları Kobani kumpas ve kapatma davalarını onlara iade etmesini bu halk biliyor. Bu kadar saldırı karşısında dimdik ayakta olan bir halkı ile karşı karşıyayız. Bize yapılanların sadece yüzde 5’i AKP’ye yapılmış olsaydı bugün AKP çoktan tasfiye olmuştu, bugün AKP kapılarını bile açamazdı, bugün AKP’nin kapılarında kilit olurdu. Ama her türlü saldırı karşısında dimdik ayakta olmayı bildik. Halkımızla ile birlikte dimdik ayakta olmasını, mücadele etmesini bildik. Direnmesini bildik ve buna devam edeceğiz. Çünkü bizi ayakta tutan sizlerin iradesidir, bizi ayakta tutan halkımızın gücüdür, bizim size verdiğimiz sözdür, Selahattin’e verdiğimiz sözdür, Figen’e verdiğimiz sözdür, Gültan Kışanak, İdris Baluken, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel’e verdiğimiz sözdür. Bu söz, bu mücadele asla yere düşmeyecek! Karşımıza siyaseten çıkamayan, hukuk,yargı ve medya ve devlet gücünü arkasına alan AKP ve MHP’nin hiçbir saldırısı karşısında zerre kadar adım atmayacağızı Batman halkı karşısında bir kez daha yineliyorum, söz veriyorum bütün halkımıza.

AKP’NİN HİKAYESİ BİTTİ

AKP ve küçük ortağı (MHP) şunu bilsin ki onların hikayeleri çoktan bitti, artık yarı yolda kaldıklarını ve ilerleyemediklerini kendileri de biliyor ve bunun farkında. Bunun için HDP’ye saldırmakta başka bir yol bulamıyorlar. Ama bunlar da beyhude çabalar. Biz onların her yaptığını yüzlerine vurmak için alanlardayız, sahalarda, meydanlarda, kongre salonlarındayız. Biz diyoruz ki bu ülkede, adalet, özgürlük, hukuk demokrasi yok. Bunları söylediğimiz için hakkımızda kapatma davaları açıyorlar. Ülkede yaşayan 83 milyon insan adalet, demokrasi, özgürlük ve hukukun olmadığını biliyor. Peki bu ülkede ne var? Yolsuzluk, talan, hırsızlık ve yalanla yönetim var, iftira atan iktidar var, halkı sömüren soyan bir iktidar var.

ÜLKENİN YÜZKARASI SİZSİNİZ

AKP ve MHP hakaret düellosuna girmişler. AKP, HDP için ‘siyasi bir terörist’ kelimesini kullandı, MHP ‘demokrasinin yüz karası’ diyerek birbirleriyle yarışıyorlar. Batman’dan sesleniyoruz; Bu ülkenin yüz karası sizlersiniz, zihniyetinizdir. Küçük ortak, her konuşmasında HDP’yi hedef almadan duramıyor, farkında değil ki kendisi artık sıfırın altına düşmüş bir partidir. İlk seçimde yüzde 1’i bile alamaz hale gelmişken Türkiye’nin üçüncü büyük partisi HDP’ye hakareti görev haline getirmiştir. Ama amaçlarının ne olduğunu biliyoruz. MHP giderken belki yanımda HDP’yi de götürürüm anlayışıyla bu hakaretleri yapmaya devam ediyor. Oysa kendilerinin kapandığını farkında değiller. Şu an MHP diye bir partinin Türkiye halkları nezdinde olmadığını, yüzlerine bakacak yüzlerinin olmayan bir partinin partimizi hedef göstermesine asla izin vermeyeceğiz. Kendileri gittiler, kendileri kapattılar ama HDP geliyor, güçleniyor, büyüyor. İşte onun için bu kadar saldırıyorlar.

KAYYIMLARIN ÇALDIĞINA BAKIN

Ne yaptılarsa birlikte yaptılar. İki ortak Türkiye’yi bir uçurumun kenarına getirdi. Türkiye halkları, başta Kürtler olmak üzere ezilen bütün haklar, mazlumlar, zalimlerden AKP ve MHP iktidarından artık bıktı. Onlar bu ülkede açlığı, sefaleti, işsizliği, yoksulluğu yarattılar. Halkın iradesini gasp ettiler. Batman halkının iradesini gasp ettiler. Seçtiğiniz belediye eşbaşkanlarını görevden alıp kayyımlar atadılar. Yüzkarası arıyorsanız atadığınız kayyımların çaldığı, talan ettiği belediyelere bakın. Batman halkı iradesini HDP’den yana kullanmıştı. Görevde olan kayyımdan yana değil. Yapılacak olan ilk seçimde bir kez daha Batman halkı da Amed halkı, Colemerg, Van halkı iradesini bir kez daha iradesini HDP’den yana kullanacaktır, kimsenin kuşkusu olmasın.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİ UNUTMADIK

Ne yaptılarsa birlikte yaptılar dedik ya, Kürt düşmanlığını da kadın düşmanlığını da birlikte yaptılar. Bütün düşmanlıkları bu iktidar küçük ortağıyla birlikte yaptı. 90’larda, 80’lerde bu ülkede Vedat Aydınlar, Mehmet Sincarlar, Musa Anterler katledildi. Peki Batman halkı diz çöküp taviz verdi mi? Yaşananlardan dolayı evine kapandı mı, katledilenleri unuttu mu? Hayır. Biz ne Mehmet Sincar ne Vedat Aydın’ı ne Musa Anter’i ne de bu ülkede faili meçhullerle yaşamını yitirenleri asla unutmadık. Bunun cevaplarını Newroz meydanlarında verdik vermeye devam edeceğiz.

HDP SORUNLARA ÇÖZMEYE ADAY BİR PARTİDİR

Tekrar 90’lara dönmenin yolunu arayan iktidar partisi, 4 kasım 2016 ‘da HDP’nin Eş Genel Başkanlığın yapan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk, İdris Baluken’i rehin aldı ve cezaevinde tutmaya devam ediyor. Bütün bu yaptıklarının hesabını sandıklarda bir kez sormak için bu çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Zulmünüze, hukuk dışılığınıza, anti demokratik uygulamalarınıza boyun eğecek bir gelenekten gelmiyoruz. HDP bu ülkede umut olmaya, bütün sorunları çözmeye aday bir partidir. Barışı, demokrasiyi, özgürlükleri isteyen, hakkı, hukuku adaleti isteyen tek parti vardır; O da HDP’dir.

KRİZLERİN MÜSEBBİBİ

Şimdi bu ülkenin en büyük krizlerinin yaşandığını bir dönemden geçiyoruz. Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye halklarının krizden çıkmasının tek yolu yapılacak seçimlerdir. Şu anda bir ekonomik kriz var, sosyal kriz var, siyasi kriz var. Bütün bu krizlerin müsebbibinin AKP ve MHP olduğunu da hiç kimse unutmasın. Batman halkı asla şunu unutmasın; Ha AKP ha MHP, ikisinin de birbirinden farkı yoktur, al birini vur ötekine. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş, bu kadar basit.

KÜRT SORUNU

Şimdi krizlerden bahsederken elbette bir Kürt sorununda, çözülmeyen bir sorundan mutlaka bahsetmek gerekiyor. Ülkenin en büyük sorunu olan Kürt sorunu çözülmeyi bekleyen ve her gelen iktidarın çözmeden gittiği ve kendisinin çözüldüğü, yine AKP ve MHP’nin de Kürt sorununu tanıyan, sonra çözüldü diyen ve en son ‘Bu ülkede Kürt sorunu yok’ diyen iktidara hatırlatmak isteriz. Bir halkın dilini, kimliğini, kültürünü inkar ederseniz, siyasetçilerini cezaevlerini gönderirseniz, hergün fezleke hazırlar, soruşturma başlatırsanız, belediye eşbaşkanlarının yerine kayyımları atarsanız bu sorunu çözdük diyemezsiniz.

TECRİDE SON VERİLMELİ

İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan’ın ‘bana bir hafta verin ben bu sorunu çözerim’ demesine rağmen tam 6 yıldır, 2015’ten beri kesintisiz bir tecrit uyguluyorsunuz. Kendi yasalarınızı bile uygulamaktan kaçıyorsunuz. Bu yasalar cezaevinde olan hiçbir insanın ailesi ve avukatları ile görüşmesine engel teşkil etmiyor. Keyfi sebeplerle İmralı’da tecrit uyguluyorsunuz. Bu tecridin insanlık suçu olduğunu unutmayın. Bu insanlık suçunu asla kabul etmiyoruz. Bu insanlık suçunun bir an önce bitmesi, tecridin kaldırılması, İmralı başta olmak üzere her nerede uygulanıyorsa bu tecride bir an önce son verilmelidir.

ERKEN SEÇİME GİDİLMELİ

Sevgili Batmanlılar, sevgili halkımız hiç kimse karamsarlığa kapılmasın. En ufak bir şüphe duymasın. Hiç kimse HDP’nin bu seçimlerde uygulayacağı strateji ile birlikte bir dahaki dönemde yönetimin bir parçası olacağını aklından asla çıkarmasın. Demokrasi güçleri, barış yanlıları, özgürlükleri isteyen, demokrasiyi savunanlarla büyük bir strateji geliştirerek bu ülkeyi yönetmeye aday olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bunun için bir an önce sandıkların gelmesi, ülkenin bir erken seçime gitmesi için artık zamanın kalmadığını bir kez daha ifade ediyoruz. Türkiye halkları seçim istiyor ama yüzsüzler, utanmazlar sandığı getirmekten kaçınıyorlar.

HDP ÜLKEYİ YÖNETMEYE HAZIR

Buradan çağrı yapıyoruz; Eğer kendinize güveniyorsanız, seçim kararı alın, kurun sandıkları. Hep birlikte halkın hakemliğine başvuralım, halk kimi tercih ediyor görelim. Biz her yönüyle hazırız. Seçimlere hazır olduğumuzu Batman’dan deklare ediyoruz. Yarın da bir ay sonra da yapılsa HDP seçimlere, ülkeyi yönetmeye hazırdır. Batman halkına soruyoruz: Hazır mısınız? O zaman büyümeye devam edeceğiz, güçlenmeye, örgütlenmeye, mücadele etmeye, direnmeye devam edeceğiz.”

YENİ EŞBAŞKALAR

Konuşmaların ardından yeni yönetim seçildi. Hüseyin Sarık ve Hüriyet Kaytar, yeni eşbaşkanlar oldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.