‘Birlik’in failleri hangi güçler tarafından korunmaktadır?’

‘Birlik’in failleri hangi güçler tarafından korunmaktadır?’
Yayınlama: 04.10.2021

 Cansız bedeni zırhlı araç ardından sürüklenen Hacı Lokman Birlik’i Meclis gündemine getiren HDP’li Nuran İmir, faillerin hangi güçler tarafından korunduğunu sordu.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Hacı Lokman Birlik’in katledilmesinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen ölümüne ilişkin avukatları tarafından yapılan onlarca başvurunun yanıtsız kalmasını Meclis gündemine taşıdı. İmir, soruşturma hakkında Adalet Bakanlığı’na soru önergesi vererek, bilgi istedi. 

Şırnak merkezde 3 Ekim 2015’te MOBESSE kameraları ve sanal medya paylaşımları sonucu Hacı Lokman Birlik’in Özel Harekât Polisleri tarafından katledildiği ve sonrasında cansız bedeninin askeri zırhlı aracın arkasından bağlanarak sürüklendiği tespit edildiği hatırlatılan önergede, “Telsiz kayıtlarının ortaya çıkması ile birlikte olayda 6 polisin olduğu tespit edilmişti.  Birlik ailesi ve avukatı olayın failleri hakkında Şırnak Cumhuriyet Savcılığı’na yaptıkları başvuruda ‘kasten adam öldürme, görevi kötüye kullanma, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ölen kişinin hatırasına hakaret etme’ gibi birden fazla suçun işlendiğiyle ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak savcılık sadece ‘Ölen kişinin hatırasına hakaretten’ soruşturma açmış ve bu suçtan bile soruşturma hâlâ sonuçlandırılmamıştır” denildi. 

Birlik’in katledilmesi üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hala soruşturma açılmadığının altının çizildiği önergede, “Halen ölümüne dair bir soruşturmanın açılmadığı, sadece görüntüleri kimin çekip servis ettiğine dair araştırma yapıldığı iddia edilmektedir. Ölümün kendisi ve sonrasında cenazeye yapılanlara ilişkin bir soruşturmanın açılmadığı avukatları tarafından belirtilmiştir” diye belirtildi. İmir, Bakan Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: 

“* İşkence bir insanlık suçu iken sokak ortasında ölü bir bedene yapılan işkence hakkında yargının gereğini yapmaması hukuk dışı bir uygulama değil midir? 

* Bütün toplumun hafızasında yer edinmiş ölü bedenine işkence edilen Hacı Lokman Birlik’in faillerinin yargılanmamasının amacı nedir?

 * Bu olayın failleri kimler tarafından korunmaktadır? O dönemin çoğu operasyon komutanı FETÖ operasyonu ile tutuklanırken, Hacı Lokman Birlik’in failleri hangi güçler tarafından korunmaktadır? 

* Hacı Lokman Birlik’in failleri ile ilgili şimdiye kadar açılan soruşturmalarda yol alınamamasının sebebi nedir? 

* 6 yıldır Adalet Bakanlığına HDP Milletvekilleri olarak verdiğimiz soru önergelerine dosya ya dair bir cevabın verilmemesinin amacı nedir? Bakanlığınız bu soruşturmanın muhatabı değil midir? Değil ise bu soruşturmanın muhatabı kim? 

* Telsiz kayıtlarında tespit edilen ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından görevden men edildiği iddia edilen 6 polisin farklı Emniyet müdürlüklerinde görevlerinin başında oldukları doğru mudur? 

* Hacı Lokman Birlik’i katleden polislerin telsiz kodlarından tespit edilen ve kamera kayıtlarında da çok açık bir şekilde görülen polisler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmemesinin sebebi nedir? 

* Hacı Lokman Birlik ’in öldürülme şekli bir suçun beraber ve bilinçli işlendiğini göstermektedir. Ancak faillerin tek bir suçtan yargılanıyor olması suçluların korunduğu izlenimini güçlendirmektedir. Bu gibi suçları işleyenler aslında bir kişiye değil insanlığa karşı suç işlemiş kabul edilmesine rağmen davanın mevcut haliyle bile ilerlememesinin yasal dayanağı nedir?”

MA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.