Bismil’de husumetli 2 aile barıştı

Bismil’de husumetli 2 aile barıştı
Yayınlama: 28.02.2023

 Bismil ilçesinde husumetli olan Balyacı ve Kaplan aileleri, DTK, DBP ve HDP’nin girişimleriyle barıştı.

Amed’in Bismil ilçesinde yaklaşık bir yıl önce aralarında husumet doğan Balyacı ile Kaplan ailelerinin barıştırılması yönünde yürütülen görüşmeler barışma töreniyle sona erdi. İlçedeki bir düğün salonunda organize edilen törene, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekilleri Remziye Tosun ve İmam Taşçıer, HDP Amed İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan, DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, Amed Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA),  Barış Anneleri Meclisi, Amed Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 78’ler Derneği üyeleri katıldı. Tören mevlit okunmasıyla başladı. 

‘ÖZGÜRLÜK BİRLİKTEN GEÇİYOR’

Verilen yemeğin ardından HDP Bismil İlçe Eşbaşkanı Mehşet Sırımsı ve Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran birer konuşma yaptı. HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Binlerce insanımızın depremde yaşamını yitirdiği ve binlerce insanımızın hala enkazda olduğu acılı bir süreçte bizlere bu barış fotoğrafını yaşatan ailelerimizi kutluyorum. Kürtlerin özgürlüğü birlikten geçiyor” diye konuştu. 

Törende konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, iki aileye ve bu barışta emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Kürtler kendi dili kültürünü yaşatmak istemiş ancak iktidarlar tarafından her zaman sindirme politikalarına maruz kaldı. Deprem sürecinde de bir kez daha bu zulme tanık olduk. 22 gündür hakkımız çadırlarda zorlu ve zahmetli yaşam sürdürüyor. Kürtler bu sindirme politikalarına karşı verdiği mücadele ile bugünlere geldi. Kendi meselelerini çözen toplumlar, aynı zamanda özgürlüklerini sağlamışlar. İttifaklarını geliştiren toplumlar kendi topraklarında özgürdür ve her zamanda özgür yaşarlar. Bugün iki ailemiz kendi sorunlarını çözerek, barışa vesile oldu. Bu barışın Kürtlerin özgürlüğüne vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.