BM: Ukrayna’da 13’ü çocuk 536 kişi hayatını kaybetti

BM: Ukrayna’da 13’ü çocuk 536 kişi hayatını kaybetti
Yayınlama: 01.03.2022

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısına ilişkin konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssel, 536 kişinin hayatını kaybettiğini bunlardan 13’ünün çocuk olduğunu açıkladı. 

İsviçre’nin Cenevre kentinde dün başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 49’uncu İnsan Hakları Oturumları’nda Ukranya krizinin acil gündeme ele alınması için yapılan öneri tartışılıyor.

Ülkelerin Dışişleri Bakanların konuşmalarıyla başlayan oturumların ikinci gününde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un katılarak konuşması bekleniyordu. Fakat Avrupa ülkelerinin hava sahasını Rusya’ya kapatmasından kaynaklı Lavrov oturumlara katılamıyor. BM binasında yapılan günlük bilgilendirme toplantısında BM Merkezi Enformasyon Sorumlusu Alessandra Vellucci, Genel Sekreterliğin ve İnsan Hakları Komiserliğinin açıkladığı gibi, hava sahasını katılımcıları açılması meselesinin BM sorumluluğunda olmadığını ilgili devletlerin sorumluluğunda ve kendi kararları olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan İnsan Hakları Konseyi Basın Sözcüsü Rolando Gomez da Lavrov’un konseye video mesaj gönderdiğini söyledi.

SAVAŞ BİLANÇOSU

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssel ise savaş bilançosuna ilişkin şu verileri paylaştı: “Ofisimiz, 24 Şubat sabahı ile dün gece yarısı arasında Ukrayna’da 536 kişi hayatını kaybettiğini kaydetti. Bunlar arasında 13’ü çocuk olmak üzere 136 sivil öldürüldü ve 26’sı çocuk olmak üzere 400 sivil yaralandı. Bu kayıpların çoğu, ağır topçu ve çoklu fırlatma roket sistemlerinden yapılan bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklanmıştır. Bunlar sadece çapraz kontrol edebildiğimiz zayiatlar ve gerçek rakamın çok daha yüksek olması muhtemel” dedi.

6 BİN 400 TUTUKLAMA

Throssel, Rusya’da Perşembe gününden bu yana yapılan savaş karşıtı eylemlere katılan 6 bin 400 kişinin tutuklandığı bilgisini paylaştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Shabia Mantoo ise Ukrayna’da 660 bin kişi şuana kadar ülkeyi terk ettiğini aktardı.

MA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.