Buldan’dan DİSK’e ziyaret: Mücadeleyi birlikte büyütmeliyiz

Buldan’dan DİSK’e ziyaret: Mücadeleyi birlikte büyütmeliyiz
Yayınlama: 27.06.2022

İSTANBUL – Partisinin 5’inci Olağan Genel Kongre öncesi DİSK’i ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kongrede alınacak kararlar ilişkin bir araya geldiklerini ve birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, partisinin 3 Temmuz’da gerçekleştireceği 5’inci Olağan Kongresi kapsamında görüş alışverişinde bulunmak üzere Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (DİSK) ziyaret etti. Beşiktaş’ta bulunan DİSK’in Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmeye, Buldan’a Eş Genel Başkan Yardımcıları Şaziye Köse ile Garo Paylan ve İstanbul Milletvekili Oya Ersoy eşlik etti. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun karşıladığı Buldan kısa bir açıklama gerçekleştirdi. Buldan, Türkiye’nin önemli sorunlarını konuşmak üzere DİSK ile bir araya geldiklerini belirtti. Buldan, ekonomik kriz başta olmak üzere yaşanan bütün krizlerin siyasal süreçle bağının olduğunu dikkat çekti. Böylesi bir dönemde kongreye gittiklerini kaydeden Buldan, “3 Temmuz tarihinde Ankara’da yapacağımız kongre öncesi Türkiye’deki önemli kurum ve kuruluşları STK’ları ve demokratik kitle örgütlerini ziyaret ederek kongremizde neleri konuşacağımızı, hangi kararları alacağımızı ve hangi mesajları vereceğimizi de belirlemek için de buradayız” dedi.  

DAHA FAZLA AÇLIK DAHA FAZLA SEFALET

Türkiye’nin önemli konularından birisinin ekonomik kriz olduğunu dile getiren Buldan, “İşsizliğin, yoksulluğun, açlığın, sefaletin çok yoğun yaşandığı bir dönemdeyiz. AKP’nin bugün Türkiye’yi yönetemediğinin, ekonomik kriz başta olmak üzere bütün krizlerin müsebbibi olan bir iktidarın seçim dönemine kadar bu krizleri bu şekilde götüreceğinin ve ülkeyi daha fazla açlığa sefalete ve yoksulluğa ve işsizliğe sürükleyeceğinin emarelerini hepimiz görebiliyoruz” diye konuştu.

 MUHALEFETTEN BEKLENTİ VAR

İktidarın krizi çözemediğini belirten Buldan, “Elbette ki bir beklenti var özellikle muhalefetten büyük bir beklenti var. İktidarın krizi çözemediğini biliyoruz ama muhalefetin de bu konuda önemli girişimlerinin ve mücadele içerisinde olması yönünde büyük bir beklenti var. Bugün Bakanlar Kurulu’nun toplantısını var. Muhtemelen asgari ücretle ilgili bir belirleme yapılacağı yönünde yansımalar ve beklentiler var. Öncelikle şunu belirtmek isteriz, oradan çıkacak olan karar Türkiye toplumunu, işsizleri, esnafı ve işsizleri rahatlatacak bir rakam olmayacaktır” diye konuştu.

BİRLİKTE MÜCADELE

Türkiye’de yoksulluk sınırının 20 binin üzerine çıktığını dile getiren Buldan, “Dolayısıyla bu rakam asgari ücrete cüzi bir ekleme yapılsa bile ne işçiyi, ne esnafı, ne emekçiyi rahatlatacak bir rakam olmayacaktır. Biz bu konuda hem bir görüş alışverişinde bulunmak hem de bunun mücadelesini nasıl verebileceğimizi görüşmek için bugün buradayız. Muhtemelen önemli tartışmalar yürüteceğiz. Bu tartışmalar sonucunda açıklamalarımızı farklı platformlarda dile getireceğiz. Bu akşamki bakanlar kurulu toplantısından önemli bir şey çıkmayacağını bildiğimiz için bu mücadeleyi birlikte yürütmek durumundayız” diye belirtti.

BÖLÜŞÜM ŞOKU YAŞANIYOR

Toplantıda söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Türkiye’nin zor bir durumdan geçtiğini söyledi. İşçi ve emekçilerin ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçirdiğini dile getiren Çerkezoğlu, Türkiye tarihinde hiç görülmemiş ağırlıkta bir bölüşüm şokunun yaşandığına işaret etti. Çerkezoğlu, “Ürettiğimiz değerin paylaşımında çok ciddi bir adaletsizlik var ve bu giderek daha fazla artıyor. Ortalama ücret haline gelen asgari ücretin durumu ortada, bütün ücretlerin durumu ortada. Sosyal ve sendikal haklar çok ciddi bir baskı altında. Biz DİSK olarak özellikle 1 Ekim’den itibaren ‘vergide adalet, gelirde adalet’ diyerek, ‘geçinmek istiyoruz’ diyerek bir mücadele süreci yürütüyoruz. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde bunu devam ettirdik. 1 Mayıs alanlarına yine insanca yaşam talebi damgasını vurdu. Bugün de bu mücadeleyi işyerlerinde, alanlarda, meydanlarda sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖRGÜTLÜ OLMAK’

Çerkezoğlu, asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye yükseltilebilmesi için bütün ücretlerin artırılması,  güvencesiz çalıştırma biçimlerinin ortadan kaldırılması, zamların geri alınması ve faturalar üzerindeki vergi yükünün kaldırılması için mücadele ettiklerini dile getirdi. Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Belki de hepsinden önemlisi bu tür kriz dönemlerinde işçi sınıfı olarak ekmeğimizi koruyabilmemizin tek yolu vardır o da örgütlü olmak, sendikalı olmaktır. O nedenle sendikalaşmanın, sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması için bir mücadele yürütüyoruz. Bu nedenle dönem dönem meclisteki siyasi partilerimizi ziyaret ediyoruz. Daha önce asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün devre dışı bırakılması için bütün grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ettik. DİSK’in önerilerini paylaştık. Emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkmak için, memlekete sahip çıkmak için hep birlikte yan yana olmaya devam edeceğiz.”

Ziyaret, yapılan açıklamaların ardından basına kapalı olarak devam etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.