ELAZIĞ- Üç kibrit çöpüyle Newroz’a direniş anlamı katan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın memleketi Dep’te Newroz coşkuyla kutlandı. 

PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın memleketi Elazığ’ın Dep (Karakoçan) ilçesinde Newroz ateşi yakıldı. Eski Otogarda gerçekleşen kutlamada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti’nin bayrakları ve Newroz flamaları açıldı. 

Kutlamada, Newroz Tertip Komitesi adına Düzgün Eşiyok, HDP Elazığ İl Eşbaşkanları Ali Yıldırım ve Zehra Konar, Dep İlçe Eşbaşkanları İmran Kılıç ve Sariye Bal, kısa birer konuşma yaptı. Ardından konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi Asiye Koçak, “Dep Newrozu bizim için önemlidir. Dep Newroz’u Mazlumların Newroz’udur” dedi. 

Depremde şu ana kadar 50 bin kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kolçak, Newroz’un depremde yaşamını yitirenlere adandığına işaret ederek, deprem bölgesinde ilk gidenlerden olduklarını belirtti. Kolçak deprem bölgesinde devlet yetkililerinin yardım ulaştırmadığını gözleriyle gördüklerini ifade etti. Depremde yaşanan can kayıplarının açıklananın üzerinde olduğuna işaret eden Kolçak, “6 Şubat’ta yıkıcı bir felaketle uyandık. Can kayıplarını 50 bin olarak açıklandı, ama can kayıpları bunun çok üzerindedir” diye konuştu. 

‘TARİHTE ÖNEMLİ BİR YERİ VAR’

Dep’in Mazlum Doğan’ın memleketi olduğunu vurgulayan Kolçak, “Ben Karakoçan’da bulunmaktan, Karakoçan Newroz’una katılmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bunun tarihte, halkımızın hafızasında çok önemli bir yeri var” diye konuştu.

’14 MAYIS’TA AKP’Yİ ÇÖKERTECEĞİZ’

Seçimlere işaret eden Kolçak, 20 yılı aşan AKP iktidarına dikkati çeken Kolçak, AKP’nin iktidara gelmek için vaat ettiği tüm işlerin tersini yaptığını dile getirdi. AKP’nin topluma zulüm ve baskıdan verecek başka bir şeyi olmadığını belirten Kolçak, “Buradaki herkes AKP’nin zulmünden nasibini aldı. Zindanlarda on binlerce insanımız var. 14 Mayıs’ta bunların hesabını soracağız. Siz de sormaya hazır mısınız? AKP ‘Yol’ dedi, yol çöktü, ‘Havaalanı’ dedi, hava alanı çöktü. Elini neye attıysa onu çökertti, inanıyoruz ki 14 Mayıs’ta AKP’yi biz çökerteceğiz” diye belirtti.

‘KÜRT HALKINI KORKUTAMAZSINIZ’

Siyasi baskılara ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Kolçak, şöyle devam etti: “Siyasi baskılar ve tecrit dayanılmaz bir hal almış. İmralı’daki tecridin Kürt meselesinden bağımsız olduğu düşünülemez. Bir zamanlar sadece İmralı’yla sınırlı olan tecrit, tüm topluma yayılmış durumda. Düşüncesini ifade eden herkes, itiraz eden herkes Yeşillerle, Toroslarla tehdit ediliyor. Biz mücadeleye başlarken, Toroslar var, onları gördük, onlar yok ama Kürt halkı hala var, Kürt halkını bunlarla korkutamazsınız.” 

Kolçak, yaşamını yitiren kadınların isimlerini anarak, “Jin jiyan azadî” sloganıyla konuşmasını sonlandırdı. 

‘DEMİRTAŞ’TAN MESAJ

Kolçak’ın konuşmasının ardından Edirne Cezaevi’nden kutlama mesajı gönderen HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajı okundu. Demirtaş mesajında, “Bahar memleketim Elazığ’a çok yakışır. Biliriz, bu yıl maalesef Newroz’da halaya duramıyoruz, yasımız var. Halkımız dayanışma ile bu yaralarını saracak, bu günleri geride bırakacaktır. Gelecek Newroz’da Karakoçanlılarla birlikte halaya duracağız, hepinizin Newroz’u kutlu olsun” ifadelerine yer verdi. 

Demirtaş’ın mesajının ardından konuşan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Mereş merkezli 11 ilin etkilendiği depreme işaret ederek, devlet kurum ve kuruluşlarının depremzedelerin yardımına gitmediğini, halkın dayanışma gösterdiğini ifade etti. 

‘BUNLAR DOYMAK BİLMİYORLAR’

Depremde halkın yardımların halk tarafından yapıldığını, halkın kendi cebinden yaptığı yardımlara kayyım atandığını hatırlatan İpekyüz, “Halk açtır, ama bunlar (iktidar) doymaz, haram yiye yiye doymak bilmiyorlar” diye belirtti. 

‘BU MÜCADELE BİTMEZ’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013’teki Amed Newroz’undaki mektubunu hatırlatan İpekyüz, o dönemde başlayan iyimser havanın sürecin bozulmasıyla kalmadığını ve devletin güvenlikçi politikalara yöneldiğini anlatarak, bu baskı ve güvenlikçi politikanın Kürtler üzerinden devam ettiğini aktardı. Seçim sürecine işaret eden ve Kürtlerin üçüncü yolu izlediğini dile getiren İpekyüz, “Diyorlar ki HDP bitti. Ama HDP bitmez HDP halktır. HDP kapatılacak, geçmişte birçok parti kapatıldı. Ama halk var, bu mücadele bitmez” dedi. 

‘KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ’ 

“Mücadelemiz masal değil, tarihtir” diyen İpekyüz, birlikte yaşamı, demokratik bir cumhuriyet istediklerini, 14 Mayıs’ta kayyumları ve AKP iktidarını göndereceklerini söyledi. İpekyüz, “Dem dema HDP’ye, dem dema tekoşîne ye, dem dema gelê me ye” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Konuşmalarının ardından Newroz ateşi yakıldı. Program, Dicle Fırat Kültür Merkezi grubu ve solisti Ahmet Jiyar sahne almasının ardından sona erdi.