Çavuşoğlu’na kimyasal silah sorusu: Araştıracak mısınız?

Çavuşoğlu’na kimyasal silah sorusu: Araştıracak mısınız?
Yayınlama: 08.11.2022

HDP’li Tülay Hatimoğulları, bütçe görüşmelerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Bu duruma ilişkin bir araştırma başlatılması hususunda bir girişim olacak mıdır?” diye sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Türkiye’nin Güney Kurdistan’ın Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik saldırılarda kimyasal silah kullanımını, Meclis Dışişleri Bakanlığı Plan ve Bütçesi görüşmelerine taşıdı. Hatimoğulları, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bulunduğu görüşmede, Türkiye’nin kimyasal silah kullanımını yasaklayan ve kısıtlayan anlaşmalara taraf olduğunu hatırlatarak, “Tarafı olduğunuz sözleşmeleri göz önünde bulundurarak bu duruma ilişkin bir araştırma başlatılması hususunda bir girişim olacak mıdır?” diye sordu.

‘IRAK POLİTİKASINI MİT BELİRLİYOR’

Hamitoğulları, Türkiye’nin Irak politikasının MİT tarafından belirlendiğini söyledi. Türkiye’nin kimyasal, biyolojik ve bazı konvansiyonel silahların kullanımını yasaklayan ve sınırlayan uluslararası sözleşmelere taraf olduğunu anımsatan Hatimoğulları, şöyle konuştu: “Uluslararası hekimler, Almanya Bilimsel Danışman Kurulu üyeleri nükleer savaşın önlenmesi için yakın zamanda kimyasal silah kullanımı ile ilgili bir incelemede bulunuyor. Bunun yanı sıra sosyal medyada çok sayıda görüntü paylaşıldı. Yapılan araştırmada da ‘Burada kimyasal silah saldırısı gerçekleştiği yönünde pek çok kanıt var ve bir araştırma başlatılmalı’ deniyor. Hazırlanan rapor Alman hükümetine sunuldu, kimyasal silahların yasaklanması örgütüne üye ülkelere de sunacaklarını ve Lahey’e gönderecekleri ifade edildi. Tarafı olduğunuz sözleşmeleri göz önünde bulundurarak, bu durumla ilgili bir araştırma başlatılması hususunda sizlerin bir girişimi olacak mıdır yoksa Hipokrat yemini etmiş Adlı Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı’nın bu konudaki hekim görüşü açıkladığı, bilimsel bir görüş açıkladığı için cezaevinde konulduğu tarzı mı sürdüreceksiniz.”

‘IŞİD’TEN DESTEĞİNİZİ ÇEKECEK MİSİNİZ?’

Hatimoğulları, ayrıca Türkiye’nin özellikle AKP döneminde sürdürdüğü dış politikalarda ortağı MHP’nin yanı sıra yandaş sermaye, uyuşturucu baronları, silah tüccarları ve SADAT gibi güçlerin belirleyici konumda olduğunu belirtti. Tek adam rejiminin dış politikaları iç siyasete tahlil etmek üzere çalışmalar yürüttüğünü belirten Hatimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye’de, Libya’da ne işiniz var sorusunu bir kez daha sormak istiyorum. Bu iktidar Mavi Vatan tezi ile ortaya çıkıldı fakat bu tezi bile ve isteye terk etti. Mısırla normalleşme ve Doğu Akdeniz politikalarının nasıl tıkadığını gördünüz. Bu tıkanıklığı açmak için ‘Mısır ile ilişkilerimizi normalleştiriyoruz’ diye yola çıktınız ama 3 Ekim’de Trablus hükümeti ile yapılan anlaşmanın ardından Mısır’ın yaptığı açıklamayı biliyoruz. Mısır, tüm normalleşme adımlarını askıya aldığını ifade etti. Suriye ile normalleşmekten bahsediyoruz ama Suriye hükümeti görüşmeyi şartlara bağlamış durumda. Bu şartlarda Suriye topraklarından çıkmanızı ve bugüne kadar bu savaşın devam etmesinin önemli nedenlerinden birisi olan IŞID, El Nusra ve uzantısı örgütlere iktidarınızın vermiş olduğu desteği geri çekmesini istiyor. Bunları yapacak mısınız.”