CENTCOM komutanı Ortadoğu, orta ve güney Asya’daki ABD askeri misyonlarını yönetiyor.

General Kenneth F. McKenzie Cuma günü ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) liderliğini, daha önce İran’ı “şu anda Ortadoğu’da bir numaralı istikrarsızlaştırıcı faktör” olarak nitelendiren General Michael “Erik” Kurilla’ya devretti. 

Kurilla, Florida’nın Tampa kentinde düzenlenen bir törenle CENTCOM Komutanı görevini devraldı. Ocak ayında ABD Başkanı Joe Biden tarafından aday gösterilen Amerikalı komutanın bir ay sonra Senato Silahlı Hizmet Komitesi’nde yapılan bir oturumda bu göreve tayini onaylandı.

CENTCOM komutanı Ortadoğu, orta ve güney Asya’daki ABD askeri misyonlarını yönetiyor. Kurilla’nın uğraşması beklenen ana sahneler Afganistan, Yemen ve Irak ve Suriye’de İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele çabaları.

Şubat ayı başlarındaki oturumda  Kurilla, İran etkisinin bölge genelinde yayılmasına izin verilmemesine karşı tutumunu dile getirdi ve İran’ın nükleer silah elde etmesini önleme gereğini vurguladı.

Kurlla, İran’ın düşman eylemlerini ortaya çıkarmak ve onları bölgesel İran vekilleri tarafından gerçekleştirilen saldırılardan sorumlu tutmak için çalışacağını da sözlerine ekledi.

Kurilla ayrıca ABD’nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplarda tutulan IŞİD bağlantılı yabancı tutukluların ülkelerine geri gönderilmesinde Suriye Demokratik Güçlerine (QSD) yardım etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Rudaw İngilizce’nin haberine göre, Kürtlerle ortaklığın önemi sorulduğunda Kurilla, Kürtlerin “inanılmaz derecede, yetenekli güvenilir bir ortak” olduğunu belirtti.

Aralık 2017’de Irak’ta ve Mart 2019’da Suriye’de bölgesel olarak mağlup ilan edilmesine rağmen, IŞİD, özellikle Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri tarafından tartışılan bölgelerde adam kaçırma, suikast ve pusu da dahil olmak üzere saldırılar düzenlemeye devam etti.

ABD liderliğindeki Koalisyon, bu yıl yedi askeri üssün kontrolünü Irak Güvenlik Güçlerine (ISF) devretti.