Cezaevi’ndeki tutuklular 10 günlük açlık grevi başlattı

Cezaevi’ndeki tutuklular 10 günlük açlık grevi başlattı
Yayınlama: 20.10.2022

Talepleri karşılanmayan Konya Ereğli Cezaevi’ndeki tutuklular, 3’er günlük grevi, 10’ar günlük dönüşümlü açlık grevine çevirdi. 

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklulara yönelik hak ihlalleri devam ediyor. Konya Ereğli Cezaevi’nde 30 tutuklu tekli hücrelerde tutuluyor. Tutuklular yaşadıkları hak ihlallerine dair başlattıkları 3’er günlük süresiz-dönüşümlü açlık grevini 10’ar güne çıkardıklarını duyurdu.

GREVİ 10’AR GÜNE ÇIKARDILAR 

Tutuklu Mehmet İşiktaş, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde “çıplak aramayı” kabul etmediği gerekçesiyle bir ay açık görüş ve iletişim yasağı verildiğini söyledi. İşiktaş, 23 Ağustos’tan bu yana tekli hücrelerde tutulmaya devam edildiklerini aktararak, şunları söyledi: “Daha önce 24 kişi açlık grevindeydi, şimdi de 30 kişi olduk. Bu sayının artacağını da biliyoruz ve ayrı ayrı hücrelerde tutuluyoruz. Ağır adli tutuklar gibi günde sadece bir saat havalandırmaya çıkartılıyoruz. Havalandırmada dahi birbirimizle görüşemiyoruz. Bir saat havalandırmadan başka hiçbir sosyal aktiviteye izin vermiyorlar. Hücrelerinin yanında ağır adli tutuklular var, bizi rahatsız ediyorlar. Üç kişilik odalara alınmayı talep ettiğimizde, cezaevi yönetimi ‘pişmanlık yasasını’ bize dayattı. Bizden ihanet etmemizi istiyorlar ama asla ihanet etmeyeceğiz. Bu yüzden açlık grevimizi artık 10 gün dönüşümlü yapacağız ve taleplerimiz yerine getirilmesi için sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz.”

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI 

İşiktaş, taleplerinin arkadaşlarıyla aynı koğuşlara alınma, havalandırma saatlerinin artırılması, ağır adli tutuklularla aynı yerde tutulmamaları ve yapılan kötü muamelelerin sonlanması olduğunu belirtti. İşiktaş, son olarak insan hakları örgütlerine ve milletvekillerine de cezaevini ziyaret etme çağrısında bulundu. (MA)