ÇGD: Yerel basında çalışan meslektaşlarımız yalnız değildir!

ÇGD: Yerel basında çalışan meslektaşlarımız yalnız değildir!
Yayınlama: 31.08.2020

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu başta Jiyan Haber, Artı Gerçek, Rize Nabız muhabirleri olmak üzere son aylarda birçok ilde gazetecilere yönelik saldırıları kınadı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Jiyan Haber İmtiyaz sahibi İdris Yayla hakkında başlatılan soruşturma, Artı Gerçek muhabiri ve Rize Nabız Gazetesi’nin sahibi Gençağa Karafazlı’ynın yaptığı haberden dolayı kendisine açılan tazminat davasına tepki gösterdi. ÇGD açıklamasında Karafazlı’nın gazetecilik yaptığı için defalarca soruşturmaya uğramış, gözaltına alınmış ve baskılara maruz bırakıldığı vurgu yapılarak  şimdi de bir haberinden dolayı 50 bin liralık dava açıldığı belirtildi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu Gazetecilere yönelik saldırıları kınayan yazılı bir açıklamayla kınadı. 

Çağdaş Gazeteciler Derneğ’nin yaptığı açıklama aynen şöyle:

Yerel basın ülkede demokrasinin varlığı ve güçlenmesi için vazgeçilmez önemdedir. Kentte yaşayanların kent yönetimine etki edebildiği demokratik mekanizmalardan biri de yerel basındır. Maalesef yerel ölçekli görünen bazı sorunlar aslında ülkemizin temel sorunlarıdır. Rant, rüşvet, adam kayırma, mafya, çıkar amaçlı ve siyasi çeteleşme, yolsuzluk gibi sorunlar Anadolu kentlerinde kangren haline gelmiştir. Bunlara karşı gazetecilik görevini yerine getirerek halkın haber alma hakkını savunan yerel gazeteciler ne yazık ki çoğu zaman saldırıların hedefi olmakta ve ulusal ölçekte seslerini duyurmakta zorlanmaktadırlar. Üstelik pandemi sürecindeki kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle yok pahasına gelirlerle ayakta kalmaya çalışmaktadırlar. Gazeteciliği bu koşullar altında sürdürmeye çalışan meslektaşlarımız çoğu zaman yerel çıkar gruplarının ekonomik kıskacı altında varlık yokluk mücadelesi vermek zorunda kalmaktadır. 

Son aylarda yerel basına yönelik artan şiddet ve mali güçlükler ülke basının can damarını kesmeye varacak boyuta ulaşmıştır. 

KARAFAZLI DEFALARCA GÖZALTINA ALINDI

Bunun son örnekleri arasında Rize’de yayın yapan haber sitesi Nabız Gazetesi’nin sahibi Gençağa Karafazlı’nın karşılaştıkları vardır. 

Rize’de koronavirüs sürecinde halkın en doğru bilgileri almasını ve yetkililerin üstünü örtmeye çalıştığı ihmalkârlıkları ortaya çıkaran gazeteci Gençağa Karafazlı, gazetecilik görevini yerine getirdiği için salgın döneminde defalarca soruşturmaya uğramış, gözaltına alınmış, baskılara maruz kalmıştır. Yazdığı her haberle, duyurduğu her gerçekle Rize’de birilerinin nasırına basan gazeteci Karafazlı, bu kez de iktidarın FETÖ ile yerel ölçekteki ilişkilerini gündeme getirdiği için baskıyla karşı karşıya. İktidar partisinden bir yerel yöneticinin eşinin FETÖ yargılamasından beraat etmesinin ardından bir kamu bankasında görevlendirilmesini, gazetecilik sorumluluğuyla gündeme getiren Karafazlı, olanı olduğu gibi duyurduğu için cezalandırılmak istenmektedir. İlk olarak haber erişime engellendi; ardından erişim engeli konulmasına ilişkin haber de erişime engellendi; son olarak 50 bin TL’lik tazminat davası açıldı. 

TEHDİTLERE KARŞIN MESLEĞİNİ SÜRDÜRMEYE DEVAM ETMİŞTİR

Geçtiğimiz yıla damga vuran haberler arasında yer alan FETÖ borsası haberlerini kaleme alan gazeteciler hapis cezalarıyla yargılanmaktadır. FETÖ borsası denilen yapı, pek çok kişinin yargıdan kaçırılmasını sağladığı gibi pek çok kişinin de suçlanmasına yol açan yargısız infazların görülmesini engellemektedir. 

Bu haberleri kamuoyuna duyuran gazeteciler, her zaman siyasi iktidarın, kamu yöneticilerinin ve yargının hedefi olurken, yapılan tüm baskılar ‘suçu örtme telaşı’ndan başka bir anlama gelmemektedir. 

KARAFAZLI GAZETECİLİK YAPMAYA DEVAM EDECEKTİR

Aynı zamanda Derneğimiz Rize Şubesi Başkanı Gençağa Karafazlı, uzun yıllardır bölgenin en etkili gazetecileri arasındadır. Cezalara, hapislere, tehditlere karşın mesleğini sürdürmeye devam etmiştir. Şiddetle engel olamayanların mali darboğazla susturmaya çalışması da sonuç vermeyecek, Karafazlı gazetecilik yapmaya devam edecektir.  

Şiddetle ve tehditle teslim alınmaya çalışılan gazeteciler arasında Antalya’da Yakup Kocabaş ve Bursa’da Şaban Önen de vardı. 

KOCABAŞ’IN EVİ KURŞUNLANDI

Dim Medya temsilcisi Kocabaş’ın evi 24 Ağustos’ta sabaha karşı kurşunlandı. Kimliği belirsiz kişilerin ateşlediği silahtan çıkan üç kurşun Kocabaş’ın ailesiyle yaşadığı eve isabet etti. Kocabaş, hastalıklı fidan ithaline ilişkin haberleri nedeniyle tehditler almıştı. Gazipaşa’daki bazı işyerlerinin kaçak pavyon olarak işletildiği, koronavirüs tedbirlerinin alınmadığını ve denetim yapılmadığını kaleme almış yine bu haberlerden dolayı tehditlere maruz kalmıştı. 

Bursa’da Karacabey Yörem gazetesi imtiyaz sahibi Şaban Önen, Belediye Kamyon Garajı’ndaki otoparkta, AKP’li belediye başkanının yakını otopark işletmecisinin de aralarında olduğu 4 kişinin saldırısına uğradı. Önen hastaneye kaldırıldı, bir süre gözlem altında tutuldu. 

Batman’da tecavüz ve intihar haberini duyuran Jiyan Haber Ajansı imtiyaz sahibi İdris Yayla hakkında soruşturma açıldı. 

Adıyaman’da Gerger Fırat gazetesi haber müdürü Özgür Boğatekin’in, dönemin kaymakamına hakaret gerekçesiyle verilen 1 yıl 15 gün hapis cezası kesinleşti, salgın nedeniyle tahliye edildi. 

Nevşehir’de Gazeteciler Cemiyeti’ne ait minibüs cemiyet binası önünde kundaklandı. Aracı yaktığı belirtilen iki kişi gözaltına alındı. 

GENÇEL DARP EDİLDİ

İzmir’de 2013 yılında gazeteci Süleyman Gençel, Gaze-Temiz gazetesi ofisinde darp edilmişti. Suç örgütü lideri Serkan Kurtuluş cezaevinde bulunduğu Arjantin’de verdiği röportajda kendisini dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ın azmettirdiğini anlattı. Bunun üzerine Gençel 7 yıl aradan sonra Hotar hakkında suç duyurusunda bulundu. Hotar 2013’te Gençel hakkında hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. 

Tüm yaşadıklarımız, ne yazık ki de yaşamaya devam edeceğimiz olaylar, ne suçluların suç işleyip ardından suçlarını gizlemeye çalışmaktan ne de gazetecilerin bunları ortaya çıkarmaktan vazgeçeceğini net olarak göstermektedir. Çıkarları uğruna yasaları tanımayan, hatta zamanı geldiğinde delik deşik edenler, bir gün mutlaka gazetecilerin halk adına kurduğu ağa takılacaktır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.