CHP’den Soylu’ya: Çuvalladın, hesap vereceksin

CHP’den Soylu’ya: Çuvalladın, hesap vereceksin
Yayınlama: 18.11.2022

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP’li Engin Özkoç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Çuvalladın, er yada geç hesap vereceksin” dedi. 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun konuşmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç söz aldı. 

BAKANI UYARMADI VEKİLİN SÖZÜNÜ KESTİ

Özkoç, Soylu ’ya “Konuşurken kirli bir dille konuşuyorsunuz, konuşurken söylediğini sözlerin yüzde 70’i iftira, yalan olduğu hâlde yüzünüz hiç kızarmıyor. Bu konuda ehle olduğunuzu görüyoruz” dedi.  Özkök’ün sözünü kesen komisyon başkanı Cevdet Yılmaz, “Farklı fikirlere sahip olduğumuz bir sır değil, ama burada Gazi Meclisteyiz, Milli iradenin tecelli ahı olan bir kurumdayız. Bu kurumun mehabetine uygun nitelikli bir tartışma hep beraber gerçekleştirelim” ifadelerini kullandı. 

Özkoç, “Bu iki yüzlü bir yaklaşım. Aynı şekilde bakanı da uyarmanız gerekirdi. Bakanı uyarmadan iki yüzlü bir siyaset yaptınız, sizi kınıyorum” yanıtını vererek konuşmasına devam etti. 

‘ANAYASA’YI ÇİĞNEYEN BAKAN’

Soylu’ya “Sen kirli bir dil kullandığın için, yalan ve iftira söylediğin için bunları tek tek ortaya koyacağım. Beceriksiz, suç işleyen, suçu koruyan bir bakanın mesaisini ve makamının gücünü kara para ilişkileri, tehdit ve şantaj için kullandığın konuşmanı da kendi itiraflarını da tek tek açıklayacağım. Soylu, yaptığın suçlarla hem Anayasa’nın hem de Türk Ceza Kanunu’nun birçok maddesini çiğneyen dünya tarihinde görülmüş nadir içişleri bakanlarındansın. Anayasa’nın 137, Türk Ceza Kanunu’nun 106, 107, 114, 21 6, 217, 257, 279, 281, 282, 283, 284 ve 288’inci maddelerini bilerek, isteyerek, milletin gözünün içine bakarak, göstere göstererek çiğnedin. Her biri kapsamında işlediği suçlarla ilgili hâkim karşısında hesap vermen için Cumhuriyet Halk Partisi adına Grup Başkanvekili olarak söylüyorum, elimden ne geliyorsa onu yapacağım” diye belirtti.

‘SEZGİN BARAN KORKMAZ’I KAÇIRDIN’ 

Soylu’nun geçtiğimiz yıl bir televizyon kanalında sarf ettiği “Bir siyasetçi, mafya babasından her ay rüşvet alıyor, vereni de alanı da biliyorum” sözlerini hatırlatan Özkoç, “Dedin ama adını açıklamadın, onunla ilgili herhangi bir suç işleminde bulunmadın, suçluyu korudun ve kolladın. Bütün milletvekillerini ise zan altında bıraktın, asıl kendi siyasi partinin milletvekilleri de zan altında. Yine, geçen yıl, bu komisyonda milletin gözünün içine baka baka itiraf ettin. Kara para aklayıcısı Sezgin Baran Korkmaz’ı nasıl kaçırdığını açıklıkla anlattın. Yani devletin en üstünde bu emri veren sana soruyorum, Recep Tayyip Erdoğan mıydı? İkincisi yani sen Sezgin Baran Korkmaz’ı açık açık, devletin imkân ve kabiliyetlerini kullanarak onu yurt dışına kaçırdığını itiraf ettin. Bu Sezgin Baran Korkmaz kim? Niye gülüyorsun? Yaptıkların senin hoşuna mı gidiyor, niye pis pis sırıtıyorsun” diyerek tepki gösterdi.

UYUŞTURUCU BARONLARIYLA FOTOĞRAFLAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu sırada Özkoç’a, üzerinde “FETÖROMAN” ve “Kılıçdaroğlu Hatırası” yazılı dosyaları gösterdi. Sözlerini sürdüren CHP Grup Başkanvekili, “Uyuşturucudan ölen çocukların anneleri seni asla unutmayacak. Yılda 260 bin uyuşturucu satıcısı yakalanmış. Yakalananlar torbacı, yakalanmayan baronların ise seninle boy boy fotoğrafları bulunuyor. Ortada tonlarca uyuşturucu var, yakalanan tek baron yok. Bunlar Türkiye’ye geliyorlar, milyon dolarlık oteller, villalar ve yatlarda kara parayı aklıyorlar ama senden çıt yok. Senin yüzünden bu hale geldik” dedi.

Kara para aklayıcıları, çete liderlerinin, uyuşturucu kaçakçılarının Soylu’yla yan yana çekilmiş fotoğraflarını gösteren Özkoç, şunları söyledi: “2 milyar dolarla yurt dışına kaçan kripto tosuncuk Süleyman Soylu’yla. Bakın, şimdi gösteriyorum tek tek: Süleyman Soylu, uyuşturucu maddeyle yakalanan Abdülhamit Burak Aykut ’la. Bakın, şimdi gösteriyorum: Soylu, Aleyna Çakır cinayeti şüphelisi Ümitcan Uygun’un babasıyla. Şimdi gösteriyorum: Süleyman Soylu lüks araçta uyuşturucu kullanan pudracı Kürşat Ayvaoğlu’yla. Şimdi gösteriyorum: Süleyman Soylu, Brezilya’da 1,3 ton uyuşturucuyla yakalanan uçağın sahibi Şeyhmus Özkan’la. Bu kadar uyuşturucunun yakalanmasıyla, uyuşturucunun Türkiye’de bu kadar kol gezmesiyle sen onların içlerinden yakaladığın torbacılar üzerinden büyük bir başarı hikâyesi yazmaya kalkıyorsun ve bundan hiç utanmıyorsun.”

İSTANBUL PATLAMASINI SORDU

Soylu’nun “Teröristleri ayakkabı numaralarına kadar biliyoruz” sözlerini hatırlatan Özkoç, şöyle devam etti: “Öyleyse nasıl oluyor da bir kadın terörist, güvenlik unsurlarının ve istihbaratın en güçlü olduğu Afrin’den elini kolunu sallayarak Türkiye sınırlarını geçti, Türkiye sınırından kaçak olarak girdi; bin 200 kilometre yol alıp da geldi İstanbul’a, evli gibi gözüktüğü bir kişiyle tekstil atölyesinde işe girdi ve daha sonra, defalarca bombayı koyacağı yerde keşif yaptı, günü geldiğinde birlikte hareket ettiği terörist bombayı kendisine verdi, kadın terörist bombayla, üstünde kamuflaj elbisesi, ayağında postal Taksim’in göbeğine kadar herkesin gözünün içine baka baka gitti. Kadın terörist yakalandı ama bombayı ona veren ve suçu örgütleyen şahıs şu anda piyasada yok. Sen ne yaptın? Sen, terörle mücadele adı altında Taksim’deki saksılar ile bankları kaldırdın.”

‘HESAP VERECEKSİN’

Soylu’nun Mersin’de Tece Polisevine yönelik eylemde çuvalladığını söyleyen Özkoç, “Fikirtepe’de doğal gaz olmayan evdeki patlamayı ‘doğal gaz’ diye açıkladın. Az önce ‘Daha önceden büyük terör olayları oluyordu, şimdi o büyüklükte terör olayı yok’ dedin. 6 canı kaybettiğimiz terör olayı senin için küçük bir olay mıdır? Kars Emniyet Müdürü ‘DEAŞ 71 ilde örgütlüdür’ dedi. Şimdi ‘Bunlar bu topraklarda fink atıyorlar’ diyorsun. Sen bu suç örgütlerinin birçoğuna vatandaşlık verdin. Ama sana söylüyorum: Süleyman Soylu, er ya da geç yaptıklarının hesabını vereceksin” şeklinde konuştu.