CHP’li Mahmut Tanal: Urfa’daki Karakoyun deresi için harcanan 168 Milyon TL nerede?

CHP’li Mahmut Tanal: Urfa’daki Karakoyun deresi için harcanan 168 Milyon TL nerede?
Yayınlama: 15.10.2022

Urfa’nın sorunlarını gündeme taşımasıyla dikkatleri üzerine çeken CHP’li vekil Mahmut Tanal, Urfa’nın şehir merkezinden geçen Karakoyun Deresi’nin içler halini gösteren videoyu paylaştı. AKP’li Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, Karakoyun Deresi ıslahı projesi için yollanan paranın kayıp olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatarak, “Karakoyun’un 168 milyon lirası nerede?” diye sordu.

Aslen Urfalı olan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, “Karakoyun’un 168 milyon lirası nerede?” başlığı altında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Haliliye’de özel bir hastanenin yakınından geçen Karakoyun Deresi’nde çöp yığını ve atık su bulunduğunu gösteren videoya dikkat çekerek, “Merkezdeki Karakoyun Deresi pislik akıyor, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bakıyor! Her gelen belediye başkanı tarafından plan-proje çizilmesine rağmen Şanlıurfa’nın tam merkezinden geçen Karakoyun Deresi’nin son içler acısı hali bu. Dere yatağı, çöp yığınıyla kaplı, atık suyla dolu. Karakoyun’un kirliliği, insan sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca Şanlıurfa’nın kültür ve medeniyet merkezi imajını zedeliyor” ifadelerini kullandı.


TANAL, AKP’Lİ FAKIBABA’IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
“Karakoyun Deresi’nin ıslahı için Ankara’dan yollanan paralar da kayıp!” diye yazan Tanal, 2 dönem Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten AKP’li vekil ve eski bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, 2014 yılında Karakoyun Deresi’ni ıslah projesi için gönderilen 20 milyon liranın akıbetinin bilinmediğine dair açıklamalarını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Şu an Ak Parti’de milletvekilliği yapan Sn. Ahmet Eşref Fakıbaba, Cevdet Yılmaz’ın Kalkınma Bakanlığı döneminde merkezi hükümet tarafından Fırat’ın suyunun Karakoyun Deresi’ne akıtılması projesi için 20 milyon liranın Şanlıurfa’ya gönderildiğini, kendisinin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan ayrılmasından sonra bu paranın harcandığını, ancak projenin bitirilemediğini belirtiyor.

Fakıbaba’nın 2019’da gazetecilere yaptığı açıklama, arşivlerde duruyor.

Fabıkaba diyor ki: ‘Bu proje için yaklaşık 20 trilyon oraya ödenek geldi. Ondan sonraki gelişmeler beni çok üzdü. Borular döşendi. Benim vergimden giden 20 trilyon para harcandı, ancak proje bitirilemedi. Bu konuda çok önemli bir şeyden bahsediyorum. Bu proje için hükümetimiz para gönderdi mi, göndermedi mi? Gönderdiyse ne kadar gönderildi ve neye harcandı, niye su gelmedi? İşin püf noktası bu. Bu proje benim en önem verdiğim projeydi. Benim bu iddiam çok önemli. Para geldiğini biliyorum, ihaleler yapıldı, bu ihalelerin sonucu ne oldu?’

Fakıbaba, ‘Bahsettiğiniz bu büyük parayı kim aldı?” şeklindeki soruya da “Siz basınsınız, kim olduğunu araştırın, sorun’ cevabını veriyor.”

ŞU ANKİ KURLA 168 MİLYON LİRAYA DENK GELİYOR

Fakıbaba’nın bahsettiği 2014 yılındaki 20 milyon TL’nin şu anki dolar kuruyla 168 milyon liraya denk geldiğini vurgulayan Tanal, Şanlıurfa halkı adına 168 milyon liranın nerede olduğunu sorduklarını ifade etti. Tanal, şunları yazdı: “Sayın Fakıbaba’nın bahsettiği kayıp 20 milyon lira, paranın Şanlıurfa’ya geliş tarihi olan 2014 yılında 9 milyon dolara denk geliyor. Şu anki döviz kuruyla 9 milyon dolar, 168 milyon TL’ye denk geliyor.
Yani Şanlıurfa’nın Karakoyun Deresi projesi için yollanan 168 milyon lirası kayıp!Şanlıurfa halkı adına soruyoruz: 168 milyon lira nerede?
Bu para nerelere harcandı? Bu parayla neden Karakoyun Deresi, Eskişehir’in tüm dünyaya örnek olan Porsuk Çayı Projesi gibi harika bir projeye çevrilmedi?”