CHP’li Nazlıaka: Musa Orhan gerekli cezayı almalıdır

CHP’li Nazlıaka: Musa Orhan gerekli cezayı almalıdır
Yayınlama: 16.10.2020

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Siirt’te Musa Orhan’ın cinsel saldırıyla intihara sürüklediği İpek Er’in ölümüyle ilgili davayı izledi. Nazlıaka, “‘Sen sahipsizsin, bana bir şey olmaz’ diyen erkek korunup kollanıyor. İpek hayatını kaybetti ancak bundan sonra adalet arayan diğer kadınlar da ‘bana bir şey olmaz’ diyen erkeklerin vicdanına mı teslim edilecek?” diye sordu. Nazlıaka, Musa Orhan’ın hak ettiği cezayı alması için İçişleri Bakanlığı’nın devreye girmesini istedi.

Nazlıaka, CHP Siirt ve Diyarbakır İl Başkanları, İl Kadın Kolları Başkanları, CHP kadın kolları üyeleri ve STK temsilcileriyle birlikte duruşmayı izledi.

“GERİDE ADALET MÜCADELESİ KALDI”

Duruşmadan hemen önce basın açıklaması yapan Nazlıaka şunları söyledi:

“Cinsel saldırıya uğrayan ve yaşadıklarını kaldıramayan daha 18’indeki İpek’ten günlerce hayata tutunmasını bekledik ama olmadı. Şiddet sarmalı ve toplumun ona yüklediği ağır baskılar nedeniyle içinde bulunduğu çaresizlik, İpek’i hayatından vazgeçmeye itti. Geride, bizlere bıraktığı mektubu, savcılığa yaptığı şikâyeti ve adalet mücadelesi kaldı. Soruşturma kapsamında tutuklanan Musa Orhan, delillerin tutuklama kararı verilebilmesi için yetersiz olduğu gerekçesi ile tahliye edildi. Kadının beyanını, şikâyetini, geride bıraktığı mektubunu bir yana bırakan mahkeme, cinsel birlikteliğin tekrarlanıp tekrarlanmadığını ve aradaki yakınlığı sorguluyor.” 

“ERKEKLERİN VİCDANINA MI TESLİM EDİLECEK”

Kadın “hayır” diyorsa ve buna ilişkin bir zorlama varsa bunun adının “alıkoyma” ve “tecavüz” olduğunu vurgulayan Nazlıaka, “Daha gencecik yaşında karşı karşıya kaldığı travmaları atlatamayan ancak yine de gidip şikâyet etme cesaretini gösteren İpek’i neden ölüme sürüklendiği değil de beyanlarının çelişkili olup olmadığı sorgulanıyor. ‘Sen sahipsizsin, bana bir şey olmaz’ diyen erkek korunup kollanıyor. İpek hayatını kaybetti ancak bundan sonra adalet arayan diğer kadınlar da ‘bana bir şey olmaz’ diyen erkeklerin vicdanına mı teslim edilecek” diye sordu.

“BÜTÜN KADINLAR ORTAK MÜCADELEYE”

Erkek şiddetinin ve cinsel saldırı gerçeğinin yok sayıldığı her bir örneğin bir sonraki şiddet dolu günlere kapı araladığını vurgulayan Nazlıaka, “Haklının ve mağdurun korunduğu, failin ise ceza aldığı bir sistemi hayata geçirelim. Suçluları cesaretlendirecek her adım şiddet sarmalını daha da büyütüyor. Bütün kadınları hakları ve hayatları için bizimle birlikte örgütlü mücadeleye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

“MUSA ORHAN GEREKLİ CEZAYI ALMALIDIR”

“Musa Orhanlar serbest bırakıldıkça, ne adalete ne hukuka ne de yargıya güven kalacak. Şu anda adliye kapısındaki onlarca ve gözü kulağı burada olan milyonlarca kadın adına soruyoruz. Bu toplum kime güvenecek” sorusunu soran Nazlıka, Musa Orhan’ın hak ettiği cezayı alması için İçişleri Bakanlığı’nın devreye girmesini istedi. (ANKA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.