Kine em parkındaki Cegerxwîn büstünün kaldırılmasına tepki

Kine em parkındaki Cegerxwîn büstünün kaldırılmasına tepki
Yayınlama: 21.06.2022

Kürt yazar ve şair Cigerxûn’un Kine Em Parkı’nda bulunan büstünün kaldırılmasına tepki gösterilirken, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, “Kürde ait her şeyi yok eden, bir hafıza kırımı ve değersizleştirmeyi dayatan Şark Islahat Planının güncellenmiş hali olan bir faşist anlayışla karşı karşıyayız” dedi.

Görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz, Mehmet Demir ve Belediye Meclis üyeleri Kine Em Parkı’nda bulunan Cigerxwun büstünün kaldırılmasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Binası önünde yapılan açıklamaya TJA Barış Anneleri Meclisi, HDP İl Örgütü ve çok sayıda yurttaş katıldı. Burada ilk olarak konuşan Eşbaşkan Mehmet Demir, kayyımın ulus devlet paradigmasına dayanan homojen ulus yaratmayı amaçlayan Şark Islahat Planı çerçevesinde Kürtlerin değerlerine saldırı gerçekleştirdiğini belirterek, bunu yaparken de hukukun çiğnendiğini söyledi.


TEK DİL, TEK ULUS DAYATMASI

Daha sonra diğer Eşbaşkan Songül Korkmaz basın metnini okudu. Korkmaz, “Kayyım tek dil, tek din, tek ulus paradigmasına dayalı faşist ulus devlet anlayışına karşı, demokratik ulus paradigmasını benimseyen çok dilliliği ve kültürel farklılığı zenginlik olarak gören, farklı etnisiteleri tanıyan ve savunan HDP Belediyeciliğini ortadan kaldıran faşist bir rejimdir. Başta Kürtlerin olmak üzere diğer halkların tarih, kültür ve hafıza kırımıdır. Demokratik Yerel Yönetimler üzerinden yaşam bulan Kürt folklorunu, kültürünü, tarihini, sanatını, dilini, aydınlarını, öncülerini, kahramanlarını toplumsal hafızadan silmeyi unutturmayı amaçlayan bir sistemdir” dedi.


GASP REJİMİ

AKP-MHP iktidarının Kürtlere karşı hayata geçirdiği bu rejimin gasp edici ve düşmanca ilişkinin açık bir göstergesi olduğunu dile getiren Korkmaz, “Bu bağlamda kayyum atamalarını, belediye ve irade gasplarını anlık, sadece bugüne ait bir uygulama olarak görmemekteyiz. Uygulamaların arka planı son derece ideolojik, tarihsel ve uzun erimlidir. Kürt halkına yönelik geleneksel bir politikanın devamıdır. Bu faşist anlayış, Kürt Aydın ve şahsiyetlerinin heykel ve büstlerine zarar vererek ve ortadan kaldırarak tahammülsüzlüğünü göstermektedir” diye konuştu.


‘HEYKELLER PARÇALANDI’

Kürtlerin değerlerine gerçekleştirilen saldırıların artığına dikkat çeken Korkmaz, “Dün Doğu Beyazıt’ta Ahmede Xane’nın heykelini parçalayarak kaldıran, Siirt’te Celadet Ali Bedirxan ismini taşıyan kütüphaneyi yıkarak gösteren anlayış, bu gün Batman da Kine Em Parkında ki Cegerxwin’in büstünü kaldırarak göstermektedir. Kürt aydınlarının ismini taşıyan cadde, sokak ve parkların isimleri değiştirilirken Batman parklarına Karabağ ismi verilmektedir. Diyarbakır parklarına Devlet Bahçeli ismi verilmeye çalışılabilmektedir. Bu tahammülsüzlük öyle bir safhaya ulaştırılmıştır ki Kürtçe konser ve Kürtçe tiyatro gösterilerine Türkiye’nin her yerinde izin verilmemektedir. Kayyum belediyelerinde Kürt folkloru, Kürt kültürü, Kürt dili ile ilgili çalışmalara izin verilmemektedir. Kısacası Kürde ait her şeyi yok eden, bir hafıza kırımı ve değersizleştirmeyi dayatan Şark Islahat Planının güncellenmiş hali olan bir faşist anlayışla karşı karşıyayız. Bu anlayışı kınıyoruz. Bu anlayışı, bedeli ne olursa olsun asla kabul etmeyeceğiz. Ona karşı mücadele etmeye ısrarlı ve kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Batman kayyumuna çağrımızdır. Kürt şairi ve aydını olan Cegerxwin’in kaldırılan büstünü ivedilikle yerine konulmasını talep ediyoruz. Halkımızı bu hürmetsizliğe karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.