Cinayetten 2 yıl sonra yakalanan korucu serbest bırakıldı

Cinayetten 2 yıl sonra yakalanan korucu serbest bırakıldı
Yayınlama: 16.08.2022

MARDİN – Hamit Özkan’ın öldürülmesi dosyasında firari olan koruculardan Velat Ö., 2 yıl sonra yakalanmasına rağmen serbest bırakıldı. Özkan’ın kardeşi Nurettin Özkan, mahkemenin tarafsız davranmadığını söyledi.  

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Xirbe Kurîke kırsal Mahallesi’nde, 11 Kasım 2020’de korucuların silahlı saldırısına uğrayan Hamit Özkan hayatını kaybetmiş, eşi Hamdiye Özkan ve akrabası Mehmet Özkan ise yaralanmıştı. 

Olaya dair başlatılan soruşturma kapsamında korucu Cevdet Ö., Halit Ö. ve Kadri Ö. tutuklanırken, Fırat Ö. ile Lokman Ö. ve firari olan Velat Ö. ise tutuksuz yargılandı. Korucular Cevdet Ö., Halit Ö., Velat Ö., Lokman Ö., Kadri Ö. ve Fırat Ö. hakkında hazırlanan iddianame kapsamında Mardin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 6 sanığa “Kasten öldürme”, “Kasten yaralama” ve “Suç delillerini gizleme” suçlamaları yöneltildi.

FİRARDAN SONRA SERBEST BIRAKILDI

Yaklaşık 2 yıldır devam eden yargılamada tutuklu 2 sanık da serbest bırakılırken, Kadri Ö.’nün tek tutuklu olduğu dosyada 2 yıla yakın bir süredir firari olan sanık Velat Ö. ise geçtiğimiz hafta yakalandı. Ancak 2 yıl aradan sonra yakalanan Velat Ö., “kaçma şüphesi olmadığı” ve “dosyanın gelmiş olduğu aşama” gerekçesiyle adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

GÖREV İCABI VERİLEN SİLAH

Dosyaya yansıyan ifadelerde eski korucu Cevdet Ö., kendisinin olayla alakası olmadığı iddiasında bulunurken, “Ortada bir suç yoktur. Tek suçum 3 tane çocuğum var, yüzbaşı ile aram iyidir. 3 tane evladımı korucu yapmak için bize gelmişti” ifadelerini kullandı. Cevdet Ö., ifadesinde olayın kasıtlı olmadığını, “kaza sonucu” yaşandığını savundu. Dosyanın tek tutuklusu Kadri Ö. ise, olay sırasında “hedef gözetmediğini, havaya ateş ettiğini” ileri sürdü. Kadri Ö. aynı zamanda kullandığı silahın korucu olan ve 2 yıla yakın bir süre firariyken, yakalandıktan sonra serbest bırakılan Velat Ö.’ye ait olduğunu belirterek, “Korucu silahıydı. Bu silah Velat’ın silahıydı. Bu silah görev icabı verilen silahtı” cümleleriyle anlattı.

‘KÖYDEN ÇIKMASINI İSTİYORLARDI’

Hamit Özkan’ın korucu olan Velat Ö.’nün silahıyla hayatını kaybettiğinin tespiti ve sanıkların itiraflarına rağmen serbest bırakılmasının “mahkemenin tarafsızlığını yitirmesinin” sonucu olduğunu ifade eden Hamit Özkan’ın yakınları, adil yargılama talebinde bulundu. 

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Özkan’ın kardeşi Nurettin Özkan, yaşananları anlatarak, olaydan önce de tehdit edildiklerini dile getirdi. Olayın kayıtlara “köy kavgası” olarak geçtiğini ancak sebebinin ağabeyinin köyden zorla çıkarılma girişimi olduğunu söyledi. Cevdet Ö. ve çocuklarının olaydan önce ağabeyini “Boşuna ev yapma. Seni köyde barındırmayız” dediğini savunan Özkan, sanıkların “Biz devlet tarafında güçlüyüz. Bize kimse bir şey yapmaz” dediğini dile getirdi. “Bu insanlar sözde arkasına devleti alarak, bu yetkiyi, bu gücü devletten alarak halka karşı kullanmıştır. Devlet o silahları köyü korumaları için vermiş. Ama bunlar bu gücü alarak, devletin silahını güç olarak kullanmıştır” dedi.

Her mahkeme öncesi kendilerine heyet gönderilerek, para karşılığında olayın kapatılmasının istendiğini kaydeden Özkan, “Bize haber gönderiyorlar. ‘Bizim sırtımız sağlamdır. Bu davadan vazgeçin’ diyorlar. Mahkeme her defasında erteleniyor. Şimdiye kadar mahkeme sonuçlanmadı. Bizim mahkemeden bir umudumuz kalmadı. Mahkemede biz sade bir vatandaşız. Ama Cevdet Ö. mahkemede ‘bunlar terör yandaşıdır” diyor. Yani ‘bunlar teröristtir. Biz öldürdük. Hak ettiler’ sözü buraya getiriyor. Mahkemenin tavrı resmen taraf tutuyor. Bizim tutanaklarda onların aleyhine söylediğimiz şeyleri kayda geçmiyor. Onların yanlış söyledikleri şeyleri kayda geçmiyor. Adalet burada para karşılığında satın alınıyor. Sonuna kadar biz adalet istiyoruz. Adalet yerini bulduktan sonra biz de barış istiyoruz. Adaletin olmadığı yerde barış mümkün değildir” diye belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.