Cizre’de 18 aylık Mehmet Uytun’un gaz bombasıyla katledilmesine ilişkin davanın İstinaf bozma kararından sonra yeniden görülen duruşmasına, sanık uzman çavuş H.A. Efrîn’de olduğu iddiasıyla katılmadı. 

Şırnak’ın Cizîr (Cizre) ilçesinde 18 aylık Mehmet Uytun’un evlerinin balkonunda annesinin kucağında bulunduğu sırada atılan gaz bombasının başına isabet etmesi sonucunda yaşamını yitirmesine ilişkin uzman çavuş H.A. hakkında “taksirle ölüme neden olmak” suçundan açılan davanın duruşması, İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararından sonra yeniden Cizre 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık H.A. Efrîn’de olduğu gerekçesiyle katılmadığı duruşmada, sanığın avukatı Yalçın Torun ve davaya müdahil olan İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi avukatları hazır bulundu.  

FAİL EFRÎN’DE GÖREVDEYMİŞ!

Kimlik tespitinin ardından sanık avukatı Torun, uzman çavuş H.A.’nın Suriye’nin Efrîn kentinde görev yaptığı için duruşmaya katılmayacağını belirtti. Torun, tanıkların daha önce verdiği ifadelerin doğru olmadığını iddia ederek, “Gaz veya başka bir müdahale yok. Taş atan 60’a yakın çocuk vardır. Bütün tanıklar yoğunluklu olarak taş atıyorlar. Tanıkların beyanları kirlenmiş beyanlardır” ifadelerini kullandı. 

‘NİŞAN ALARAK KATLETTİ’

Mehmet Uytun’un annesi Kevzer Uytun, sanık avukatının sözlerine tepki göstererek, “Bizim oğlumuzun katili niye buraya getirilmiyor? Ben onun buraya getirilmesini talep ediyorum. Ondan sonuna kadar davacıyım. Yalan söylüyorlar, orada tek bir kişi yoktu, bilerek nişan alarak oğlumu katletti” diye konuştu.

‘FAİLLER KOLLUK GÖREVLİSİ OLUNCA UZATILIYOR’

Ardından Uytun ailesinin avukatı Yakup Güven, dosya da bulunan eksikliklerin halen giderilmediğini belirterek, “Dosyada sürekli olarak eksiklikler oldu. Eksikliklerin olduğunu sürekli olarak belirttik. Fail kolluk görevlis, mağdur yurttaş. Normal şartlarda, yurttaşlar içinde böyle bir olay yaşanmış olsa yakalanmalar olur ve dosya bir iki yılda sonuçlanır. Ancak adaletin tesis edilmesi noktasında eksik kalındı. Ne yazık ki failler kolluk görevlisi olduklarında dosyalar sürekli olarak uzatılıyor ve delillerin toplanması noktasında sorunlar yaşanıyor. Sanık kamu görevi yapmakta ancak ‘insan öldürme’ suçundan yargılanıyor ve sanık her hangi bir yazılı gerekçe sunmadan duruşmaya katılmamıştır. Bu haliyle sanığın duruşma salonunda hazır edilmesi, gelmemesi durumunda zorla getirme kararın çıkartılmasını talep ediyoruz” dedi. 

SANIK SONRAKİ DURUŞMAYA GETİRİLECEK

Mahkeme heyeti, sanığın bir sonraki duruşmada hazır edilmesi, bilirkişi raporunun mahkemeye sunulmasına ve tanıkların dinlenmesine karar vererek, duruşmayı 16 Şubat’a erteledi. 

NE OLMUŞTU?

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde 9 Ekim 2009 yılında 18 aylık Mehmet Uytun, evlerinin balkonunda annesinin kucağında bulunduğu sırada gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.  Cizre Kaymakamlığı’nın gaz bombasını attığı belirtilen asker H.A. hakkında soruşturma izni vermemesine karşı Diyarbakır İdare Mahkemesi’ne yapılan itiraz reddedildi. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı da olaya ilişkin soruşturmaya dair takipsizlik kararı verdi. Uytun ailesi, avukatları aracılığıyla olayla ile ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. AYM 2016 yılında ihlal kararı verdi, ancak Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma izni istediği Cizre Kaymakamlığı, sanık asker hakkında yeterli delil bulunmadığını öne sürerek bir kez daha soruşturma izni vermedi. Yine 2019 yılında bu karara karşı yapılan başvuruda Antep İstinaf Mahkemesi, soruşturma izninin verilmesine dair hüküm kurdu. Aynı yıl içinde Mehmet Uytun’un ölümüne ilişkin 11 yıl sonra uzman çavuş H.A. hakkında “taksirle ölüme neden olmak” suçlamasıyla dava açıldı. Cizre 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi, Uytun’un ölümüyle ilgili sanık H.A., hakkında “taksirle ölüme neden olmak” suçundan verdiği 3 yıl hapis cezasını 18 bin 200 TL para cezasına çevirdi. İstinaf mahkemesinin bozma kararı üzerine dava yeniden Cizre 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.