Cizre Belediyesi’ne atanan 4 kayyım, aynı köprü için 3 kez ihale yaptı. İlk projede taş köprü, ikinci projede beton ve son projede ise asma olması planlanan köprünün maliyeti, 57 milyon TL olarak belirlendi.

Şırnak’ta Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki Cizre Belediyesi’ne, 17 Kasım 2016’da kayyım olarak atanan kaymakam Ahmet Adanur’un yerine, 20 Ağustos 2017’de ise Gaziantep Vali Yardımcısı Faik Arıcan ikinci kayyım olarak atandı. Arıcan, Dicle Nehri üzerinde 11 gözlü “Taş Köprü” yapımı için karar aldı. İsmail Ebuliz El Cezeri adı verilen ve 348 metre olacak taş köprü için 2017’de 25 milyon TL’ye ihale edilen köprünün yapımına 2018’de başladı. Egecen Akaryakıt Nakliyat İnşaat, Turizm, Sanayi, Tic. A.Ş. ile Pek-Er İnşaat, Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi iş ortaklığında sözleşme imzalandı. Köprünün yapımına başlayan firma, iskelesini oluşturan 11 ayaktan sadece 6 ayağını tamamladıktan sonra “para alamadığı” gerekçesiyle çalışmaları durdurdu. Çalışmaların durmasıyla kayyım Arıcan’ın, firma yetkililerine hak bedeli olan yaklaşık 6 milyon TL’nin tek bir kuruşunu bile ödemediği ortaya çıktı. 

Yapılmayan ödeme belediyeye her gün faizli borç olarak işlenirken, kayyım ihale bedeli olan 25 milyon TL’nin akıbetine dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

48 MİLYON TL

31 Mart 2019’da seçimlerinin ardından yüzde 79 oyla yönetime geçen Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Cizre Belediyesi Eşbaşkanları tarafından kayyımın bıraktığı bütün borçlara rağmen sürdürülmek istenilen köprü projesi, ihaleyi alan firma tarafından durduruldu. 29 Ekim 2019’da görevden alınarak, yerlerine kayyım atandı. Kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu da, “Taş Köprü” projesini revize ederek, “Beton Köprü” yapımına karar verdi. Sinanoğlu döneminde yapılan “Beton Köprü” projesinin ihale bedeli 31 milyon TL olarak belirlendi. Ancak ihale, 48 milyon 951 bin 228 TL bedelle yine aynı firmaya verildi.

KÖPRÜ BEDELİ KATLANDI 

Köprü ihalesinden kısa bir süre sonra 21 Ağustos 2021’de Sinanoğlu’nun yerine Siirt’in Baykan ilçesi kaymakamı Mehmet Tunç atandı. Tunç’un atanmasıyla birlikte köprü projesi “Mali tasarruf” gerekçesiyle tekrar durduruldu. Ancak ihale edilen 73 milyon liranın akıbetine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. 

TAŞ, BETON, ASMA… 

Proje ilk sunulduğunda Diyarbakır’da bulunan tarihi On Gözlü Köprü gibi tamamen taştan yapılması planlanan köprü, sonraki süreçte “Beton Köprü” olarak revize edildi. Her gelen kayyım hem ihaleyi hem de köprü projesini iptal ederken, belediyeye son atanan kayyım Tunç da kasada para olmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti. Ancak Tunç, kendi eliyle “mali tasarruf” gerekçesiyle iptal ettiği köprü projesini, bu kez 57 milyon TL’ye yine aynı firmaya verdi. Neredeyse önceki ihalenin bir buçuk katı maliyetle köprünün bu kez asma olacağına karar verildi.  

AKARSU YATAĞINDAN ÇAKIL TAŞIMA 

Cizre Belediyesi kayyımı Tunç, ihaleyi yüklenici firmaya verirken, gerekli dolgu malzemelerinin farklı bir yerden taşınması yerine, Dicle Nehri’nin yatağından taşınmasına karar verdi. Köprü yapımına başlayan firmanın, nehir yatağından çektiği çakılı ve kumu dolgu malzemesi olarak kullanması dikkat çekti.

MA