Kırmızı ışık ihlali sonucu 17 yaşındaki Ahmet Çetin Genç’in ölümüne neden olan polis Fırat Sönmez’e, 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi. 

Urfa’nın Haliliye ilçesi Adliye kavşağında, 31 Aralık 2020’de kırmızı ışık ihlali sonucu çarptığı motosikletteki 17 yaşındaki Ahmet Çetin Genç’in ölümüne sebep olan polis Fırat Sönmez ile motosiklet sürücüsü M.K. adlı çocuk hakkında “Taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçundan açılan davanın karar duruşması Urfa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmaya sanık polis Fırat Sönmez  ve avukatı katılmazken, motosiklet sürücüsü M.K. adlı çocuk ve Ahmet Çetin Genç’in avukatı Vedat Mayda duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya Genç’in babası Mehmet Genç ve Avukat Selin Çetiner ise Mersin Adliyesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. 

Duruşma bir önceki celse verilen mütaalanın okunmasıyla başladı. Burada konuşan yaşamını yitiren Ahmet Çetin Genç’in babası Mehmet Genç, bir önceki ifadelerini tekrarladı. 

‘İHBAR YOK, SANIK POLİS CEZALANDIRILMALI’

Avukat Vedat Mayda ise, olayın “olası kast” ile meydana geldiğini belirterek, “Polis memurunun ihmaller zinciri çerçevesinde olaylar meydana gelmiştir. Kendisinin birden fazla kusuru bulunmaktadır. Bu nedenle kaza olmuştur. Sanık savunmasında ihbar olduğundan bahsetmiştir ama dosya kapsamında bulunan deliller arasında herhangi bir ihbarın olmadığı ortadadır. Bu nedenle sanığın cezalandırılmasını istiyoruz” dedi. 

Avukat Selin Çetiner’de dosyada bahsedilen ihbarın olmadığını, polis memurunun yalan beyanda bulunduğunu, dosyadaki raporlarda da sanığın kusurunun bulunduğunun teyit edildiğini söyleyerek, “Sanığın en üst hadden cezalandırılmasını ve tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi. 

POLİSE 4 YIL 5 AY 10 GÜN CEZA

Esasa ilişkin savunmaların ardından mahkeme kararını verdi. Mahkeme, polis Fırat Sönmez’in “Taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçu yönünden suçun işleyişi, taksire dayalı kusurun yoğunluğu, asli kusurlu olarak bir kişinin ölümü, bir kişinin yaralanmasına neden olmasından 4 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, sanığın kırmızı ışıkta geçerek eylemi “bilinçli taksirle” işlediğine kanaat vererek, 3’te 1 oranında artışla cezayı 5 yıl 4 ay 10 güne çıkardı. Sanık polis Sönmez’in sabıkasız geçmişi nedeniyle ise “iyi hal indirimi”nde bulunan mahkeme, 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.  

Suça sürüklenen M.K. adlı motosiklet sürücüsüne ise mahkeme “tali kusurlu” olması nedeniyle 1 yıl 1 ay 10 gün ceza vererek, “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması”na karar verdi.  (MA)