Rosa Kadın Derneği soruşturması kapsamında tutuklanan DBP eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneği’ne dönük yürütülen soruşturma kapsamında derneğin “gayri resmi üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Arslan, tutuklu bulunduğu Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Avukatları Şivan Cemil Özen, Muharrem Şahin ve Cemile Turhallı da duruşmada hazır bulundu.

‘DAYATMALARLA GÖZALTINA ALINIYORUZ’

Hakkındaki suçlamalara ilişkin savunma yapan Arslan, “Siyasetçiyim. Kimi emniyet mensupları ve savcılar dayatmalar ile bizi gözaltına almaktadır. Yaptığım konuşmalar, eylem ve etkinlikler yaklaşık 3 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu süreç içerisinde, bu eylem ve etkinliklerin yüzde 90’ı için ifade verdim. Sadece birinde gözaltına alındım. Bu dosya kapsamında tutuklandım. Yapılan davranışların, intikam alma yaklaşımı olduğunu düşünüyorum. Sadece gizli tanık ifadesiyle tutuklandım. Rosa Kadın Derneği yeni açıldığında, bir defa hayırlı olsun demek için ziyaret ettim. Rosa Kadın Derneği üyesi olduğum iddiasını kabul etmiyorum. Öncelikle tahliyemi ve beratımı talep ediyorum” dedi.

İddia makamı, Arslan’ın üzerine atılan suçun vasfı, mahiyeti, mevcut delil durumu gerekçesiyle tutuklu halinin devamına karar verilmesini talep etti.

‘GİZLİ TANIĞI DOĞRUYALACAK DELİL YOK’

Savcılık mütalaasına karşı savunma yapan Arslan’ın avukatı Şivan Cemil Özen, dosyada müvekkili ile ilgili olarak somut bir delil bulunmadığına, eylem ve etkinliklerin yasadışı olmadığına dikkati çekti. Müvekkili hakkında fiziki ve teknik takip olmasına rağmen, gizli tanık beyanlarını doğrulayacak delillerin olmadığına işaret eden Özen, gizli tanık beyanlarının iftiradan ibaret olduğunu söyledi. Özen, müvekkilinin tahliyesi ve beratını istedi.

Arslan’nın avukatlarından Cemile Turhallı ise, gizli tanık beyanlarının kabul edilemez olduğunu ve müvekkili hakkındaki tutuklamanın haksız olduğunu belirtti. Müvekkilinin kaçma şüphesi ve delil karartma durumunun olmadığına işaret eden Turhallı, tahliye istedi.

TAHLİYE KARARI

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, delillerin toplanmış olması, tutuklu kaldığı süre, kaçma ve gizlenme şüphesi olmaması gerekçesiyle Arslan’ın tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı kararı da aldı.