Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden tetikçi Mehmet Altun’a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme, diğer sanıklar yönünden beraat kararı verdi.

Konya’nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021’de Keleş ve Çalık aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz bırakılan Dedeoğulları ailesinden 7 kişi, saldırının ardından gereken koruma tedbirlerinin alınmaması sonucu 30 Temmuz 2021’de tetikçi Mehmet Altun tarafından katledilmesine dair süren davanın karar duruşması, Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Serpil Kemalbay, Kemal Peköz ve Murat Çepni’nin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Levent Gök katıldı. Duruşmada HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan ve Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) avukatlar ile Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ile birçok baro başkanı hazır bulundu. Ayrıca Dedeoğulları ailesinin yaşayan tek ferdi Çetin Dedeoğulları da duruşmayı takip etti.

MÜTALAAYA EK YAPILDI

Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, ilk olarak iddia makamına söz verildi. İddia makamı, daha önce sunduğu esasa dair mütalaasına “silahla konut dokunulmazlığını ihlal” suçunu da eklerken, mahkeme başkanı sanık müdafilerine bu nedenle ek savunma verdi.

Ardından avukat Atilla Kart, delillerin mahkeme tarafından tartışılmadığını belirterek, “Görev ve yetkinin kötüye kullanıldığını görüyoruz” dedi.

ADALET NÖBETİ BAŞLAYACAK

Almanya’da Türk bir aileye yönelik gerçekleştirilen Solingen Katliamı’nı hatırlatan Kart, “Yargılamaya müdahalelere rağmen Alman yargısı, failleri katliam ırkçı saiklerle işlendiği yönünden yargıladı. Almanya ise katliamcıları korumadı, himaye etmedi. Çetin Dedeoğulları başından itibaren yargı yoluyla haykırıyor ama Türkiye idari birimlerinin görevlerini savsakladığını görüyor ve katliam evini siyaha boyuyor. Konya’da da Adalet Nöbeti’nin başladığı bir sürece girdik” diye konuştu.

SAVCININ TUTUKLAMA TALEBİ TUTARSIZLIK

Kart, şöyle devam etti: “Biz muktedirlere karşı hukuk mücadelesi verirken, mahkeme maddi gerçeğin açığa çıkmasını fiilen engelliyor. Mahkeme taleplerimizi gerekçesiz bir biçimde reddediyor. Bu şekilde bir yargılamayı kabul etmiyoruz. 14 Kasım’da mahkemeniz hakkında suç duyurusunda bulunduk. Türkiye’de kritik davalarda adalete erişemiyoruz. Savcının azmettiriciler için tutuklama talebinde bulunmaması bir ‘tutarsızlıktır.”

Bu sırada mahkeme başkanı,” Biz adil bir yargılama yapıyoruz” diyerek araya girdi.

70 GÜN BOYUNCA KKK’Yİ ZİYARET ETTİ

Kart, son olarak tetikçi katil Altun’un 12 Mayıs-30 Temmuz arasındaki HTS kayıtlarına dikkat çekerek, Altun’un güvenlik şirketleri ve askeri personellerle yoğunlaştırdığı iletişime vurgu yaptı ve katliam planlamasının bu süreçte yapıldığını ifade etti.

Kart, ayrıca tetikçi katil Altun’un HTS kayıtlarında 70 günlük süre boyunca Kara Kuvvetleri Komutanlığını ziyaret ettiği bilgisinin aldığını belirtti.