Demirtaş’a 2 yıl 6 ay ceza

Demirtaş’a 2 yıl 6 ay ceza
Yayınlama: 28.05.2021

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a yönelik sözlerinden kaynaklı, “terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek” iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a “hakaret ve terörle mücadelede görev almış kişileri tehdit” iddiasıyla açılanan davanın karar duruşması görüldü. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Demirtaş’ın avukatlarının yanı sıra HDP milletvekilleri Kemal Peköz ve Hüseyin Kaçmaz da duruşmada hazır bulundu.

AV. CİN: SAVCI SUÇ İŞLEDİ

Demirtaş’ın savunmasın ardıdan avukatlar söz aldı. Demirtaş’ın avukatlarından Hadi Cin, savcılığın mütalaasında yer alan “Demirtaş’ın yargılamalara konu olan PKK/KCK silahlı terör örgütüyle ilgisi ve ilişkisi” yorumunun hangi delillere dayandığını sordu. Av. Cin, “Savcı, iddianameyi aşarak sarf ettiği sözleri de suç hanesine katmıştır. Yüksek Kocaman’ın dayandığı rejim çöktüğünde onun ilişkilerinin nasıl ortaya çıktığını hepimiz göreceğiz. Savcı suç işledi, emrinde olan duruşma savcısına suç işlettirdi. Eğer siz de beraat kararı vermezseniz suç işlersiniz. Demirtaş’ın yaptığı paylaşımın altına yapılan yorumu da dosyaya eklediniz. Memur Fahrettin ya da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tiwitlerinin altına açık soykırım çağrısı yorumlarını yapanlara dair önünüze gelen dosya var mı, yok. Bu yorumlarla insanlığa karşı suç işleniyor ama onunla ilgilenen yok” ifadelerini kullandı.

ANTİ-HUKUK SÜRECİ

Av. Levent Kanat, iddia makamının mütalaasına katılmadıklarını belirterek, “Demirtaş ve arkadaşları hakkında açılan davaların hepsi bir anti hukuk sürecinin yaşandığının tipik örnekleridir” dedi. Av. Aydın Erdoğan, beraat talep etti.

Av. Mahsuni Karaman ise, “Bugün bir beraat kararı vermekle büyük bir iş yapmış olmayacaksınız. Hiç açılmaması gereken bir dosyayı alıp çöpe atmış olacaksınız. Aksi bir karar vermeniz halinde ise Türkiye’ye kötülük yapmış olacaksınız. Bunu kendiniz için yapın. Yoksa Demirtaş için bir beraat kararı vermeyin. Çünkü o her şekilde aklanıyor. Bu trajik komik meseleyi burada noktalamanızı istiyoruz” şeklinde savunma yaptı.

En son söz alan Kocaman’ın avukatı, savcılık mütalasına katıldığıklarını belirterek, Demirtaş hakkında ceza talep etti.

2 YIL 6 AY CEZA

Mahkeme heyeti, “tehdit” suçundan ceza verilmesine yer olmadığına karar vererek, “terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek” iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, “işleniş biçimi ve yer zaman konusu kast ve yoğunluğu” gerekçesiyle cezada indirime gitmedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.