HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘hakaret’ iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması 22 Mart’a ertelendi.

HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın 8’inci duruşması Bakırköy 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Erdoğan’ın avukatı Ümit Kudbay beyanında, farklı tarihlerde işlenen eylemler için birleştirme talebinin yerinde olmadığını ifade ederek, talebin reddedilmesini istedi.

Demirtaş’ın avukatları ise birleştirme kararının hukuki bir zorunluluk olduğunu belirterek, önerinin kabul edilmesini istedi.

Avukatlardan Fırat Epözdemir, “22 Aralık 2020 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin müvekkil ile vermiş olduğu ihlal kararı henüz Adalet Bakanlığı tarafından tercüme edilmemiştir. Bu kararda müvekkilin yargılandığı bütün dosyaları ilgilendiren ihlaller tespit edilmiştir. Biz Adalet Bakanlığı’ndan söz konusu bu AİHM kararının tercümesinin dosyaya istenilmesini talep ediyoruz” şeklinde beyanda bulundu. Duruşma savcısı ise her iki mahkemenin dava dosyaları arasında suç tarihleri yönünden hukuki ve fiili irtibat olmadığını söyleyerek talebin reddine karar verilmesini istedi. 

BİRLEŞTİRİLME TALEBİ REDDEDİLDİ

Hakim de İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi’ne konu olan davada sanığa isnat edilen suç tarihinin 7 Eylül 2015’te olduğunu, bu mahkemedeki sanığa isnat edilen suç tarihin 25 Aralık 2015 tarihinde olduğunu belirtti. Hakim suç yerlerinin farklı olduğuna ve sanığın üzerine atılı suça ilişkin açıklamalarının aynı olmadığını değerlendirerek birleştirme talebinin reddine karar verdi. 

ADALET BAKANLIĞI’NDAN AİHM KARARI İSTENDİ

Mahkeme Demirtaş’ın avukatının talebini de kabul ederek Adalet Bakanlığı’ndan Demirtaş hakkındaki AİHM kararının tercüme edilip edilmediği, edilmiş ise onaylı bir suretinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi. 

Müşteki avukatı ise AİHM kararının dosyaya getirtilmesi talebinin yerinde olmadığını savunarak, “Dosyalar sürüncemede bırakılmaktadır. Usule yönelik itirazlar sebebiyle bir türlü esasa girilememektedir. Sanığın savunmasının alınmasını talep ederiz” diye konuştu. Sanık avukatları müşteki tarafının beyanlarını kabul etmediğini söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Dosyanın incelenmesi ardından mahkeme, birleştirme kararının yeniden değerlendirme yapılmasına yer olmadığına, Demirtaş’ın bir sonraki duruşmada SEGBİS ile hazır edilmesi için Ceza İnfaz Kurumu’na müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı 22 Mart 2021 tarihine erteledi.