Metropoll Araştırma’dan Özer Sencar, ‘sonbaharda baskın seçim’ beklediğini söyleyerek, Demirtaş’ın veya HDP’nin görüşü alınmadan belirlenecek Millet İttifakı adayının kazanma şansını değerlendirdi.

Metropoll Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, altı muhalefet partisinin cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecini eleştirdi.

“Sonbaharda baskın seçim bekliyorum” diyen Sencar, “Demirtaş’ın veya HDP’nin görüşü alınmadan belirlenecek bir Millet İttifakı adayının zerre miktar kazanma şansı olduğunu düşünüyor musunuz?” diye konuştu.

Sencar, muhalefetin cumhurbaşkanı adayını ‘en geç haziran ayında açıklaması gerektiği’ yorumunu yaptı.

Karar TV‘den Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un programına katılan Sencar, “Rusya-Ukrayna arasında liderlik konusunda bir başarı hikayesi Türkiye’yi erken seçime götürür mü?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Götürür. Erdoğan için seçim zamanı yoktur. Ne zaman kazanacağını hissederse seçim zamanı o zamandır.”

Özer Sencar, ‘muhalefetin Erdoğan’ı yeterince tanımadığı’ yorumunu yaparken, “Erdoğan’ı neyin niçin yaptığını olaylar bittikten sonra anlıyor politikacılar. Şu ana kadar Erdoğan’ın icraatları konusunda yanıldığım tek konu olmadı” diyerek şöyle devam etti:

 “Muhaliflerin şöyle bir yanılgıları var, ‘Ekonomi o kadar kötü ki, Erdoğan’ın karşısında kimi koyarsanız kazanır…’ Bu hayal aleminde uçuşmaktır. Muhalefet Türkiye’de henüz seçim sandığı güvenliğini sağlayamamış bir kitledir.”

Sencar, Erdoğan’ın seçimi kazanması durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu görevden alacağını öngördüğünü, muhalefetin de seçimi kazanma şansı olması durumunda İstanbul ve Ankara’yı kaybetme riskini alması gerektiğini söyledi. Sencar, “Türkiye’yi alma gücün, ümidin, hazırlığın varsa İstanbul’u verirsin. Seçildikten üç gün sonra da oraya kayyım atarsın” dedi.

Sencar, Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu’nun aday olması durumunda Ankara veya İstanbul büyükşehir belediyelerinin ‘AK Parti’ye kalmasına’ ilişin olarak ise şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’yi mi almak lazım, İstanbul’u mu? Türkiye’yi alma gücün, ümidin, hazırlığın varsa İstanbul’u verirsin. Seçildikten üç gün sonra da oraya kayyım atarsın. Şu an 60 civarı belediyeye hükûmet kayyım atadı. Sanıyor musunuz ki Erdoğan seçimi kazandıktan sonra şu anda CHP’li belediye başkanları şu anda yerlerinde kalacak? Erdoğan’ın İstanbul seyahatinde yaptığı 2 konuşma var. ’23 Haziran’dan sonra bu belediye başkanlarını alacağız’ mealinde konuşması var. Ne pahasına olursa olsun Erdoğan seçimi kazanırsa Ankara’yı bilmiyorum, İstanbul Belediye Başkanı alınacak. Zerre miktar şüphem yok bu konuda.”

Sencar, altı muhalefet partisinin aday belirleme sürecini eleştirerek, “Siz zannediyor musunuz bu halk, o altı kişinin belirlediği herhangi bir kişiye kuzu gidip oy verecek? Selahattin Demirtaş’ın veya HDP’nin görüşü alınmadan belirlenecek bir Millet İttifakı adayının zerre miktar kazanma şansı olduğunu düşünüyor musunuz?” diye konuştu.

Sencar, Selahattin Demirtaşlı ölçümlerde, Millet İttifakı’nın adayının Ekrem İmamoğlu olması halinde Demirtaş’ın 10, Mansur Yavaş olması halinde 16 puan, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı senaryosunda ise 15 puan aldığını söyledi; “Halbuki HDP şu ana kadar hiç 13’ü geçmedi” dedi.