Selahattin Demirtaş’tan Altılı Masa’ya HDP tepkisi: TBMM’nin üçüncü büyük partisiyle konuşmaktan çekinen veya buna tenezzül bile etmeyen bir muhalefet, Türkiye’ye nasıl demokrasi getirebilir ki?

6 yıldan uzun bir süredir Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Altılı Masa’nın partisine karşı tavrına tepki gösterdi.

HalkTV’den Şirin Payzın’ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, HDP’nin “kendi adayını çıkarması” açıklamasını değerlendirdi, kendisinin aday olup olmayacağı konusuna yanıt verdi.

‘HDP’NİN TALEBİ ATLA DEVE DEĞİL’ 

Demirtaş özetle şunları söyledi:

– HDP bir buçuk yıldır belki de yüzden fazla kez Altılı Masa’ya çağrı yaptı. “Gelin konuşalım, tartışalım, ilkeler üzerinde anlaşalım” dedi. Peki Altılı Masa’dan bu çağrılara tek bir resmi yanıt geldi mi? Maalesef hayır.

– Altılı Masa’nın son toplantısının sonuç bildirgesinde HDP hakkında hazine yardımına bloke konulması kararına dair tek cümle yer aldı mı? Ne yazık ki hayır. Altılı Masa bileşenleri çeşitli partilerle, küçük tarikatın partisiyle bile resmi görüşmeler yapabiliyor ama iş HDP’ye gelince üç maymunu oynuyorlar. Bu yaklaşım tabanımızda, bizde ötekileştirme, hakaret gibi algılanıyor haklı olarak.

‘HDP ORTAK ADAYDAN KAÇMADI’

– HDP ortak adaydan kaçmadı, ki halen de kaçmıyor. Ortak adaydan kaçan, kaçınan Altılı Masa’dır. TBMM’nin üçüncü büyük partisiyle konuşmaktan çekinen veya buna tenezzül bile etmeyen bir muhalefet, Türkiye’ye nasıl demokrasi getirebilir ki? Bence sorun budur ve çözümü de bellidir. HDP’nin talebi atla deve değil, demokrasi ve barış istiyor HDP.

ALTILI MASA’YA ÇAĞRI 

– Ben buradan Altılı Masa’nın tüm liderlerine çağrı yapıyorum: Hukuksuz bir şekilde kapatma tehdidiyle karşı karşıya olan HDP’yi ziyaret etmeli, demokrasi adına dayanışmanızı sunmaktan çekinmemelisiniz. HDP Genel Merkezi tüm misafirlerini saygıyla, büyük bir misafirperverlikle karşılayacaktır. İşte sadece bu bile diyalog, müzakere iş birliği için bir zemin yaratabilir.

– Zaten HDP yetkilileri tüm açıklamalarında, kapılarının açık olduğunu belirtiyorlar. Birileri gelip de o kapıdan girmeyecekse HDP ne yapsın? Kapıyı söküp Altılı Masa’ya mı götürsün?”

‘ADAYLIK’ YANITI: 13. CUMHURBAŞKANI OLACAK… 

-(Aday siz misiniz ya da kim olacak?) Aday tartışmaları tüm yetkili kurullarımızda halen sürüyor. Adayın kim olacağına bu tartışmalar sonucunda karar verilecek. Adayımız, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak diyeyim ben de. Herkes öyle söylüyor, bizim neyimiz eksik ki?

– Sizin oy eksiğiniz var’ diyebilirsiniz, haklısınız. Ama bu eksiklik şu anda tüm adaylar için geçerli. HDP bu nedenle ortak aday için müzakere ve işbirliği istiyor zaten. 

‘BENİM YERİME SİZ YAZIN’

Demirtaş akşam saatlerinde Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, takipçilerine “Merhabalar, Benim yerime siz bir tweet yazın, seçimin önemine ilişkin olsun. İçlerinden seçtiklerimi yarın retweet edeceğim” çağrısı yaptı.