Derik’te 20 kişinin öldüğü kaza iddianamesi: İhmali olanlara yer verilmedi

Derik’te 20 kişinin öldüğü kaza iddianamesi: İhmali olanlara yer verilmedi
Yayınlama: 29.10.2022

Derik’te 20 kişinin öldüğü kazaya dair hazırlanan iddianamede, kusurlu olduğu tespit edilen TIR şoförleri hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Ancak araçların yük aldığı Cengiz Holding’e ait Eti Bakır firmasının hiçbir yetkisinin adı geçmedi.

Mardin’in Derik ilçesinde 20 Ağustos’ta Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Tesisleri’nden yük alarak çıkan iki TIR’ın karıştığı ve 20 kişinin öldüğü kazaya dair başlatılan soruşturma tamamlandı.

Soruşturma kapsamında TIR şoförleri Umut G. ve Yunus Ş. ile firma TIR’ların bağlı olduğu firma sahipleri Kerem G., Mehmet A. ve Kerevan Mesut G. hakkında iddianame hazırlandı. Beş kişi hakkında “Bir ya da birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla hazırlanan iddianamede her bir kişi için 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Dosyada olayda yaralanan 47 kişi ile hayatını kaybeden 20 kişinin yakınları da müşteki olarak yer aldı. Hazırlanan iddianame Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

TIR ŞOFÖRLERİ İLE İLGİLİ TESPİTLER

Bilirkişi raporuna atıf yapılan iddianamede, TIR sürücülerinin trafik kurallarına uymadıkları belirtildi ve şu tespitlere yer verildi:

“Üzerlerindeki yükle birlikte seyri sırasında yola gereken dikkati vermedikleri, istikametlerinde bulunan hız tahdit levhaları ile diğer uyarı ve bilgilendirme levhalarını dikkate almadıkları, kaza yerinin 6,1 kilometre gerisinde bulanan yüzde 10 eğimli yola girdikten sonra kullanım hatası yaparak yüksek viteste rampayı inmeye çalıştıkları, eğimli yolu inerken hızlarından kaynaklı olarak frene bas çek yaparak kampanalı fren sistemi elemanlarının aşırı ısınmasına ve devre dışı kalmasına neden oldukları ve devre dışı kalan araçla kaza yerinde bulunan virajı alamayarak yoldan çıktıkları, neticeden 2918 51/2 ve 47/1-a kurallarını ihlal ettikleri” tespitine yer verildi.

HİÇBİR YETKİLİNİN ADI İDDİANAMEDE GEÇMEDİ

İddianamede ayrıca firma sahipleri Kerem G. ile Mehmet A., TIR’ların kendi şirketlerinin üzerine kayıtlı olmasına rağmen araçların asıl işletmecisinin Kerevan Mesut G. olduğunu belirtildi. Ancak İddianamede araçların yük aldığı Cengiz Holding’e ait Eti Bakır firmasının hiçbir yetkilisi hakkında bir suçlamaya yer verilmediği gibi yükün alındığı yer Eti Bakır Tesisleri olmasına rağmen Eti Bakır ismi de iddianamede yer almadı. Ayrıca Silopi’den yola çıkarak, Mardin’in Mazıdağı ilçesine kadar gelen TIR’ların geçiş güzergahlarındaki trafik denetim ekipleri ile ilk kaza sonrası bölgede gerekli güvenlik önlemleri almayan polislere dair de iddianamede tek kelime geçmedi. Benzer şekilde Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) tarafından söz konusu yolun gün içinde ağır tonajlı araçların geçişine kapatılması önerisi yapmasına rağmen öneriye cevap dahi vermeyen Derik Kaymakamlığı ve Derik İlçe Emniyet Müdürlüğüne de iddianamede yer verilmedi. (MA)