Diyarbakır’da KAMİAD’a ‘Kürtçe’ tepkisi: Kürt iş insanları toplu olarak istifa etti

Diyarbakır’da KAMİAD’a ‘Kürtçe’ tepkisi: Kürt iş insanları toplu olarak istifa etti
Yayınlama: 05.09.2024

Kürtçe yayın yapan Rudaw TV’ye Kürtçe kanala röportaj verdiği için görevden alınan Diyarbakırlı İş İnsanı Nedim Şimşek’e, Kürt iş insanlarından destek geldi. Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) üyeleri, Şimşek’i görevden alan KAMİAD’dan istifa etti.

Diyarbakırlı İş İnsanı Nedim Şimşek’in Rudaw TV’ye verdiği Kürtçe röportaj sonrasında Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği’ndeki başkan vekilliği görevinden alınmasının yankıları sürüyor. Şimşek’in yaşadıkları bölgedeki iş insanları arasında ciddi bir tepkiye neden olurken, Diyarbakır’da inşaat sektöründe çalışan iş insanlarının örgütlü olduğu Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) üyeleri toplu olarak KAMİAD’dan istifa etti.

Amida Haber’in aktardığına göre, üyelerin tümü dilekçe yazıp istifa ederken, yazılı açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

“Sevgili Başkan Vekilimiz Nedim Şimşek’e yönelik Kürtçe dili üzerinden yapılan ayrımcılık ve ırkçı söylemleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu tür tutumlar toplumda bölücülük ve hoşgörüsüzlük tohumları ekmekten başka bir amaca hizmet etmemektedir. DİMDER olarak bu haksız ve çirkin saldırıyı şiddetle kınıyor, arkadaşımızın yanında olduğumuzu güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Bu olay karşısında bir duruş sergilemek adına, derneğimizin tüm üyeleri olarak toplu şekilde KAMİAD üyeliğinden istifa ettiğimizi duyuruyoruz. Dil, kültür ve kimlik üzerinde yapılan her türlü ayrımcılığın karşısında, birlik ve dayanışma içinde olmayı sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

‘İSTİFALAR DEVAM EDECEK’

Nedim Şimşek’i disipline vererek, başkan vekilliği görevine son veren KAMİAD’ın 200 üyesinin olduğu, 60’nın Diyarbakır’dan, 20 Van’dan, 10 Batman’dan 10’unun da Şanlıurfa’dan olduğu öğrenildi. Bölge iş insanlarının konuyla ilgili açıklama yapacağı, istifaların devam edeceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Nedim Şimşek 23 Ağustos’ta, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden yayın yapan Rudaw TV’ye katılarak, inşaat sektörünün yaşadığı sorunları Kürtçe olarak anlatmıştı. KAMİAD, Şimşek’in yayına katıldığı kanalı “sözde kanal” diye niteledi, Şimşek’i dernekteki başkan vekilliği görevinden aldı. Şimşek, dernek yönetimi tarafından disipline sevk edildi. (Kaynak)