Diyarbakırlılardan Bahçeli tepkisi: İzin vermeyiz

Diyarbakırlılardan Bahçeli tepkisi: İzin vermeyiz
Yayınlama: 13.01.2022

Kırklar Dağı’nda oluşturulması planlanan “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı”na tepki gösteren Diyarbakırlılar, “Burası Kürtlerin yeri. Bahçeli’nin burayla ne alakası var? İzin vermeyiz” dedi.  

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Kırklar Dağı’na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin adına bir hatıra ormanı oluşturulmak istenmesi tepkilere neden oldu. Kentin demokratik kitle örgütleri, 11 Ocak’ta yaptıkları ortak açıklamayla böylesi bir duruma izin vermeyeceklerini vurguladı. Bahçeli adına ormanlık alan oluşturulmasına kent sakinleri de tepkili. Mikrofon uzattığımız kent sakinlerinin tümü de bu ismi taşıyan ormanlık alan istemediklerini belirtti.

AMAÇ KENTİ ELE GEÇİRMEK

Bahçeli adına orman oluşturulmasını asla kabul etmeyeceğini belirten Sezai Taşkın, “Devlet Bahçeli burada ne arıyor? Burası Bahçeli’nin yeri değil ki. Burası bizim yerimiz. Geçmişten beri herkes bilir; Bahçeli Kürtler için kötü biridir. Öyle bir ormanın yapılmasına izin vermeyiz. AKP buradaki tüm belediyeler el koydu, kayyum atadı. AKP ve MHP’nin burada ne işi var? Burası Kürtlerin yeridir. Amaçları Diyarbakır’ı ele geçirmek ama buna asla izin vermeyiz” dedi.

‘KABUL ETMİYORUM’

Ayyakkabı boyacılığı yapan Haci Çapan, yaşanan ekonomik krizi işaret ederek, “Bunların hepsi oyun. Fakirleri ekmeğe muhtaç ediyorlar, kendileri de gelip orman yapıyor. Benim eşim kanser hastasıydı, hastaneye yatırmamıza rağmen kurtarılamadı. Erdoğan, ‘kanser hastaları tedavi ediliyor’ diyor. Kimse kimsenin acısını bilmiyor. Devlet Bahçeli şimdiye kadar neredeydi? Şimdi herkes Diyarbakır’a sahip çıkmış. Ben bir Diyarbakırlı olarak kabul etmiyorum. Öyle bir orman olsa hayatta oraya gitmem. Bahçeli geçmişte Kürtler başta olmak üzere herkese zararı dokunmuş biridir” diye belirtti.

‘HİZMETİ OLMAYANI SEVMEM’

Ekonomik krizden dolayı camide kalan ve seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan Fatih Yıldız, “Diyarbakır’a bak, güllük gülistanlık görünüyor. Bir de esnafın içine gir bak. Akşama kadar bir gömlek satamayan insan var. Partilere üye kartı olanlar ise her şeyi çok rahat yapıyor. Bugün ben her şeyi söyleyeceğim, isterlerse beni Dağkapı meydanında assınlar. Ülke çöktü gitti. Battı balık yan gider. Ama biz boynu kalınlara boyun eğmeyiz. Barış, kardeşliğe hizmeti olmayanları ne severim ne desteklerim ne mitinglerine giderim ne de onların ormanlarına giderim” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

‘SOYLU DA ORMAN İSTER’

Yıldız, Kürtlere yönelik sarf edilen “terörist” söylemlerine işaret ederek, “Bize karşı olan kişilere karşıyız. Biz ‘iyi’ diyoruz, bizi ‘terörist’ gösteriyorlar, ‘kötü’ diyoruz ‘tirşikçî’ gösteriyorlar. Türk-Kürt kardeşiz deniliyor. Valla değiliz. Camide kardeş, dışarıda teröristiz. Savcısı, hakimi hepsi bize böyle diyor. Yandaş basın gelip bizim söylemlerimizi de değiştiriyor” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da kenti temsil etmeyen kişilere izin vermeyeceklerini vurgulayan Yıldız, “Amed’in taşına toprağına iyi niyetle bir şey sağlarlarsa Kürtçe ‘serçava’ derim. Ama oy içinse yapmasın. Ben Bahçeli’ye ne oyu vereceğim? Bahçeli ne vermiş bize; ‘Piskevit’ vermiş. Ben ne Devlet Bahçeli’yi ne padişahı tanırım. Yarın Süleyman Soylu da diyecek ben hatıra ormanı yapacağım. Ben ona ne diyeceğim. Ben siyasetçilerin hiçbirini kabul etmiyorum. Ne de ormanlarını istiyorum. Yaptıkları göz boyamadır. Bu ormanı kabul etmeyiz” şeklinde konuştu.

“Mezopotamya Kültürü bir güneştir. Kimse o güneşi söndüremez” diyen Yıldız, şöyle devam etti: “Ben bu ormanın neyini kabul edeyim? Hadi orman kuruldu diyelim, Bahçeli tabelası asıldı. Bana ne faydası var. Hiçbir şey bana kazandırmıyor. Siyaset yalan bir mecra kuruludur. Siyasetçi de onun tekelini çark eden kişi. Devletin beşli çetesi var. Onlar bizim memleketimizi düşünmezler.”

‘KIRKLAR DAĞI’NA BİLE GELMEZ’

Adnan Memiş, böylesi bir ormanı istemediklerini vurgulayarak, “Devlet Bahçeli’nin Diyarbakır’la ne alakası olabilir?” diye sordu. Memiş, “Bahçeli’nin olsa olsa Diyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri ile sadece soy ismi benzerliği olabilir. Başka bir benzerliği olmaz. Amed halkı olarak böyle bir şeye izin vermeyiz” dedi. Bahçeli’nin siyasette de bir karşılığının olmadığını belirten Memiş, “Bahçeli kendisine ait olan ülkücü tabanı bile temsil edemiyor. Ne yaptığı belli değil. Nasıl bir siyasetle uğraştığı belli değil. Bahçeli’nin Kırklar Dağı’na geleceğini de düşünmüyoruz. Bizim güzel düşünceli ve kardeşlik duygusuna sahip olan herkese kapımız açıktır. Ama onda böyle bir şey yok. Diyarbakır’ın o kadar yazarı, çizeri var. Neden onlar verilmiyor da Bahçeli ismi veriliyor. Bahçeli’nin ismini Osmaniye’ye versinler. Bütün hükümetler aynı şeyi yapıyor. Yarın bunlar gittiği zaman o tabela yine değişecek. Güzel yapılan şeyler halkların hafızasında yer alır, diğerleri unutulur gider” ifadelerini kullandı.

MA / Eylem Akdağ – Ceylan Şahinli

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.