Dört tutuklu gece yarısı sürgün edildi

Dört tutuklu gece yarısı sürgün edildi
Yayınlama: 22.09.2022

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve aynı hücrede olan Mehmet Aytunç Altay, Hasan Yıldız, Suat İncedere ve Eren Yıldız, dün gece yarısı apar topar başka cezaevlerine sürgün edildi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve aynı hücrede olan Mehmet Aytunç Altay, Hasan Yıldız, Suat İncedere ve Eren Yıldız, dün gece yarısı apar topar başka cezevlerine sürgün edildi. Sürgüne edilenlerden Mehmet Aytunç Altay İzmir Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ne, Hasan Yıldız Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevine,  Eren Yıldız’ı Antalya Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne, Suat İncedere’yi ise Antalya S Tipi Cezaevi’ne sürgün edildiği öğrenildi.

TECRİT AĞIRLAŞTIRILIYOR

Gece yarısı gerçekleşen sürgüne dair konuşan Eren Yıldız’ın vasisi Avukat Gülizar Tuncer, konuya dair bilgileri paylaştı. Tutukluların başka bir cezaevine gitme taleplerinin olmadığını belirten Tuncer, “Sürgün edilen tutukluların 4’ü de aynı hücrede kalıyordu. Geçen hafta hücre baskını yapılmıştı. Hücrelerine yapılan baskınla bütün eşyaları dağıtılmış, el yazısı not ve kitaplarına el konulmuş. Bu 4 tutukluda 30 yıla yakın bir zamandır hükümlü konumdalar. Yargılamaları bitmiş, cezaları kesinleşmiş, artık yargılandıkları mahkemenin bulunduğu yerde olmak zorunda değiller. Bu insanları ailelerin bulunduğu yere yakın cezaevlerine değil de olabildiğince uzakta, binlerce kilometre ötede ki cezaevlerine gönderiyor. Bu da yetmiyor aile ve avukat görüşünü engelleyerek, fiilen de zorlaştırarak bu tutsakların yaşadığı tecritti ağırlaştırıyor” dedi.

‘DEVLET İŞKENCEYİ TOPLUMSALLAŞTIYOR’

Son süreçte devlet aileleri de içerisine katarak tutukluların yaşadığı baskı ve işkenceyi toplumsallaştırmak istediğine dikkat çeken Tuncer, “En önemlisi de, son dönemlerde devlet hem gözaltı sürecinde hem cezaevlerinde işkenceyi herkesin gözüne sokarcasına alenen yapıyor. İçişleri Bakanlığı, yapılan işkenceler karşısında ‘onlara müstahaktır, onlara insanlık gerekmez’ diyebiliyor. Ve maalesef ki buna karşın muhalefette suskun. Sürgün edilen Aytunç Altay ve diğer sürgün edilen tutsakların cezası bitiyor ama infazını tamamlamış olmalarına rağmen serbest bırakmamak için, kamera kırma, memura hakaret vb. suçlarla yargılanıp ceza aldılar. Ve o cezalar nedeniyle serbest bırakılmıyorlar. Bu 4 tutukluya cezaevinde sürekli biçimde hem disiplin cezaları hem hapis cezaları verilmekte.  Ceza sürelerini uzatmak için en son geçen hafta hücrelerini dağıttılar İşte dün gece yarısı da her birisini ayrı cezaevlerine sürgün ettiler. Bu sürgün sürecinde yolda nelere maruz kaldıkları hakkından şuanda bir bilgimiz yok” diye konuştu.