Dünya şokta: İran 15 bin eylemci için idam kararı aldı

Dünya şokta: İran 15 bin eylemci için idam kararı aldı
Yayınlama: 09.11.2022

İran Parlamentosu, Jina Emînî’nin katladilmesinin ardından protesto gösterilerinde gözaltına alınan 15 bin eylemciye idam cezası verilmesini onayladı.

İran’da Jîna Emînîa’nin katledilmesinin ardından İran ve Rojhilat’ta başlayan eylemler 54’üncü gününde devam ederken, eylemlerde gözaltına alınanlar ile ilgili idam kararı alındı. İran Parlamentosu’nda yapılan oylamada toplam 290  üyeden 227’si, eylemcilere idam cezası verilmesi yönünde oy kullandı.

TUTUKLU SAYISI 15 BİNE ULAŞTI

Eylemlerde şimdiye kadar yüzlerce kişi polisin saldırılarıyla katledilirken,  binlerce kişi ise gözaltına alındı. Çoğunluğunu 30 yaş altı gençlerin oluşturduğu eylemlerde 14 bin üzeri eylemcinin tutuklu olduğu düşünülürken, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı üyesi Karim Sadjadpour önceki gün bu sayının 15 bine yaklaştığına dikkati çekti.

 ‘KADINLAR ISRAR EDİYOR’

Sadjadpour, 15 bin kişinin idam kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Son  8 haftada İran rejimi 300’den fazla protestocuyu öldürdü. Yaklaşık 15 bin kişiyi hapse attı ve yüzlercesini daha idam etmekle tehdit etti, ancak İran’ın kadınları ısrar ediyor.

Öte yandan İran Parlamentosu’nun idam kararını onaylayan 227 üyesi tarafından imzalanan bir mektupta protestoculara, “mümkün olan en kısa sürede iyi bir ders olacak”  şekilde sert bir ceza verilmesini istediğini bildirmişti.