Dünyadan HDP ile dayanışma açıklamaları

Dünyadan HDP ile dayanışma açıklamaları
Yayınlama: 29.09.2020

Avrupa Sol Partisi, Tunus Halkın Akımı Partisi ve 15 Kürt siyasi partisi, HDP’ye dönük operasyonlara tepki göstererek, destek açıklaması yaptı.

Hakların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik 25 Eylül’de gerçekleşen gözaltı operasyonuna karşı dünyanın dört bir tarafından tepkiler yükselmeye devam ediyor. Irak Federe Kürdistan Bölgesi, Kuzey ve Doğu Suriye ile İran’dan bulunan Kürt siyasi parti ve oluşumlar, Avrupa’daki sol partilerin çatı örgütü olan Avrupa Sol Partisi ile Tunus’tan Halkın Akımı Partisi de HDP’ye destek açıklaması yaptı.

15 KÜRT PARTİSİNDEN ORTAK TEPKİ

Irak, İran ve Suriye’de siyaset yapan 15 Kürt partisi, inisiyatif ve siyasi oluşum Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentinde bir araya gelerek, HDP’ye yönelik saldırıları değerlendirdi. Kürdistan Emekçiler Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Demokrat Birlik Partisi, Kürt Demokrat Birlik Partisi/Suriye, Kürdistan Özgürlük Partisi/Rojava, Kürdistan Özgürlük Partisi/Rojhilat, Suriye Kürt İttifakı, Kürdistan Liberal Partisi, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Kürdistan Demokrat Halk Hareketi, Kürdistan Cumhuriyet Partisi, Kurtuluş Partisi/Başkanlık Konseyi, Kürdistan Demokrat Kurtuluş Hareketi, İran Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Savunma Partisi operasyonlara tepki gösterdi.

Siyasi partiler ve taraflar adına açıklama yapan Bêkes Heme Qadir, “Uluslararası topluma çağrıda bulunuyoruz: Türkiye devletinin HDP’li yönetici ve siyasetçilere yönelik tutuklama furyasına karşı bir an önce tutum ortaya koysunlar ve bu saldırıları durdurmasını sağlasınlar. AKP’nin bu tutumunu kınıyoruz” dedi.

AB’YE ÇAĞRI

Avrupa Sol Partisi Başkanı Heinz Bierbaum, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, AB’yi harekete geçmeye çağırdı. Bierbaum, “Erdoğan, her türlü siyasi muhalefeti bastırma politikasını sürdürüyor. Bu politika, Erdoğan’ın otoriter yönetimine karşı çıkan her türlü direnişi ezip susturmayı amaçlıyor. Coronavirus koşullarında bile Erdoğan yönetiminin Kürt siyasi ve sosyal hareketine karşı yürüttüğü baskı durmadı, durmuyor. Bu gözaltıları ve hukukun üstünlüğü ilkesinin uzun zamandır askıya alınmış olmasını şiddetle kınıyoruz. Avrupa Birliği derhal tepki göstermeli ve Türkiye’deki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını talep etmelidir” diye belirtti.

‘HDP BAŞARIYA ULAŞACAKTIR’

Tunus Halkın Akımı Partisi ise, yaptığı açıklamayla gözaltıları kınadı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “HDP’nin Erdoğan diktatörlüğü tarafından kapsamlı bir operasyonla karşı karşıya kaldığını öğrendik. Biz buradan, Tunus’tan HDP’li yoldaşların sisteme karşı yürüttükleri siyasi özgürlük, demokrasi, hukuk ve tüm toplumsal mücadelelerinin başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Faşist şiddetin yıkılacağı muhakkaktır. Erdoğan’a rağmen faşist sistemin yıkılacağına inanıyoruz. HDP’ye yönelik operasyonları şiddetle kınıyor, tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.