DİYABAKIR – Eğitim Sen Diyarbakır şubelerinin hazırladığı değerlendirme raporunda, anadilde eğitim görmeyen öğrencilerin başarısız oldukları ve eğitimin dışına itildiği belirtildi.  

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır şubeleri, 2021-2022 eğitim yılına ilişkin hazırladıkları değerlendirme raporunu düzenledikleri basın açıklamasıyla duyurdu. Açıklama, Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube binasında yapıldı. 

Raporu açıklayan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, Diyarbakır’da 2021-2022 yılında özel ya devlet okullarında 470 bin 99 öğrencinin eğitim gördüğü bilgisini verdi. Çıtrık, eğitimde son yıllarda ticarileşme ve dinleştirme uygulamalarının arttığını belirterek, “Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin sürmesi, kalabalık sınıflar sorunu, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarının artması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi çok sayıda sorun, eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak; bu yıla da damgasını vurdu” dedi. 

ANADİL SORUNU

Türkiye’nin kamusal, laik, bilimsel eğitim konusunda olduğu gibi, anadilinde eğitim konusundaki olumsuz sicilin ısrarla sürdürüldüğüne dikkat çeken Çıtrık, anadillerinde eğitim alamayan öğrencilerin okullarda başarısız olduklarını ve eğitim dışına itildiklerini söyledi. Çıtrık, “Bölgemizde anadilinde eğitim görme hakkından yoksun bırakılan yüz binlerce öğrencinin yaşıtlarına göre eşitsiz bir öğrenim hayatına mecbur kaldığı; psikolojik, sosyolojik, pedagojik olarak yaşamının olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Eğitimin tüm kademelerinde anadilinde eğitim vermek yerine hafta da iki saat seçmeli ders olarak kendisine bir lütufmuş gibi seçmeli ders olarak verilmek istenmesi samimiyetten uzak olunduğunu göstermektedir” ifadeleri kullandı. 

‘MEB DİNİ VAKIFLARLA PROTOKOLLERİ İPTAL ETMELİ’

Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle aileleriyle birlikte göç etmek zorunda kalan çocukların da eğitimden uzak kaldığını belirten Çıtrık, özellikle de MEB’in dini vakıf ve derneklerle yaptığı tüm işbirliği protokollerin iptal edilmesi gerektiğinin altını çizdi.  2022 eğitim bütçesinin, eğitim sisteminin, öğrencilerin ve eğitim ve bilim emekçilerinin yaşadığı sorunlara çözüm üretmekten uzak olduğunu söyleyen Çıtrık, “Eğitim emekçilerini kariyer basamakları üzerinden ayrıştırarak bölen ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesine aykırı bir içerikte hazırlanan ÖMK ve yönetmelik düzenlemesinin eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunları çözmek bir yana daha da karmaşık hale getirdiği açıktır” dedi. 

 ‘MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Çıtrık, 2021-2022 eğitim öğretim yılında, eğitim alanında yaşanan gelişmelere bakıldığında MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir derdinin olmadığını gösterdiğini kaydetti. Çıtrık, “Eğitim Sen, her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil, milliyetçiliğin, ayrımcılığın ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadeleyi kesintisiz sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu.