Eğitim Sen Batman şubesi, yaptığı açıklamada okullarda yapılan kayıtlar sırasında istenen paranın suç olduğunu belirtti.

Eğitim Sen’in yaptığı yazılı açıklama şöyle: 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Eylül’ün 6’sı itibarıyla başlayacaktır. Ancak veliler çocuklarının iyi bir eğitim almaları telaşı içerisinde okullara başvurduklarında Hâla eski alışkanlıklarını terk etmemiş okul idarecileri tarafından Kayıt parası vermeye zorlanmaktadır. Ayrıca Bazı okullarda, özellikle Anasınıfına çocuğunu kayıt eden veliye zorla kayıt için gerekli belgelerin yanı sıra, kayıt parası yatırılacak olan bankanın hesap numarası ve yatırılacak para miktarı da yazılı bir şekilde velilerden istenmektedir. Ya da 1.sınıfa kayıt yapan öğrenci velilerine istediği öğretmeni seçme yada oluşturulan özel sınıfa çocuğunu kayıt etmesi karşılığında okul aile birliği hesaplarına bağış yapmaya zorlandığı da sendikamıza gelen şikayetler arasındadır. Okullarda toplanan paranın miktarının semtlere ve okullara göre de değişiklik arz ettiği herkesin malumudur. Alım gücü iyice düşen vatandaşlarımızın pandemi ile birlikte ekonomik anlamada belini doğrultamaz duruma geldiği gerçeği ortada iken, İl milli Eğitim Müdürlüğünün ve Okul idarelerin velilerden kayıt parası toplanması kabul edilemez

Oysa, Bakanlığımızın 20.07.2011 tarihinde yayımladığı, 2011/40 Sayılı Genelgesinde;’ Okul Aile Birlikleri temsilcileri, öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla ile karşı karşıya getirilmeyecek. Öğrenci Kayıt -Kabulü ve Diploma verilmesi karşılığında Okul-Aile birlikleri hesabına para yatırılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.’ifadelerine Yer vermiştir. Anayasamızın 42.maddesinde ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu 2. Maddesinde ‘İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okulunda eğitimin parasız olduğu vurgulanır.

Bütün bunların yanı sıra, Bakanlığın il Valiliklerine gönderdiği 09.09.2016 Tarih ve E.9742303 Sayılı Yazılarında da ‘Velilerden Kesinlikle Kayıt parası talep edilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak buna rağmen Velilerimizi zor durumda bırakan Okul idarecilerinin bu uygulamalarının suç olduğunu hatırlatmak isteriz. Valiliğin ve İl milli Eğitim Müdürlüğünün de bu konuda duyarlı davranmaları ve şimdiden okul idarecilerini uyarmaları gerekmektedir. her ne sebeplen olursa olsun velilerden ücret talep eden, Onları zorda bırakan okul idarecilerin takipçisi olacağımızı, Eğitim Sen olarak haklarında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna duyururuz.