BATMAN – Kamu görevinde “torpil mülakata” son verilmesini isteyen Eğitim Sen Batman şubesi başkanı Nureddin Şimşek, yazılı sınav puanının esas alınmasını istedi. 

Eğitim Sen Batman şubesi Başkanı Şimşek, müdür ve müdür yardımcılığı mülakatlarında haksız puanlamaya karşı yazılı açıklama yaptı.

MÜLAKATLAR KALDIRILSIN!

Eğitimi istediği insan tipini yaratmanın bir aracı olarak kullanan iktidar, adeta MEB’i yaz boz tahtasına çevirmiş.19 yılda 8 Bakan değiştirmesine rağmen, eğitim öğretimde bir türlü istediği değişim ve dönüşümü sağlayamamıştır. Bunun nedenini anlamak için yeni görevden alınan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un giderayak söylediği ‘’Kebenin anahtarını liyakatli olduğu için gayrı Müslime veren bir medeniyet, kenar mahalle okulunun anahtarını layık olana veremiyor, o hale geldik’ sözüne bakmak gerekir.

 Eğitim kurumlarına yönetici ataması aslında siyasi iktidar ve malum sendika açısından bir “kadrolaşma” harekâtına dönüştürülmüştür. Bugün yandaş sendikaya üye olmayanların, eğitim kurumlarına yönetici olması neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Malum sendika görünümlü yapı bu durumu kendisini büyütmek ve etki alanını genişletmek için sürekli kullanmıştır. MEB her ne kadar Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirmesi için Yönetmeliğe ‘yazılı sınavı’ kazanma şartını koymuş olsa da aynı yönetmeliğin, ’Sözlü Sınav’ başlıklı maddesi adeta yazılı sınavın etkisini ortadan kaldırma ve kendilerinden olmayanı elemeye yönelik bir yönelik bir araca dönüşmüştür.

BATMAN ‘KIYIMA’ TANIKLIK ETMEKTEDİR

Dünden bugüne ilimizde Eğitim Sen üyesi, Eğitim kurumu yöneticilerine karşı adeta bir Kıyım politikası izlenmiştir. Özellikle ‘2014 Müdür Kıyım’ olarak bilinen tarihten itibaren sendikal kadrolaşma ve beraberinde ortaya çıkan liyakat problemi sonucu ülke geneli yapılan LGS, AYT/YKS sınavlarında ilimiz her geçen gün gerileme göstermektedir.81 il arasında adeta sonlarda yer almak kaderimiz olmuş. Bunun nedeni Okullar bilgisi ve tecrübesi ile öğretmenlere örnek olan idareciler tarafından değil, öğretmenine ‘üzerinizden silindir gibi geçerim’ diyen anlayışlar tarafından yönetilmesidir. Bundan dolayı okullarda çalışma barışı bozulmuş, eğitim emekçilerine karşı mobbing sıradanlaşmıştır.

İdarecilerin üyelerimize yönelik çifte standartlı yaklaşımı artık tahammül sınırlarını aşmıştır. Aynı görevi yapan ve başarılı çalışmalarından dolayı ödüllendirilmesi gereken eğitim emekçilerine ödül verilirken bile, üyelerimizin isimleri çizilmekte, birlikte hizmet ürettiği arkadaşına ödül verilmektedir. Bu tutum artık vicdanları kanatmaktadır. Geçen yıl Yapılan Yönetici mülakatlarında geçer puan alan üyelerimizin, sendikamız üyesi olduğu ortaya çıkınca bu notları daha sonra değiştirilmiş ve baraj altında bırakılarak eğitim kurumu yöneticisi olarak görevlendirilmeleri engellenmiştir

“Eğitim kurumlarının yöneticilerinin belirlenmesi için yapılan mülakatlarda Batman ili bu yıl da tam anlamıyla bir “kıyıma” tanıklık etmiştir” Sınava giren sınırlı sayıdaki üyelerimizden yüksek puan alan ve EK-1 puanı ile birlikte bir eğitim kurumuna atanabilecek durumdaki TÜM arkadaşlarımız Mülakat Sonucu tasfiye edilmiştir. Bu çerçevede atanma imkânı olan 15 arkadaşımız sorulan sorulara doğru cevap vermelerine rağmen, sendikal aidiyetten kaynaklı komisyon tarafından başarısız sayılmıştır. Eğitim Sen olarak Batman Valiliğine ve Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrıda bulunuyoruz “Acilen bu yanlıştan dönülmeli. Arkadaşlarımızın yapacağı itiraz dikkate alınmalı ve yazılı sınav sonuçlarına etki etmeyecek şekilde mülakat puanı verilmelidir. Bu tutum Sübjektif bir değerlendirme biçimi olan Mülakatın tamamen kaldırılması en önemli çözüm adımlarından biri olacaktır” Bu Aynı zamanda Hukuk Devleti olanın ve Anayasa ile yasalara bağlılığında bir gereğidir.