TETİŞ Yapı tarafından 2019 yılında yapımına başlanan yeni Elazığ Stadyumu’nda çalışan 22 işçi, maaşlarını iki aydır alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı.

Elazığ’da Atatürk Stadyumu’nun yıkılarak yerine 20 bin 23 kapasiteli yeni stadyum yapımı çalışmalarında son aşamaya gelinirken; imalat, montaj ve boya işinde çalışan 22 işçi, maaşlarının iki aydır ödenmediği gerekçesiyle çarşamba günü iş bıraktı.

Üç gündür iş bırakma eyleminde olan işçiler, eylemlerinin sonlandırılması için birikmiş maaşlarının yatırılmasını talep etti. Daha önce de maaşlarının geç yatırıldığını belirten işçiler, yetkililere yaşadıkları mağduriyetleri bildirmelerine rağmen, “Yapacak bir şeyimiz yok, bekleyeceksiniz” cevabını aldıklarını belirtti.

‘DENETİMCİLER GELECEĞİ İÇİN BİZLERİ YALVAR YAKAR İŞE SOKTULAR’

İsminin açıklanmasını istemeyen bir işçi, iki aydan beri maaşlarını almak için her kapıyı çaldıklarını ancak çabalarının sonuç vermediğini anlattı. Denetimciler stat çalışmasına geleceği için işe başlatıldıklarını ifade eden işçi, “Stat çalışanları olarak bizim bu durumdan haberimiz yoktu. Biz iş bırakma ve oturma eylemini normalde pazartesi günü başlatacaktık. Denetimciler geleceği için yalvar yakar işe başlattılar. Biz de tekrar başladık. İşe başladığımız gün denetimciler geldi. Yaşadığımız sorunları Elazığ İl Spor Müdürlüğü’nü arayarak anlattık. Kendileri de stadı henüz teslim almadıkları için şu anda bir şey yapamayacaklarını ama ilgili müteahhitlerle iletişim kuracaklarını söylediler fakat bir gelişme olmadı” dedi.

‘ÖDEMELER YAPILMADIĞI İÇİN TESLİM TARİHİ UZADI’

Taşeron firma ve işçiler arasındaki güvensizlik problemi nedeniyle ödemelerin yaklaşık altı aydır iş sahipleri tarafından yapıldığını belirten işçi, “İş sahipleri bize bundan sonra sizin paranızı biz vereceğiz, taşeronla bir işiniz yok dedi” şeklinde konuştu. Elazığ Stadyumu’nun ihalesini, 128 milyon 368 bin TL teklifle MYS Yol Yapı kazanmıştı. Aylardır ödemelerin bu şirket üzerinden yapıldığını söyleyen işçi, “Bir süre sonra iş sahipleri de ödeme yapmamaya başladı. Sürekli insanlar geliyor ve ödeme yapılmadığı için işten ayrılıyor. Normalde stadın iki ay önce teslim edilmesi gerekiyordu ama ödemeler yapılmadığı için açılışı 2022-2023 sezonu başına attılar” diye konuştu.

‘MAAŞLARIMIZI ALANA KADAR EYLEMİMİZ DEVAM EDECEK’

Maaşlarını alamadıkları için kendi imkânlarıyla geçindiklerini belirten bir başka işçi ise geçtiğimiz aylarda da bu sıkıntıların olduğunu ve mağdur edildiklerini söyledi. “Ama bu kadar problemli bir durum daha önce yaşanmamıştı” diyen işçi, “Bu süreç daha da uzarsa mağduriyetimiz büyüyecek. Mahkemeye gidip haklarımızı isteyeceğiz ama o da ne zaman sonuçlanır bilmiyoruz. Bir seneden fazladır çalıştığımız için içeride ihbarımız, tazminat haklarımız var. Maaşlarımızı alana kadar iş bırakma eylemimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Duvar