Elbistan Cezaevi’nde ‘kontrgerillayız’ deyip koğuş bastılar

Elbistan Cezaevi’nde ‘kontrgerillayız’ deyip koğuş bastılar
Yayınlama: 30.09.2022

Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara baskın yapan ve kendilerini “Kontrgerilla” olarak tanıtan kişilerin, tutukluları yerde ters kelepçeleyerek işkence yaptığı belirtildi. 

Maraş Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara baskın düzenlenerek tutuklular işkence edildi. Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla yapıldığı belirtilen baskınlarda şiddete karşı çıkan tutukluların tekli hücrelere konulduğu, 3 tutuklunun ise hastaneye kaldırıldığı belirtildi. 

Ailesini arayan 28 yıllık tutuklu Kemal Demirbaş (48), telefonla aradığı ailesine yaşananları aktardı. Kendilerine işkence yapan kişilerin gardiyan olmadığını, dışarıdan getirilen kişiler olduklarını belirten Demirbaş, “Kendilerini Kontrgerilla olarak tanıtan kişiler koğuşlara baskın yaptı. Bizi yere yatırıp ters kelepçe yaptılar herkese. Teslim olmamızı söylüyorlardı. Can güvenliğimiz yok. Çok kişi sürgün edildi. Çok kişi tek kişilik hücreye atıldı” dedi.  

Yaşananlara ilişkin insan hakları örgütlerine çağrı yapan Demirbaş, cezaevine heyet gönderilmesini talep etti. 

Demirbaş ailesi ise durumdan duydukları kaygıyı aktararak insan hakları ve hukuk örgütlerinin cezaevini ziyaret etmesini istedi. 

İHD’YE BAŞVURU

Aynı cezaevinde tutulan 2 tutuklunun ailesi de benzer taleple İnsan Hakları Derneği (İHD) Maraş Şubesi’ne başvuru yaptı. 

TUTUKLULAR SEVK EDİLDİ

İşkence sonucu hastaneye kaldırılan tutukluların isimleri öğrenilmezken, işkenceden sonra Abdo Şeyho’nun Maraş 1 Nolu Cezaevi’ne, Abdullah Hasan isimli tutuklunun ise Erzurum Cezaevi’ne sevk edildiği öğrenildi. Toplamda kaç tutuklunun istekleri dışında farklı cezaevlerine sevk edildiklerine ilişkin bilgi edinilemedi. 

CEZAEVİ YETKİLİSİ: OLUMSUZ BİR ŞEY YOK

İddialara ilişkin aradığımız cezaevinde yetkili olduğunu belirten görevli, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını savundu. Yetkili, herhangi bir olumsuz durumda tutukluların ailelerinin aranarak bilgi verildiğini söyledi. 

Aynı cezaevinde 6 Ağustos tarihinde aileleri ile telefon görüşmesi yapan tutuklular, ölümle tehdit edildiklerini havalandırmaya askerler tarafından mermi atıldığını aktarmıştı. (MA)