‘Erdoğan’ın geçmişi şaibeli’ dediği için Sırrı Süreyya Önder’e 10 ay hapis

‘Erdoğan’ın geçmişi şaibeli’ dediği için Sırrı Süreyya Önder’e 10 ay hapis
Yayınlama: 21.06.2022

Dokunulmazlığı kaldırıldığı dönemde gözaltına alınan HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in, ifade verirken kullandığı “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözlerine 10 ay hapis cezası verildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillilerinin geçmişe dönük yapılan bir Anayasa değişikliğiyle dokunulmazlıklarının kaldırılmasından sonra 4 Kasım 2016’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alınan HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in o sırada verdiği ifadede kullandığı “Geçmişi şaibelerle dolu Erdoğan’ın” şeklindeki sözlerine ceza verildi. 

Önder’in sarf ettiği sözler nedeniyle ifadesini alan savcı tarafından “Cumhurbaşkanı’na hakaretten” başlatılan soruşturma sonucu açılan dava, Diyarbakır 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmada Önder’in avukatı Serdar Çelebi ve Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın yerine gelen Avukat Sami Kabadayı hazır bulundu. 

SAVCI CEZA İSTEDİ

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı, Önder’in zorla getirilme kararı sonrası gözaltına alındığını ve verdiği ifadede “Ancak geçmişi şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye bunu kabul etmem mümkün değildir” sözleriyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçu işlediğini ve hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. İddia makamı, “Sanığın Cumhuriyet Başsavcılığımızca başka bir soruşturma sırasında alınan ifadesinde ‘(…) şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye…’ şeklindeki beyanında ‘şaibe’ kelimesini kullandığı, şaibe kelimesinin Türk Dil Kurumu’ndaki karşılığı ‘kirli, lekeli’ olduğu bu şekilde Cumhurbaşkanının siyasi hayatını kastederek şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde tahkir ettiği, bu şekilde üzerine atılı suçu işlediği anlaşıldığından, sanığın eylemine uyan TCK’nın 299/1-3, 53 maddeleri gereğince cezalandırılması kamu adına talep ve mütalaa olunur” dedi. 

‘SİYASİ BİR RAKİBE KARŞI SÖZLERDİR’

Önder’in avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin gözaltına alındığı dönemde milletvekili olduğunu, bunun yasal olmadığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin verdiği ihlal kararını hatırlattı. Müvekkilinin milletvekili olduğu halde gözaltına alınmasına karşı eleştirisini dile getirdiğini vurgulayan Çelebi, “Siyasi bir rakibine karşı söylemde bulunmasını hakaret olarak algılanmasını kabul etmiyoruz. Müvekkilimin suç tarihinde milletvekili olduğu göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘ERDOĞAN’IN GEÇMİŞİYLE İLGİLİ BİR YORUMDA BULUNMUŞ’

Cumhurbaşkanına hakaret suçunun devlet suçları kısmında düzenlendiğine, şahsi hakaret suçlarından olmadığına işaret eden Çelebi, “Dosyada mevcut sözleri müvekkil Cumhurbaşkanının geçmiş siyasi hayatına dair yorum yapmıştır. Müvekkil Cumhurbaşkanının hali hazırdaki makamına değil, geçmişteki siyasi hayatıyla ilgili bir yorumda bulunmuştur. Cumhurbaşkanının geçmişteki tüm hayatıyla ilgili yapılan hareketleri Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla değerlendirilmesi kabul edilemezdir” diye konuştu. 

AİHM’in Şorli kararından sonra Cumhurbaşkanına hakaret suçunun fiilen işlenemez hale geldiğini dile getiren Çelebi, bu karardan sonra verilecek bu suçlamadan dolayı verilecek tüm kararların usule aykırı bir şekilde verileceğinin ortada olduğunun altını çizerek müvekkilinin beraatini istedi. 

ERDOĞAN’IN AVUKATI CEZA İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı da Önder’in hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. 

MAHKEME 10 AY HAPİS CEZASI VERDİ

Mahkeme, Önder’in eyleminin Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediğinin sabit olduğu hükmüne vararak Önder’e 1 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme takdiri indirim hakkını kullanarak Önder’in cezasını 10 aya düşürdü. Mahkeme, verilen cezanın hükmünün açıklanmasını ise geri bıraktı.  (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.