Erdoğan’ın küfürleri için inceleme talep edildi

Erdoğan’ın küfürleri için inceleme talep edildi
Yayınlama: 02.06.2022

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi eylemcilerine ettiği küfürlerin incelenmesi için RTÜK’e başvurdu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Haziran 2022 tarihinde AKP Meclis Grup Toplantısı’nda Gezi direnişinin yıl dönümü nedeniyle yaptığı değerlendirmede, Gezi’ye katılanlar için, “…bunlar böyle, bunlar çürük, bunlar sürtük…” ifadelerini kullanmıştı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı kullanılan ifadelerin, “‘Çürük’ ve ‘sürtük’ kelimeleri ayrıca toplumda aşağılama ve küçük düşürme amacıyla” kullandığını belirterek, konuşma hakkında inceleme yapılmasını talep etti. Taşcı, inceleme için yazılı başvuruda bulundu.  

‘DÜZEYSİZ DİL’

Taşcı, Erdoğan’ın ekranlarda düzeysiz dil kullandığını belirterek, “Dil aracılığıyla düşünen insanın anlama bütünlüğünü bozmakta, değerlerin ve kültürün aktarıcısı dili de tahrip etmektedir. Dilin düşünceyi ve dolayısıyla o dili konuşanları etkilediği birçok çalışmayla ortaya konmuştur. Düşüncenin de dile döküldüğü çok görülmüştür ki bundan dolayı dilbilimciler dil aklın ayak izidir derler. İzleme araştırma sonuçlarına göre ebeveynler için kaba konuşma ve küfür, çocukların en çok etkilendikleri içerik alanı olarak şiddet ve korkudan sonra üçüncü sırada gelmektedir. Nitekim çocuklar bu nitelikteki hareketleri ve söylemleri görsel-işitsel medyada yer aldığı için normal kabul etmekte, olumsuz davranışları rol model olarak daha çok örnek almaktadır. Bir araştırmaya göre de kitle iletişim araçlarında küfür ve argonun yer almasının gençlerin küfür ve argo kullanımını yüksek düzeyde artırdığı tespit edilmiştir. Hele hele kamuoyu önünde olanları, tüm çocuk ve gençler için rol model olma olasılığı bulunanların böylesi kaba bir dili kullanmalarının yaratacağı dil ve düşünce kirliliği tartışmasızdır” ifadelerini kullandı.

‘KABUL EDİLEMEZ’

Erdoğan’ın sözlerinin kabul edilemeyeceğini belirten Taşcı, “Bir hukuk devletinde hiç kimsenin bir başka kişi veya kişilere her ne sebeple olursa olsun ve her ne konumda bulunursa bulunsun küfür, hakaret veya argo sözcüklerle seslenmesi, tanımlaması, tarif etmesi ahlaken de hukuken de olanaksızdır. Bu ifadelerin canlı yayınlarda milyonlarca yurttaşa yönelik kullanılması düşünülemez, kabul de edilemez” dedi.

‘İNCELEME BAŞLATILMALI’

Bir siyasi partinin genel başkanı olmak hiç kimseye yurttaşlara hakaret, kaba dil kullanma hakkını vermediğini vurgulayan Taşcı, “Sayın Erdoğan’ın açıklamalarının sosyal medya başta olmak üzere farklı mecralarda da görüldüğü üzere toplumda infial yarattığı açıktır. RTÜK Yasası gereğince tüm yurttaşlara -her ne konumda olursa olsun- ve tüm yayıncılara eşit mesafede olmak zorundadır. 84 milyon yurttaşın duyduğu bu kaba ve argo ifadeleri RTÜK duymamazlıktan gelemez, gelmemelidir. RTÜK hem bu dile, hem de bu dilden kaynaklı rahatsızlığa kulak tıkayamaz” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.