Erdoğan’ın ‘Terör devleti’ dediği İsrail’e Büyükelçi atanacak!

Erdoğan’ın ‘Terör devleti’ dediği İsrail’e Büyükelçi atanacak!
Yayınlama: 17.08.2022

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Türkiye ile tam diplomatik temsilin yeniden tesis edileceğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid’in ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ve Türkiye’nin diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya karar verdikleri duyuruldu. İki ülke arasındaki normalleşme sürecinde, Tel Aviv ve Ankara’ya büyükelçilerin geri döneceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Lapid arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail ve Türkiye’nin karşılıklı büyükelçilerini geri gönderme kararı aldıkları belirtildi. Açıklamada, “Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

İsrail Başbakanlığı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli bir değer ve İsrail vatandaşları için çok önemli bir ekonomik haber. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz. Başbakan Yair Lapid ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin ardından, İsrail ve Türkiye tam diplomatik ilişkileri yeniden kurdu.” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: BÜYÜKELÇİ ATAMA KARARI ALDIK

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama kararı aldık” açıklamasında bulundu:

“Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrail’de diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrail’den de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor.”

İKİ ÜLKE ARASINDA İLİŞKİLER NEDEN BOZULDU?

2010’da yaşanan Mavi Marmara olayından sonra iki ülke büyükelçilerini karşılıklı çekmişti. 2016’da ilişkileri normalleştirecek adımlar atılmış ve karşılıklı büyükelçiler atanmıştı. Ancak 2018’de Türkiye, İsrail’in ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açarak 60 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle büyükelçisini istişareler için geri çağırmış ve İsrail’den benzer bir adım atmasını istemişti. Büyükelçiler bir daha Tel Aviv ve Ankara’ya geri dönmediği için o tarihten bu yana iki ülkedeki en üst düzey yetkili ‘de facto’ olarak maslahatgüzarlar oldu.

ERDOĞAN ‘TERÖR DEVLETİ’ DEMİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan daha önce İsrail için defalarca ‘Terör devleti’ demişti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.