Esad: ABD’liler ve Türkler gitmezse halk direnişi başlar

Esad: ABD’liler ve Türkler gitmezse halk direnişi başlar
Yayınlama: 08.10.2020

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ‘ülkesindeki silahlı militanların yok edilmesi’ sonrasındaki süreç için “Eğer Amerikalılar ve Türkler bundan sonra da gitmezse tamamen meşru olarak halk direnişi başlar” dedi. Esad, “Direnişten başka araç yok. Irak’ta olan da budur” diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ve ABD askerlerinin ülkesindeki varlığını ‘işgal’ diye tanımlayarak, “Teröristler yok edildikten sonra ABD’liler ve Türkler gitmezse halk direnişi başlayacaktır” dedi. Esad, Rus ajansı RİA Novosti ile söyleşisinde, “ABD ve Türkiye askerlerinin Suriye’deki varlığının yasa dışı olduğunu söylüyorsunuz. Buna son vermek için ne yapacaksınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu işgal. Mevcut durumda iki şey yapmamız gerekiyor. İlki, işgal için kullandıkları bahaneden, yani teröristlerden, yani IŞİD’den kurtulmak. Dünyanın büyük kısmı, IŞİD’in Amerikalılar tarafından kurulduğunu ve kollandığını biliyor. Onlar, diğer tüm ABD güçlerine olduğu gibi IŞİD’e emirler veriyor. Bu bahaneden kurtulmamız lazım, bu yüzden Suriye’de teröristlerin yok edilmesi bizim için öncelik. Eğer Amerikalılar ve Türkler bundan sonra da gitmezse tamamen meşru olarak halk direnişi başlar. Bu tek yol. Görüşmeler veya uluslararası hukuk onları gitmeye zorlamayacak, zaten uluslararası hukuk diye bir şey yok. Direnişten başka araç yok. Irak’ta olan da budur. Amerikalıların 2007’de Irak’tan gitmesine ne neden oldu? Irak halkının direnişi.”

Suriye devlet başkanı, ABD ile Suriyeli Kürtler arasında petrol üretimiyle ilgili yapılan anlaşmayı da ‘soygun’ diye niteledi. “Bu bir soygun ve bunu durdurmanın tek yolu topraklarımızı kurtarmak” diyen Esad şöyle devam etti: “Bunu yapmazsak onları hiçbir şey durdurmaz, çünkü onlar soyguncu. Hırsızı cezaevine tıkmaz veya soygun yapacak yerden uzak tutarak başka türlü önlemezseniz onu durduramazsınız. Bu hırsızlara da aynısını yapmak lazım. Bölgeden kovmak lazım, bu tek çare. Suriye hükümeti ülkenin her karışını kontrol etmeli ki, durum normalleşsin.” 

Esad, İdlib’deki militanlar için de “Suriye’deki yabancı teröristlerin büyük kısmı orada yoğunlaşmış durumda. Bu yüzden ya Türkiye’ye gitmeliler, zira Suriye’ye oradan geldiler, ya da kendi ülkelerine dönmeliler ve yahut da Suriye’de ölmeliler” yorumu yaptı. (Sputnik)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.