Êzidî kadını katleden fail hakim karşısına çıktı

Êzidî kadını katleden fail hakim karşısına çıktı
Yayınlama: 27.01.2022

Baran Hasan Rasho isimli Êzidî kadını katleden Serkan Özgün, yine “tahrik” savunması yaparak, şizofreni hastası olduğunu öne sürdü. Mahkeme, katledilen Rasho’nun telefonunun yeniden incelenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. 

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı kırsal Şenköy (Ebşî) Mahallesi’nde 6 Ağustos 2021 tarihinde Baran Hasan Rasho isimli Êzidî kadını katleden Serkan Özgün hakkında açılan davanın ilk duruşması Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Kasten öldürme” suçundan yargılanan sanık Özgün, duruşma salonunda hazır edildi. Taraf avukatları, Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatları ve Rasho’nun babası Hasan Rasho Elî’nin de katıldığı duruşmayı, HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Pero Dündar da izledi.

SANIKTAN AKLANMA SAVUNMASI

Kimlik tespitinin ardından geçilen duruşmada savunma yapan sanık Özgün, iddianamede aksi belirtilmesine rağmen Rasho’nun kendisini tehdit ettiğini iddia etti. Savunmasının devamında şizofreni olduğunu ileri süren sanık, dedesinin küçük yaşta kafasına çekiçle vurduğunu ve aile fertlerinin tamamında şizofreni hastalığı olduğunu iddia etti. Sanık, yaptığı savunmanın tamamında tahrik iddiasını yineledi. Rasho’yu öldürdüğü evde silah olduğunu bilmediğini öne süren sanık, avukatların “Silahı nasıl buldun” sorusuna “Küçük yaşlarda tavan arasında görmüştüm” yanıtı verdi.

Bu esnada mahkeme heyeti, sanığın duruşma salonunda olayların farkında olduğu ve kendisini iyi derecede ifade edebildiği notunu tutanağa geçirdi.

SANIK AVUKATINDAN RAPOR TALEBİ

Benzer savunma yapan sanık avukatları, müvekkillerinin aklı dengesinin yerinde olup olmadığı ve yaptıklarının bilincine varıp varmadığı yönünde rapor alınmasını istedi.

AKP’Lİ AVUKATTAN SAVUNMAYA MÜDAHALE

Daha sonra söz alan Rasho’nun avukatları, sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti. Avukat Dilan Koç’un kadın cinayetlerinin politik olduğu ve devletin kadın cinayetlerinin önlenmesine dair politika belirlemesi gerektiği sözlerine müdahale eden sanık avukatı ve Midyat Belediyesi’nin AKP’li Meclis üyesi Mehmet Çetin, devlet savunmasına girerek, avukatların olayı “ajite” ettiğini öne sürdü.

BARONUN MÜDAHİLLİK TALEBİNE RET

Tanıkların da dinlendiği duruşmada savcılık, sanığın tutukluluk halinin devamına, sanık avukatlarının taleplerinin de reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme sanık avukatlarının, tahliye ve yeniden rapor alınması taleplerini reddederken, katledilen Rasho’nun telefonunun yeniden incelenmesi talebini kabul etti. Baro’nun Kadın Hakları Merkezi’nin müdahillik talebini reddeden mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 7 Nisan’a erteledi.

DAVANIN TAKİPÇİSİ OLUNACAK

Duruşma sonrası ajansımıza konuşan Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatı Dilan Koç, sanığın diğer kadın cinayeti dosyalarında olduğu gibi tahrik ve hasta olduğu yönünde savunmalar yaptığına dikkat çekti. Davanın takipçisi olacaklarını belirten Koç, sanığın en ağır cezayı alması için mücadele edeceklerini söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.