Evli olduğu Aziz Karaman tarafından katledilmeye çalışılan Gülizar Karaman’ın avukatı Gevriye Atlı, dosyanın sahiplenilmesi çağrısında bulunarak “Şuan Türkiye’de her gün kadınlar katlediliyor. Gülizar’ın dosyası gibi dosyalardan sonuç elde edemezsek, erkekler daha çok cesaret alacaktır” dedi.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yaşayan Gülizar Karaman evli olduğu Aziz Karaman tarafından yıllarca sistematik olarak fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldı. Gülizar boşanmak istemesi üzerine fail Aziz Karaman tarafından 30 Mayıs’ta ateşli silahla katledilmeye çalışıldı. Failin saldırısı sonrasında vücudunun farklı yerlerinden yaralanan Gülizar, kadın kurumları başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına (STK) dayanışma çağrısında bulunmuştu.

Olaydan 11 gün sonra gözaltına alınıp tutuklanan Aziz Karaman hakkında Ergani Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede davayı “kasten yaralama” olarak gördü.

Konuya dair Gülizar’ın avukatı ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Gevriye Atlı değerlendirmelerde bulundu.

‘Kasten öldürme’ suçu taşıması için daha ne olmalı?’

Fail Aziz Karaman’ın Gevriye’yi katletmeye çalıştığını ve kastının yaralamak olmadığını söyleyen Gevriye, “Dosya ‘kasten yaralama’dan açılmış, ancak ‘kasten öldürme’ suçundan açılması gerekiyor. Yaptığımız görüşmelerden sonra Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi geri gönderdi. Mahkemenin bu kararına itiraz eden savcı dosyayı Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Yapılan bu yanlışın düzeltilmesini temenni ettik. Ancak ne yazık ki dosya karşımıza ‘kasten yaralama’ suçundan çıktı. Dosyanın ‘kasten öldürme’ suçu taşıması için daha ne olmalı? Gülizar saldırı esnasında vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı ve bundan kaynaklı yaşamını idame ettiremiyor. Hala vücudunda kurşun bulunuyor.  Ve doktorlar bu kurşunun çıkarılması esnasında Gülizar’ın hayatını kaybedebileceğini söylüyorlar” diye konuştu.

‘Delilere rağmen dosyanın bu şekilde açılmasını anlamıyorum’

Gülizar’ın yaşadığı olaya mahkemelerin yaklaşımın, kadın katliamlarına da yaklaşımı gösterdiğini sözlerine ekleyen Gevriye, “Ben bunca yıldır avukatlık yapıyorum, ancak bu kadar delil olmasına rağmen dosyanın bu şekilde açılması anlayamıyorum. Gülizar evli olduğu erkek tarafından yıllarca sistematik şiddete maruz kalıyor. Yaşadığı şiddetten kaynaklı defalarca kez şikâyette bulunuyor. En son şikâyette bulunduğu zaman Aziz Karaman tarafından takip ediliyor ve ‘bu senin son gezmen’ olacak deniliyor. Gülizar bunun üzerine yolda giderken, polis aracını görüyor ve onlardan yardım istiyor. Ancak polisler ‘bu bizim işimiz değil, mahkemeye git’ diyor. Gülizar’ın evi ve mahkeme arasında çok büyük bir mesafe var. Gülizar’ın katledilmeye çalışılması ani bir sinir krizi ile değil; planlı ve takipli yapılan bir durumdur. Aziz Karaman, Gülizar’a saldırı düzenlediği zaman ‘senin sonun olacak’ diyor. Ve birden çok kez kurşun sıkıyor” ifadelerini kullandı.

‘Kadınların ifadeleri ciddiye alınmıyor’

Failin tutuklandıktan sonra Gülizar’ın evinin bir kez daha kurşunlandığını söyleyen Gevriye, sözlerine şöyle devam etti: “ Fail cezaevinde bulunduğu süre içerisinde de Gülizar’ı tehdit etmeye devam ediyor. Gülizar’ın evi, kendi oğlu ve Aziz’in kardeşi tarafından kurşunlanıyor. Aziz oğlu aracılığıyla, ‘Gülizar bilsin ki işim yarıda kaldı. Onu tamamlamamı söyledi’ demiş. Gülizar’ın şikâyetinden vazgeçmesi yönünde tehdit ediliyor. Dosyanın bu aşamada olması cezasızlık politikasından kaynaklanıyor. Şiddetin bu denli artmasının temel sebebi cezasızlık. Kadınlar saldırıya uğradığı zaman başvurdukları yerlerde ifadeleri ciddiye alınmıyor. Yaşanan birçok şiddet olayı sonrası ‘eşindir kavga da edersiniz, barışırsınız da’ denilerek, şikâyetleri dikkate alınmıyor. Şuan Türkiye’de her gün kadınlar katlediliyor. Gülizar’ın dosyası gibi dosyalardan sonuç elde edemezsek, erkekler daha çok cesaret alacaktır.”

‘Herkes Gülizar’ın duruşmasında yer alsın’

Mahkemenin verdiği kararlar ile kadın katliamlarının önüne geçilebileceğini sözlerine ekleyen Gevriye, “Eğer o gün polisler yolda Gülizar’a yardımcı olsalardı, belki de dosya bu aşamaya gelmeyecekti. Gülizar’ın dosyasının duruşması 2 Eylül’de görülecek. Herkese çağrımızdır; Gülizar’ın davasına sahip çıksınlar ve duruşmada yer alsınlar. Gülizar neredeyse her gün arıyor ve ‘ eğer bu adam çıkarsa beni öldürür, beni yalnız bırakmayın’ diyor. Aziz’in ailesi de Gülizar’ın yanında yer alıyor. Ve Aziz Karaman’ın çıkması durumunda Gülizar’ı katledebileceğini dile getiriyorlar. Eğer süreç böyle devam ederse Aziz Karaman bırakılır” diye konuştu. (JinNews)